Казват, че турската кухня наброява 291 разновидности на кюфтетата... !
Изумени ли сте? Ние определено бяхме!
И както сме се настроили на вълна турска кухня, как да отминем това неустоимо апетитно блюдо, наречено "Хасанпаша кьофте" (Hasanpaşa Köfte) !? Просто невъзможно...!
Честно казано, докато ги приготвяхме и после, докато ги снимахме, не бяхме съвсем сигурни на вид ли са по-апетитни, или на вкус... ? Май и двете заедно!
Както винаги, щом става реч за турска кухня - имаме ефектно блюдо с необикновено поетично наименование, пикантно, с интензивен и наситен вкус, който дълго остава на небцето... и... много си върви с червено винце! Ама много!
Необходими продукти за 6-7 кюфтета:
500 гр телешка кайма
1 яйце
1 глава кромид лук
3 филии сух хляб (ние използвахме галета от бял хляб, която сами си направихме)
прясно смлян кимион
прясно смлян черен пипер
лют червен пипер
сол
За пълнежа:
3 малки картофа
2 моркова
120 гр зелен грах от консерва
За картофеното пюре:
2 средно големи картофа
60 мл прясно мляко
80 гр бяло саламурено сирене
30 гр краве масло
сол
60 гр твърд кашкавал за поръсване
За соса:
2 с.л. доматено пюре
300 мл вряла вода
За гарнитура и за украса:
1 ч.ч. дългозърнест бланширан ориз
50 гр краве масло
1 морков
няколко стръка пресен магданоз (или друга прясна зелена подправка)
черен пипер на вкус
сол
стръкчета босилек
чери доматки
*** От видяното в турските кулинарни сайтове става ясно, че тези кюфтета най-честно се пълнят само с картофено пюре. Но имаше и такива, пълнени със зеленчуци (моркови, грах и картофи) и покрити отгоре с картофено пюре и кашкавал. Този вариант ни се видя доста по-апетитен, затова избрахме да покажем него. И не сгрешихме!
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме от корите морковите и картофите.
Сваряваме трите малки картофа и морковите в леко подсолена вода , до полуготовност. Те са ни необходими за пълнежа на кюфтетата.
Двата средно големи картофа оставяме да се варят до пълна готовност. Те ще са ни необходими за картофеното пюре.
Главата кромид лук настъргваме на едро ренде.
Един суров морков настъргваме на едро ренде. Той ще ни е нужен за ориза, който ще поднесем като гарнитура.
Полуготовите моркови и картофи нарязваме на дребни кубчета и ги смесваме в купичка заедно с отцедения грах от консерва. Разбъркваме сместа до еднородност. Пълнежът на кюфтетата е готов.
Омесваме каймата:
В купа слагаме каймата, яйцето, настъргания кромид лук, галетата (или натрошените в блендер сухи филии хляб), смлените черен пипер и кимион, солта, лютия червен пипер на люспи.
Подправките се употребяват на вкус.
Омесваме каймата много добре, като в нея не се добавя никаква течност. Тя трябва да остане достатъчно суха, за да може да се оформят "чашки" от нея, които да се напълнят след това със
зеленчуци.
После откъсваме от омесената кайма топки, малко по-малки от топки за тенис.
От тях формираме с пръсти "чашки" с вертикални стени и равно дъно, които подреждаме в подходяща тавичка за печене.
Пълним нашите "чашки" от кайма със зеленчуковия пълнеж.
Две супени лъжици доматено пюре разтваряме в 300 мл вряла вода и изсипваме на дъното на тавичката.
Тавичката обвиваме в алуминиево фолио и печем 15 минути на 200 градуса.
Докато кюфтетата ни се пекат, приготвяме картофеното пюре.
Горещите картофи смачкваме с вилица или ръчен пасатор заедно с бучката натрошено сирене и маслото. Трябва да получим хомогенна смес. Посоляваме на вкус.
Сипваме в пюрето горещото прясно мляко и с вилица омесваме тази смес до хомогенност и максимална гладкост.
Изваждаме тавичката с полуготовите кюфтета (зеленчуците през това време вече са напълно готови).
Отгоре посипваме обилно с настърган кашкавал.
Връщаме във фурната кюфтетата заедно с пюрето и кашкавала да се запекат до готовност.
Сервираме кюфтетата с гарнитура от варен в масло ориз с моркови, чери доматки и украсяваме със свежа зелена подправка.
И непременно с червено винце! Много е вкусно!
Добър апетит!
Are you amazed?
We certainly were!
And since we’re
in the mood for Turkish cuisine, let’s try this incredibly delicious recipe
called Hasanpaşa
Köfte.
To be honest,
while we were preparing them we weren’t sure what was more appealing – their
taste or their appearance. I think it was both.
As always, when
it comes to a recipe from the Turkish cuisine it involves a meal with a lyrical
name, spicy and intense taste that lingers in your mouth for a long time… and
it goes really well with red wine.
Ingredients for 6-7 koftes.
500g ground beef
1 egg
1 onion
3 slices of
stale bread (we used home-made white bread breadcrumbs)
Freshly ground
cumin
Freshly ground
black pepper
Hot red pepper
flakes
Salt
Ingredients for the filling:
3 small potatoes
2 carrots
120g canned peas
Ingredients for the potato mash:
2 medium
potatoes
60 ml milk
80 g white brine
or feta cheese
30g butter
Salt
60g cheese for
the topping
Igredients for the sauce:
2table spoons of
tomato paste
300ml boiling
water
Ingredients for garnish and decoration:
1cup of
parboiled long grain rice
50g butter
1carrot
A few sprigs of
parsley (or any kind of fresh herb you like)
Black pepper to
taste
Salt
Basil
Cherry tomatoes
***After we
browsed through numerous Turkish culinary sites it became clear to us that
these koftes are often filled with potato mash only. However, there were some
that were filled with vegetables (carrots, peas and potatoes) and then covered
with potato mash and cheese. We decided that type was far more appetizing,
which is why we chose to show it to you. It was certainly worth the effort!
Preparation:
Wash and peel
the potatoes and the carrots.
Boil the three
small potatoes and the carrots in salted water until they’re half-done. We need
them for the kofte filling.
Boil the two
medium potatoes until they’re completely done. We’ll use them for the potato
mash.
Grate the onion
then grate one raw carrot. We need the carrot for the rice garnish.
Chop the
half-done potatoes and carrots into small cubes and mix them with the drained
canned peas. The filling is now done.
How to prepare the meat:
Put the ground
beef, the egg, the grated onion, the breadcrumbs, the freshly ground black
pepper and cumin, the salt, the hot red pepper flakes in a bowl (add all the
spices to taste).
Knead the ground
beef very well and don’t add any liquid. It needs to be dry enough to form cups
so you can fill them with the vegetable mix.
Divide the meat
into tennis-ball sized even portions, then form each portion into a “cup” with
your fingers and place them in a suitable baking dish.
Fill the meat
“cups” with the vegetable mix.
Mix two table
spoons of tomato paste with 300ml boiling water and pour the mixture on the
bottom of the dish.
Cover the dish
with aluminum foil and bake it in a 200C oven for 15 minutes.
Prepare the
potato mash while baking the koftes.
Mash the boiled
and still hot potatoes with a fork or a hand press together with the piece of
crumbled white brine or feta cheese and the butter. Mix the potato and the
cheese until they’re homogenous and add salt to taste.
Add the hot milk
and mix everything with a fork until it’s completely smooth. Make sure to keep
your mixture hot the whole time!
Remove the
baking dish from the oven (the vegetables should be completely done by now) and
form a sort of a hat with two small spoons from the potato mash on each “cup”,
then sprinkle grated cheese on top.
Return the
baking dish in the oven until the mash and the cheese turn golden.
Serve the koftes
with a garnish of boiled rice with butter, carrots, cherry tomatoes and
decorate with the fresh herbs.
Don’t forget to
serve it with wine! It’s delicious!
Bon Appétit!
Много вкусно, а и снимките и поднасянето са чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодарим ти, Весе! Вкусно даже е слабо казано, това просто взрив от възхитителни вкусове! Струва си да го опиташ някой ден!
ИзтриванеПрекрасно лесно и ефектно ястие.Турската кухня е много богата и разнообразна.Има чудесни, близки до нашия вкус ястия, перфектно изпълнени и поднесени.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодарим ти, Ели! Много си мила! Наистина двете кухни, както и вкусовете на двата народа са изключително близки и това прави турската кухня предпочитана от много българи.
ИзтриванеПоздрави и на теб!