А за нас е удоволствие да ги приготвяме, особено след като се сдобихме и с подходящи за целта големи кръгли кори за баница на фирма "Битас" ЕООД.
Днешното ни предложение е "Сандал бюрек със сирене".
В турския език думата "сандал" има по-различно значение от това в българския. На турски "sandal" означава лодка.
И така, днес ви представяме тези симпатични, лесни за правене, с богата плънка и извънредно вкусни бюречета-лодчици.
Ние ги приготвихме със сирене, но вие можете да развихрите своето въображение и да използвате за плънка каквото си искате (или каквото имате) - кайма с лук, тиква с орехи и карамел, картофи с лук, настъргана и запържена ябълка с канела ... Важно условие е обаче вашата плънка да не е прекомерно водниста.
За корите на фирма "Битас" ЕООД вече сме говорили обстойно, когато приготвяхме мидите-бюречета>>>.
Тук ще ви напомним само: ако корите ви са били в хладилник, оставете ги на стайна температура поне два часа, да се отпуснат и темперират, преди да ги използвате.
Ако си купите пресни кори, но не можете да ги използвате веднага, най-добре ги сложете във фризера. Извадете ги да се размразят на стайна температура и ги използвайте веднага, след като са се размразили.
*** И още нещо, което непременно трябва да знаете:
Подобни фини по своята изработка печива можете да направите само с пресни кори. Затова е много важно след като се сдобиете с пресни кори и правилно да ги съхранявате.
1 пакет - 3 бр. големи кръгли кори за баница на "Битас" ЕООД (ще ги намерите в Кауфланд и Билла)
100 г масло
350 мл прясно мляко
300 г сирене
150 г извара
10-12 стръка магданоз
сол
2 яйца
Фурната загрейте на до 180C.
Застелете тавата, в която ще печете, с хартия за печене.
В купа разбийте разтопеното на слаб огън масло с прясното мляко.
Сиренето натрошете на ситни бучици. Смесете го с изварата (може да сложите само сирене или само извара). Магданоза измийте и нарежете на ситно. Добавете го към сместа от сирене и извара, разбъркайте до еднородност.
Разрежете кръглата кора на кръст на 4 или на 6 равни части. От това ще зависи колко големи ще станат вашите бюречета.
Намажете всяко от парчетата със сместа от прясно мляко и масло.
След това започнете за завивате парчето кора от широкия край на тънък масур.
Спрете да навивате когато от кората ви остане съвсем малко ъгълче.
Върху прегънатите краища преметнете свободния край на кората и го притиснете към дъното.
Вашето бюрече-лодчица е готово.
Подредете бюречетата в тавата, върху хартия за печене.
Напълнете ги със сирене или друга плънка по ваш избор.
Разбийте яйцата с вилица и намажете с четчица корите, за да блестят красиво, след като бюречетата се изпекат.
Изпечете на 180C до приятна златиста коричка.
Ако искате да са по-мекички, преди да ги поднесете, завийте тавата с бюречетата само за 3-4 минути с кърпа или алуминиево фолио.
Добър апетит!
Момичета,
ОтговорИзтриванепрекрасни и много лесни са лодките - бюреци.Благодаря за идеята.И понеже баниците у дома са на почит ще ги изпробвам задължително.
Поздрави !
Впечатли ме начина на завиване на корите:)
ОтговорИзтриване