неделя, 6 ноември 2016 г.

Шоколадово вино (Поглезете сетивата си!) / Chocolate Wine (Indulge Your Senses!)






Усещането от тази напитка се описва трудно - това може да се сравни с любов - любов от първата глътка! Все пак - ако се опитаме да я опишем на вкус: представете си мляко с шоколад и капки коняк или бренди в него...  Опитайте само веднъж и след това ще забравите всички други сгряващи зимни напитки - особено ако сте любители на шоколада и на хубавото червено вино!

Шоколадовото вино е изобретение на англичаните, които са обичали да си пийват вино, смесено с шоколад (като вариант - портвайн с шоколад) още през XVIII век.

То е отдавна популярно и любимо на ценителите на хубавите вина в западния свят, въпреки че у нас почти не е известно. Но... ние и бездруго си знаем, че страната ни, затворена десетилетия наред зад "желязната завеса"  и до ден днешен често изостава и до нашите магазини, пък и до нашите вкусови предпочитания и хранителна култура бавно и трудно достигат не една и две апетитни храни и напитки, отдавна наложили се по широкия свят.

Относно шоколадовото вино можем да кажем, че реномирани марки го предлагат бутилирано и то съвсем не е евтино. За справка ето някои марки бутилирано шоколадово вино:

Шоколадово вино "Choco Vine", произведено в Холандия от холандски шоколад и френско червено вино: потребители го определят като по-леката версия на Bailey"s - популярния ирландски ликьор. Съдържание на алкохол: 14%.



Шоколадово вино "Cocoa Di Vine" - призводство на компанията Opici Wines на основата на какови зърна от Южна Америка и съчетание от вината Torrontes, Moscato и Pedro Ximenez. Съдържание на алкохол - 14%. По вкус напомня шоколадово мляко. Цената на една бутилка е около 12 долара.




Шоколадово вино "Chocolate Shop": произведено от компанията  D&D Wines Internarnational. Производителят определя букета му като съчетание на черемуха (вид ягодови плодове, събрани в гроздове), какао и мека ванилия. Съдържание на алкохол 12 %.



И тъй като по нашите магазини все още подобен лукс не може да се намери, а дори и да се намери, без съмнение ще струва твърде скъпо и едва ли ще е по джоба на всеки, днес ние ви предлагаме една простичка и лесна рецепта , с която можете да поглезите сетивата си в студения ден и за чието изпълнение са нужни само няколко минути. Продуктите за нея са достъпни на огромното болшинство българи.

Независимо от простотата си обаче, напитката, която ще получите, ще поглези сетивата ви, ще ви зареди с топлина, енергия и чудесно настроение в мразовите дни, които ни предстоят. Гарантирано!

Единственото условие да получите вкусна напитка е за приготвянето и да изберете висококачествени продукти - хубаво вино, вкусен шоколад и качествено прясно мляко.


Необходими продукти за 2 чаши шоколадово вино:

220 мл пълномаслено прясно мляко (ние използвахме 3.5 %)
70 г. млечен или тъмен шоколад
150 мл червено полусухо вино със стайна температура

















В малка тенджерка сипваме прясното мляко и го слагаме на умерен огън да се сгорещи добре, като го разбъркваме от време на време и не допускаме да заври, защото шоколадът се пресича от твърде високата температура.

След като млякото се сгорещи, слагаме натрошения на парченца шоколад и разбъркваме до пълното му разтапяне и хомогенизиране на сместа.


Добавяме червеното вино и разбъркваме, докато напитката се сгорещи отново.


Изключваме котлона и с потопяем блендер разбиваме напитката, докато добре се разпени.







Разливаме по чашите и сервираме горещо.















Шоколадовото вино може да се сервира с шоколадов десерт, например със сочния и нежен Крейзи кейк>>>

Да ви е вкусно и топло в студения ден!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







Няма коментари:

Публикуване на коментар