понеделник, 30 ноември 2015 г.

Чучната тутманица със сирене / Sitting Tutmanitsa with Cheese





Не се чудете на думата "тутманица"! Това е компилация от  две думи: "баница" и "тутманик". Защото днешното ни предложение е точно това - хем баница, хем тутманик, че и  чучнат(а) на всичкото отгоре...!

След като се снабдихме с разкошните големи кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД и си направихме симпатичните и апетитни мидие бюречета>>>, ни останаха още няколко пакета кори. За жалост няма как да направим всичко наведнъж, затова замразихме част от пакетите, а един оставихме в хладилника с намерение да го използваме в най-скоро време.

Този път се спряхме на една  рецепта от сайта на "Битас" - "Чучната баница със сирене">>>.

Първото нещо, което ни привлече, беше наименованието. Много странно и интересно ни се видя това "чучната баница"! Как така чучната!? Обаче когато започнахме да я приготвяме, се оказа, че наименованието много точно отразява действителния процес на приготвянето и́, както и вида на готовото печиво! Е, в интерес на истината, ние подходихме доста свободно към рецептата, а причината беше, че плънката от яйца и сирене ни се стори твърде рядка за "чучнати" парчета кори и се опасявахме, че ще изтече, ако не я сгъстим.

После, след като завихме всички кори с плънката на рула и чучнахме всички парчета в тавата, готови за печене, гледката ни се стори една голяма бъркотия, от която не вярвахме, че ще излезе нещо за показване. Примирихме се, че "пени се, не пени, ке се яде",...  ама май  няма да я покажем...

Да, обаче не! Когато в горещата фурна баницата се наду и изпече, се получи нещо невероятно ефектно, апетитно и много, ама много вкусно - нашата тутманица!

Така че днес предлагаме на вашето внимание не точно "чучнатата баница">>>  по идея на мераклии от Техническия Университет в София, а доразвита от нас до чучната тутманица печена вкусотия със сирене...


Необходими продукти за тава с диаметър 28-29 см (6 богати порции):

1 пакет пълнозърнести кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД (ще ги намерите в Кауфланд и Билла)
400 гр сирене
5 + 1 яйца
450 + 150 г кисело мляко
5 с.л. олио
5 равни с.л. царевично брашно (нашите супени лъжици са от съвременните, малки)
5 равни с.л. пшенично брашно
1.5 кафени лъжички сода за хляб
сол на вкус
олио за намазване на тавата


Ето как я направихме ние:

Още вечерта извадихме пакета кори от хладилника и го оставихме на стайна температура, да се отпусне и темперира. Това е много важна стъпка и когато работите с корите на "Битас", никога не я пропускайте!

Сутринта загряхме  фурната до 200 градуса.

Тавата намазахме с малко олио.

Сиренето натрошихме на дребни бучици.

За плънката разбихме до хомогенност 5 яйца, 450 гр кисело мляко, 5 равни супени лъжици царевично брашно, 5 равни с.л. пшенично брашно и 5 с.л. олио, добавихме сол на вкус. ***Нашите супени лъжици са съвременни, доста малки като вместимост. Ако вашите лъжици са големи, сложете по 4 - не е необходимо плънката да се забива с брашно.

Накрая сипахме в подготвената плънка содата, разбъркахме и изчакахме да се активира.

Въпреки добавените брашна, консистенцията на плънката остана много рядка, а благодарение  на комбинацията от пълнозърнести кори, царевично брашно и пшенично брашно в практически много малки количества ние получихме едно пълноценно и  сито печиво, което изобщо не беше забито с огромно количество брашно. За нас това е най-ценното качество на тази закуска, която нарекохме "тутманица"

Разстлахме една кора, намазахме равномерно с плънката, отгоре поръсихме равномерно със сирене.

Пълнозърнестите кори на "Битас" са  фини и извънредно нежни и в конкретния случай определено нямаха нужда от предварително намазване с мазнина или смес от вода (мляко) и мазнина! И без да ги мажем предварително се получи едно сочно и нежно печиво.




Върху първата кора с плънка постлахме втора и повторихме процедурата.

Двете кори завихме заедно на руло. Рулото обаче стана доста дебело, затова третата кора от пакета намазахме с плънка и посипахме със сирене, обаче тя остана "соло", а самото руло се получи по-тънко.

Нарязахме тънкото и дебелото руло на парчета с височина около 4 см.

По средата на тавата наредихме рехаво вертикално на тавата (чучнахме ;) ) парчетата от тънкото руло, по края - тези от дебелото руло.

150 гр. кисело мляко разбихме с 1 яйце. С тази смес поляхме подготвената за печене тутманица.

Получи се ето това:




Сложихме тавата в загрятата фурна и изпекохме до приятно златисто-кафяво. Към края на печенето, за да не изгори отгоре, покрихме печивото с алуминиево фолио и оставихме да се допече плънката. 

Плънката се изду, бухна и за наше учудване изпълни цялата тава. А самата тутманица стана на розички, на отделни парчета, които се разделяха едно от друго с голяма лекота.

Много вкусно и сито!

При разкъсване на парчето с пръсти то се разделя на залчета, заради корите, които може и да не се виждат, но определено се усещат в структурата на печивото и го правят извънредно въздушно и пухкаво.

Вкусът на това печиво много ни хареса.  Но следващия път ще направим тутманицата с 3 рула, всяко от по 1 кора с плънка, макар че и така се получи интересно и апетитно!

Ако ви  е харесало, опитайте и вие, няма да останете разочаровани - ще имате една пълноценна и много сита закуска за поне 6 човека, която не е забита с прекомерни въглехидрати и калории!

Ако  живеете извън България, за да си направите това печиво, потърсете кръгли  големи кори (yufka) в турските или гръцките магазини. Ако корите са пълнозърнести, още по-добре!

Добър апетит!



Don’t be confused by the word “tutmanitsa”. It’s a combination of two words “banitsa” and “tutmanik”. Today’s recipe has elements of both and it’s “sitting” on top of everything else.

After we acquired the awesome large round filo pastry sheets by Bitas Ltd. and we made the cute and appetizing seashell boreks>>> we had a few more packages of the filo pastry left. Since we couldn’t prepare them all at once we froze some of them and others we left in the fridge with the intention to use them sometime soon.

This time we chose a recipe from the site of Bitas Ltd., called “Sitting banitsa with cheese”>>>

The first thing we noticed was the name, which we thought was both strange and interesting. How can a banitsa sit? Once we started preparing it though, we realized that the name definitely describes both its preparation and its appearance very well. To be honest, this is quite the free interpretation of the original recipe because we were concerned that the egg and cheese filling might be too thin and would leak out of the “sitting” pieces of banitsa, so we decided to thicken it a little.

After we rolled all the filo pastry sheets around the filling and placed them in the baking dish we thought that it all looked like a huge mess that couldn’t possibly become something good, but we were so wrong. Resigned with that idea we put it in the oven, thinking we probably wouldn’t be showing it here afterwards…
We were, indeed, totally wrong. The banitsa puffed up and baked very well in the hot oven and the end result was incredibly appealing, pretty and very, very delicious. So here is our tutmanitsa!

Today’s recipe isn’t an exact replica of the Sitting Banitsa>>>, a recipe by cooks from the Sofia Technical University, but rather a free interpretation of it called Sitting Tutmanitsa with Cheese.



Ingredients for 6 large servings in a baking dish with 28-29cm in diameter:

1package wholegrain large round Bitas Ltd. filo pastry sheets (you can find them in Kaufland and Billa)
400g cheese
5+1 eggs
450+150ml yoghurt
5 table spoons vegetable oil
5 table spoons corn flour,
5 table spoons wheat flour
1 teaspoon baking soda
Salt to taste
Oil to brush the baking dish with



This is how we prepared it:

We removed the package of filo pastry from the fridge the previous evening so it would warm up to room temperature. You must never miss this step when working with the Bitas filo pastry!

Pre-heat your oven to 200C.

Oil your baking dish.

Crumble your cheese into small pieces.

Prepare the filling by mixing 5 eggs, 450g plain yoghurt, 5 table spoons corn flour, 5 table spoons wheat flour and salt to taste.

In the end we added the baking soda, mixed it well and waited for it to become activated by the acid in the yoghurt.

Despite the wheat and the corn flour the filling will remain quite thin, but in combination with the wholegrain filo pastry sheets the end result is incredibly light and filling, without being weighed down by a large quantity of flour. We think this is the best side of this dish, which we called “tutmanitsa”.


Prepare the tutmanitsa:

Spread a single filo pastry sheet on your counter, then spread the filling evenly on top of it and sprinkle it with pieces of cheese.

The Bitas Ltd wholegrain filo pastry sheets are very delicate and definitely do not need to be wetted or oiled in any way before you spread the filling on them. The tutmanitsa was delicious and moist even without the wetting process.

We layered a second filo pastry sheet on top of the first and repeated the entire process, then we rolled both together. The roll ended up looking a little thick, so after we spread the filling over the third roll we folded it in two rather than add another sheet on top of it and the resulting roll was considerably thinner.
We cut both rolls in 4cm long pieces, then we placed them vertically in the baking dish while spacing them loosely. The pieces of the thick roll were in the middle, the pieces from the thin one – around the edges.
We mixed 150g plain yoghurt with one egg and poured that mixture evenly over the tutmanitsa.

Place the baking dish in the pre-heated oven and bake until the tutmanitsa is golden brown. Towards the end of the baking process you can cover it with aluminum foil so it wouldn’t burn on top.
Much to our surprise the filling puffed up and the tutmanitsa filled the baking dish. The separate pieces of the rolls were still visible, resembling roses, and could easily be pulled apart from each other.

The dish is very filling and delicious!

You may not be able to see the filo pastry sheets, but you can definitely taste them and they are what makes this dish so light and fluffy.

We definitely enjoyed its taste a lot. Next time we’ll roll each of the three filo pastry sheets on their own, although the current double-layered roll still tasted great.

If you like the idea try it out as well, you won’t be disappointed. This delicious dish can easily feed at least 6 people and it’s not too fatty or full of carbohydrates.

If you don’t live in Bulgaria and you want to prepare this recipe you can look for such large, round filo pastry sheets (yufka) in the local Greek or Turkish stores. It’d be even better if you can find wholegrain filo pastry too!

Bon Appetit!







1 коментар:

  1. Готовото печиво изглежда много апетитно! Ще се пробва, явно.

    ОтговорИзтриване