неделя, 6 декември 2015 г.

Сандал бюрек със сирене (Peynirli Sandal Börek) / Sandal Borek With Cheese







Оригиналните турски лакомства - и сладки, и солени, наистина нямат край!

А за нас е удоволствие да ги приготвяме, особено след като се сдобихме и с подходящи за целта големи кръгли кори за баница на фирма "Битас" ЕООД.

Днешното ни предложение е "Сандал бюрек със сирене".
В турския език думата "сандал" има по-различно значение от това в българския. На турски "sandal" означава лодка.

И така, днес ви представяме тези симпатични, лесни за правене, с богата плънка и извънредно вкусни бюречета-лодчици.

Ние ги приготвихме със сирене, но вие можете да развихрите своето въображение и да използвате за плънка каквото си искате (или каквото имате) - кайма с лук, тиква с орехи и карамел, картофи с лук, настъргана и запържена ябълка с канела ... Важно условие е обаче вашата плънка да не е прекомерно водниста.

За корите на фирма "Битас" ЕООД  вече сме говорили обстойно, когато приготвяхме  мидите-бюречета>>>.

Тук ще ви напомним само: ако корите ви са били в хладилник, оставете ги на стайна температура поне два часа, да се отпуснат и темперират, преди да ги използвате. 

Ако си купите пресни кори, но не можете да ги използвате веднага, най-добре ги сложете във фризера. Извадете ги да се размразят на стайна температура и ги използвайте веднага, след като са се размразили.

*** И още нещо, което непременно трябва да знаете:
Подобни фини по своята изработка печива можете да направите само с пресни кори. Затова е много важно след като се сдобиете с пресни кори и правилно да ги  съхранявате.



Необходими продукти за 12 бр. или 18 бр. сандал-бюречета:

1 пакет - 3 бр. големи кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД (ще ги намерите в Кауфланд и Билла)
100 г масло
350 мл прясно мляко
300 г сирене
150 г извара
10-12 стръка магданоз
сол
2 яйца



Фурната загрейте на до 180C.

Застелете тавата, в която ще печете, с хартия за печене.

В купа разбийте разтопеното на слаб огън масло с прясното мляко.

Сиренето натрошете на ситни бучици. Смесете го с изварата (може да сложите само сирене или само извара). Магданоза измийте и нарежете на ситно. Добавете го към сместа от сирене и извара, разбъркайте до еднородност.

Разрежете кръглата кора на кръст на 4 или на 6 равни части. От това ще зависи колко големи ще станат вашите бюречета.


Намажете всяко от парчетата със сместа от прясно мляко и масло.

След това започнете за завивате  парчето кора от широкия край на тънък масур.









Спрете да навивате когато от кората ви остане съвсем малко ъгълче.












Прегънете свободните краища на масурчето навътре и ги притиснете едно към друго, както е показано на снимката.











Върху прегънатите краища преметнете свободния край на кората и го притиснете към дъното.

Вашето бюрече-лодчица е готово.

Подредете бюречетата в тавата, върху хартия за печене.





Напълнете ги със сирене или друга плънка по ваш избор.

Разбийте яйцата с вилица и намажете с четчица корите, за да блестят красиво, след като бюречетата се изпекат.

Изпечете на 180C до приятна златиста коричка.







Ако искате да са по-мекички, преди да ги поднесете, завийте тавата с бюречетата само за 3-4 минути с кърпа или алуминиево фолио.

Добър апетит!






2 коментара:

  1. Момичета,
    прекрасни и много лесни са лодките - бюреци.Благодаря за идеята.И понеже баниците у дома са на почит ще ги изпробвам задължително.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатли ме начина на завиване на корите:)

    ОтговорИзтриване