Тази толкова простичка, но и така вкусна зеленчукова манджичка открихме съвсем неочаквано за нас в сайта dama.bg. Авторите на сайта коректно уведомяват читателите си , че рецептата е от Еленка Щерева от с. Йоглав, обл. Ловеч и е публикувана
в книгата „Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век” на
издателство Ciela.
Книгата не ни е попадала и май ще трябва да поправим този си пропуск, докато все още я има в продажба. Вероятно там ще открием немалко кулинарни съкровища, които заслужават интереса и вниманието на ценителите на хубавата храна.
Но тази рецепта така силно ни впечатли с простотата на приготвяне и с апетитните продукти, вложени в нея, че ние тутакси я сготвихме. Нужни ни бяха буквално 40 минути от идеята до снимките!
А имаме и подходящ повод - коледните пости вече започнаха и за хората, решили да постят, тази апетитна селска гозба е идеална възможност да разнообразят вкусно постната си трапеза.
Необходими продукти за 2-3 порции (според апетита на хранещите се):
2 големи глави червен лук
1 голяма месеста червена чушка
1 голяма месеста сладка зелена чушка (може да се използват и сушени чушки)
1 голям домат (или 400 г консервирани домати)
2 с.л. брашно за сгъстяване (ние никога не използваме брашно за сгъстяване, затова го заместихме с фин пшеничен грис)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сушена ронена чубрица
сол на вкус
200 мл олио (ние използвахме 100 мл)
300 мл вода
Ние използвахме и сушен девесил, с който поръсихме готовата гозба.
В тенджерка задушаваме лука с олиото ...
... и след като лукът омекне, добавяме нарязаните чушки.
Разбъркваме зеленчука, похлупваме тенджерката и оставяме да се задуши на умерен огън .
След като чушките се задушат и омекнат малко, сипваме лъжичката червен пипер, разбъкваме, ...
... добавяме доматите, нарязани на дребни късчета и посоляваме.
Разбъркваме и оставяме гозбата да покъкри десетина минути.
Добавяме брашното (ние добавихме пшеничен грис), разбъркваме, доливаме вода, за да получим умерено гъст сос.
Оставяме да поври на умерен огън още 10 - 15 мин.
Към края на готвенето добавяме стритата сушена чубрица.
След като поври още 2-3 мин заедно с чубрицата, ястието ни е готово за сервиране.
Сервираме гозбата гореща, поръсена по желание със сушена или прясна зелена подправка.
Ние я поръсихме със сушен ситно стрит девесил.
Много е вкусна!
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар