Crazy Cake (Крейзи кейк) е измислен от американските жени по време на Голямата Депресия през трийсетте години на миналия век, когато магазините са били празни и за хората е било много трудно, а понякога дори невъзможно, да си доставят дори основни хранителни продукти (впрочем ние разбираме какво значи това, защото, макар и за кратко, народът ни преживя това изпитание през 1988 година, малко преди края на комунистическия режим и после - през 1997).
Американките са проявявали тогава чудеса от изобретателност, за да се справят със ситуацията и да намерят с какво и как да нахранят семействата си.
Този сладкиш е напълно вегетариански, дори, бихме казали, вегански, без яйца, без мляко, глазурата също е напълно постна и по тази причина е извънредно подходящ за хората, които биха желали да спазват Коледните пости, но същевременно не им се иска да се лишават от апетитна, разнообразна храна.
Впрочем тези, които поне веднъж са го опитвали, знаят колко влажен, нежен, с въздушна пореста структура и наситен шоколадов вкус се получава "лудият сладкиш".
Необходими продукти за тавичка с диаметър 26 см.
За сладкиша:
2 ч.ч. брашно тип 500
1 ч.ч. бяла кристална захар
1/2 ч.ч. какао
2/3 ч.ч.слънчогледово олио
1.5 ч.ч. хладка вода
20 г. бакпулвер
1 пакет ванилова захар
Обем на мерителната чаша: 300 мл
За глазурата:
1 пълна с.л. царевично нишесте "какао"
1 пълна с.л. натурално какао
2 с.л. захар (или на вкус)
1.5 ч.ч. вода
1 чаена лъжичка олио
обем на мерителната чаша : 200 мл
Фурната загряваме до 180 градуса.
Съда, в който ще печем, намазваме с малко олио, поръсваме с брашно. Излишното брашно изтръскваме.
В купа пресяваме брашното и какаото, добавяме захарта, бакпулвера и ваниловата захар.
Размесваме с лопатка до хомогенност.
В друга купичка разбъркваме добре водата и олиото.
После изсипваме течните съставки при сухите, разбъркваме добре с домакинска телена бъркалка.
Изсипваме готовата смес в тавичката и печем до суха клечка на 180 градуса.
Готовия сладкиш оставяме да изстине върху решетка , но в тавичката, в която е печен. Едва след това го обръщаме внимателно, защото е много нежен.
За глазурата:
Смесваме нишестето, какаото, захарта, студената вода и лъжичката олио. Поставяме сместа на умерен огън да заври и бъркаме през цялото време, докато се сгъсти.
Оставяме глазурата да изстине и заливаме студения сладкиш със студена глазура.
Много лек, сочен и вкусен сладкиш!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар