събота, 23 август 2014 г.

Кьопоолу по поповишки





Зададе ли се есента, почвам да бленувам за кьопоолу. И не само аз, ами всички у дома. Изобилието на патладжани на пазара просто мами да го приготвям, при това в едни големи тенджери, които пъхам в хладилника. За жалост, колкото и да е голямо количеството, то свършва много бързо, защото, когато го има, никой вкъщи не поглежда друга храна. На закуска, на обяд и на вечеря се мажат филии с кьопоолу и само от мисълта за него всички получаваме обилно слюноотделяне. Не мирясваме, докато не видим лъсналото дъно на тенджерата, а тогава аз успокоявам домашните: "Нищо, пак ще направя" :) И така, докато има пресни патладжани на сезонни цени.

 За зимата имаме скътани буркани с печени патладжани, че да си направим и да си спомняме  тихите топли дни от края на лятото и златната есен.




Откакто съм омъжена ( а то е вече десетилетия) приготвям кьопоолу по тази рецепта. Аз го знам като "Кьопоолу по поповишки", защото съм научила рецептата от покойната ми свекърва, която беше родом от пловдивското село Поповица - едно от най-китните и богати села на България.

Рецептата е много бърза и лесна за изпълнение, а резултатът  е изумително апетитен.
За да го направите обаче сполучливо и да ви е вкусно, трябва да сте изключително взискателни към качеството на патладжаните. Тук никакво отстъпление не е приемливо.




Търсете средно големи, продълговати и малко тумбести патладжани с черна, лъскава  и гладка кора, плодове, които леко пружинират, когато ги натиснете с пръсти.

Такива патладжани няма да ви подведат, от тях ще приготвите най-апетитното кьопоолу на света.

Ако сте си намерили точно такива патладжани, нататък всичко е лесно и бързо, върви като по ноти.

Необходими продукти за 1 доза:

2 кг патладжани
1 главичка чесън
400 гр. кисело мляко
4 с.л. зехтин екстра върджин
сол на вкус
ябълков оцет на вкус
малко орехови ядки за поръсване
прясна зелена подправка за украса (аз използвах босилек)


Измийте патладжаните и ги сложете в тавата - без да  ги белите, без да им режете дръжките, без сол, без течност.
Просто ги пъхнете в предварително сгорещената до 200 градуса фурна и ги оставете да се опекат.

Аз не ги пека прекалено дълго - защото сокът им изтича и изсъхват.

Извадете ги и ги сложете в тенджера с капак, да се задушат, докато изстинат. Когато изстинат ги обелете. Изтеклия в тенджерата сок, докато патладжаните се задушават, изхвърляте. А сокът, който изтече от обелените патладжани, оставяте. Ако плодовете са качествени, този сок не е горчив.


 Не се притеснявайте, ако остане малко кора. Тя не пречи на вкуса на готовия продукт. Но ако държите, можете да я остраните напълно
Можете да смелите опечените патладжани с месомелачка, с блендер, даже с пасатор. Няма никакво значение как - важното е да ви е удобно и да ги смелите до перфектна гладкост.
Към смлените патладжани добавете смачкания чесън и зехтина.

Аз смачквам чесъна в дървено хаванче, като слагам в хаванчето и малко сол. Това не е най-модерният и бърз начин, обаче пък получената кашица е толкова ароматна и вкусна!
Но това е въпрос на предпочитания, в края на краищата... :)
Изсипете киселото мляко, разбъркайте добре и добавете  сол и ябълков оцет на вкус.


Приберете за два часа в хладилник, да се охлади.







При сервиране може да поръсите със счукани орехови ядки.

И се насладете на невероятно вкусното,  чисто нашенско лакомство:
Кьопоолу по поповишки!


Добър апетит!







2 коментара:

  1. Валя, страхотни снимки, а как ми се прияде по никое време от твойто апетитно кьополу...

    Желая ти усмихната и изпълнена с много позитивни емоции нова седмица!
    Поздравления и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери!
    Сега патладжани има на пазара в изобилие. Опитай го моето кьопоолу по поповишки, вкусно е!
    Слънчева и усмихната седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване