За карнъярък ("разцепени коремчета") вече сме говорили, дори сме приготвяли карнъярък от патладжани>>> .
Турската кулинарна изобретателност обаче изглежда е безгранична и турските кулинари ни изненадват и с тези апетитни бюречета-карнъярък.
Можем да споделим, че докато успеем да мигнем, те бяха унищожени. Буквално за броени минути. Цяло чудо е, че изобщо успяхме да ги снимаме. :)
Невероятна вкуснотийка!
Те са ефектни, хрупкави, сочни и пикантни едновременно. Те могат да бъдат поднесени за закуска, за обяд, за вечеря, за мезе... или когато и за каквото се сетите още..
С тях можете да посрещнете скъпи гости и ще оберете суперлативи!
Може да ги приготвите с плънка от зеленчуци и кайма (както ги направихме ние, защото ги поднесохме на обяд), но може да сложите плънка от яйца и сирене, или праз лук, спанак, картофено пюре, или гъби и маслини, или пък каквото си искате още.
С две думи - още една страхотна идея от кухнята на нашите южни съседи, извънредно близка до вкусовите предпочитания на народа ни.
Необходими продукти за 6 броя:
Пресни кори за баница - желателно да са по-плътни.
400 гр кайма (избирайте по-постна)
1 голям морков
2 зелени чушки
3 глави кромид лук
2 пълни с.л. доматено пюре
1 ч.л. млян кимион
сол
прясно смлян черен пипер
лют пипер на люспи (по желание)
1 ч.л. сушена зелена подправка (ние използвахме девесил)
2-3 с.л. кисело мляко
4-5 с.л. олио
Но и тук ще покажем отново за какво иде реч:
Турците много често, за различни блюда, режат техните големи кръгли кори диаметрално на триъгълни сегменти.
После, в тази рецепта конкретно, за всеки бюрек използват по два такива сегмента, наложени един върху друг, като навиват бюречетата като рулца.
Такива кори ние нямаме, затова използвахме обикновени кори за баница на "Белла", които разрязахме по дългата им страна на триъгълници. Отстрани останаха ненужни парчета, които прибрахме и ще използваме в друга рецепта.
Нарязваме лука на полумесеци, морковите и чушките на малки кубчета. Запържваме най-напред лука, добавяме морковите и задушаваме до омекване. После добавяме чушките, задушаваме и тях леко. Последно ние сложихме каймата, запържихме я, като я раздробихме на малки късчета. Добавихме подправките, доматеното пюре, разбъркахме и оставихме сместа да се запържи още две-три минути.
Готовата плънка отдръпнахме от огъня и оставихме да изстине.
3 с.л. кисело мляко разбихме в купичка с 3 с.л. олио. Тази смес е нужна за намазване на корите.
Корите разрязахме по дължина на триъгълници. Отстрани останаха ненужни парчета, които прибрахме за друга рецепта.
За всяко бюрече използвахме по 3 триъгълника, наложени един върху друг. Първата от трите кори намазахме с подготвената смес от кисело мляко и олио, а отгоре сложихме и намазахме със сместа всяка от останалите две кори.
Нашите кори бяха тънки, затова ние ги намазахме със сместа умерено, за да не подгизнат и да не се разкъсат.
В основата на всеки триъгълник сложихме от плънката.
Подгънахме краищата навътре, за да не изтича плънката при печенето.
След това завихме бюречетата като рулца.
Поставихме подготвените бюречета в тавата. Ние само намазахме тавата с олио, но ви препоръчваме вие да постелите хартия за печене, за да не залепват изпечените бюречета.
Всяко бюрече разрязахме по дължина с остър нож, като внимавахме да не ги срежем до основата, а само от горната страна.
С ножа внимателно разтворихме срезовете, така че да се вижда малко от плънката.
И понеже ни беше останало от плънката, ние напълнихме в срезовете, така че бюречетата да станат още по-богати.
Накрая намазахме корите на всяко бюрече с разбито яйце.
Изпекохме ги на 185 градуса до зачервена хрупкава коричка.
Получи се една страхотна вкуснотийка, която горещо ви препоръчваме да опитате!
Добър апетит!
We have already spoken about karniyarik (“sliced bellies”), we’ve even prepared karniyarikeggplants>>> .
The Turkish
culinary creativity is seemingly endless and the Turkish cooks surprised us
with these delicious karniyarik bureks.
I have to say
that they were practically inhaled by our families after we served them. They
were gone in a few minutes. It’s a miracle we even managed to take pictures. :D
It was really
incredibly delicious.
They are crisp,
appetizing on the outside, juicy and spicy on the inside. You can serve them
for breakfast, lunch, dinner, brunch, etc. – whenever and wherever you like.
You can
definitely serve them to your dear guests and they will praise your cooking
skills.
You can prepare
them with a vegetable and minced meat filling (like we did, because we served them for lunch), or you can make a
cheese and eggs filling, or leeks filling, or spinach filling, or potato mash
filling, or mushrooms and olives filling – the variations are ENDLESS.
In other words –
that is another awesome idea belonging to the cuisine of our southern
neighbours, which is so close to what our own people like to eat.
Fresh filo
pastry sheets – preferably as thick as you can find them.
400g minced meat
(as lean as possible)
1 large carrot
2 green peppers
3 onions
2 table spoons
tomato paste
1 tea spoon
cumin
Freshly ground
black pepper
Red pepper
flakes (optional)
1 tea spoon
dried green herb (we used lovage, but you can use whatever you like)
2-3 table spoons
of unflavoured Greek yoghurt
4-5 vegetable
oil
Please refer to
the pictures to find out how to form the bureks.
The Turks often cut their large, round filo pastry sheets in triangle pieces.
In this particular recipe, every burek requires two such pieces that have been placed one on top of the other, then rolled up. Since we didn’t have such filo pastry sheets, we used ordinary square filo pastry sheets that we cut into triangles. We put the leftovers away to use in a different recipe.
It’s very easy to prepare the filling.
Cut the onions into the large pieces, then the carrots and the peppers into small cubes. Sautee the onion first, then add the carrots and let them all sweat until they soften. Add the peppers and sauté the vegetables for a few more minutes. Add the minced meat, fry it until it turns into smallish crumbs, then add the spices, herb and tomato paste and let the whole mixture fry for a bit longer.
Remove the
filling from the heat and let it cool down.
Mix the 3 table
spoons of yoghurt with 3 table spoons of vegetable oil. You will smear this
mixture on the filo pastry sheets.
We cut the filo
pastry sheets lengthwise into triangular pieces. You can use the leftovers for
a different recipe.
We used three
pieces for each burek one on top of the other while smearing the top of each
layer with the yoghurt and oil mixture.
Since our filo
pastry sheets were quite thin we used the mixture very sparingly because we
didn’t want them to get soggy.
Add some of the
filling on top of filo pastry.
Fold the angles
in so the filling wouldn’t leak out during the baking process.
After that roll
up the sheets.
Prepare your
baking tray by oiling it and covering it with baking paper.
Place the bureks
in it, then cut every burek length-wise with a knife – make sure not to cut
them all the way through because you don’t want your filling leaking out of the
bottom.
In the end cover
the bureks with egg wash.
Bake them in a pre-heated 185C oven until they turn beautiful golden brown and crisp.
We highly
recommend this delicious treat!
Bon Appetit!
Merhabalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Благодарим! Наистина е много апетитно блюдо от вашата кухня!
ИзтриванеИзкусително.....!
ОтговорИзтриванеТака е, Миленка! И за нас беше изкушение, затова ги приготвихме тези бюречета. :)
ИзтриванеПоздравления, момичета, за поредната вкусотия!
ОтговорИзтриванеВпечатлена съм от познанията ви за турската кухня!
Успешна нова седмица! :)
Благодарим ти, Христинка! Наистина турската кухня е толкова апетитна и изпълнена с такива лакомства, че си струва човек да научи повече занея.
ИзтриванеСлънчев ден и на теб!
Чудесно предложение от съседна Турция.Майстори на баниците и не само са тези хора.Баба ми навремето научи от една туркиня куп специалитети, които правим и до сега.Но според мен тяхната кухня е много здравословна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !