сряда, 11 ноември 2015 г.

Измир Шамбали Татлъсъ (İzmir Şambali Tatlısı) / Izmir Shambala Tatlisi (Turkish Syruped Pastry)


 


Измир шамбали татлъсъ се слави като регионален сладкиш от района на град Измир, но това не му пречи да има национална популярност в Турция и хора от всички краища на страната да го приготвят с еднакво удоволствие.

И има защо. Сладкишът се приготвя много бързо и лесно - като в детска игра, изисква минимален набор от продукти, които ги има в кухнята на всяко домакинство, но затова пък е извънредно нежен, сочен и вкусен.

Просто  незаменим за забързaната домакиня, която иска да зарадва с нещо апетитно, сочно и сладичко близките си, но все никак не и достига времето. Ние  се влюбихме в него и преди да го покажем в блога си, в рамките на две седмици го изпекохме три пъти за собствена консумация. И възнамеряваме да си го приготвяме още много пъти.



Необходими продукти за тавичка с размери 32 х 21 см (15 парчета)

За сладкиша:

1 чаена чаша фин пшеничен грис
*1 ч. ч. бяло пшенично брашно
2 ч.ч. кисело мляко (ние използваме 3.6%)
**1/2 ч.ч. кристална захар ( в оригиналната рецепта е 1 ч.ч.)
15 сурови бадема
1 пакет (10 гр) бакпулвер
1 пакет ванилия

За шербета:

3.5 ч.ч. вода
**1.5 ч.ч захар (в оригиналната рецепта е 2 ч.ч. захар)
сок от лимон на вкус

Обем на мерителната чаша: 200 мл

* Някои кулинари в Турция го приготвят без брашно, а само с грис, други не слагат кисело мляко (йогурт), а прясно мляко. Никой не слага яйца.

Ние опитахме и без брашно, опитахме и с прясно мляко. Този вариант обаче, който показваме тук, ни хареса най-много като вкус и консистенция.

** Количествата на захарта в оригиналната рецепта за нашия вкус са твърде големи, но вие сами ще прецените  колко захар да сложите.



Фурната загряваме до 190 градуса.

Бадемите накисваме за няколко минути във вряла вода, после обелваме от люспите.

В купа смесваме всички съставки за сладкиша (без бадемите): гриса, брашното, захарта и киселото мляко. Разбъркваме до хомогенност с телена бъркалка или с миксер на ниски обороти.

Към тази смес добавяме бакпулвера и ванилията, разбъркваме добре.

Тавичката намазваме с малко олио и изсипваме сместа. Заглаждаме добре с лопатка.


Суровата смес разрязваме с остър нож на квадратни или правоъгълни парчета .












В средата на всяко парче поставяме без натиск по една сурова белена ядка бадем.
Сладкиша печем на 190 градуса до златиста коричка и суха клечка (необходими са около 20 минути, но все пак се ориентирайте по своята фурна).  Внимавайте да не го препечете, той трябва да остане мек.

Докато сладкишът се пече и после изстива, сваряваме шербета от вода, захар и в края на варенето му добавяме сока от около половин лимон (ние харесваме шербета с по-изразена кисела нотка, но вие сами ще прецените колко лимонов сок да сложите).

Изстиналия сладкиш надупчваме с клечка за зъби по маркираните преди печенето срезове и заливаме с горещия шербет. Заливаме щедро, сладкишът поема течността като сюнгер.

Оставяме готовия сладкиш поне 12 часа на студено - всяко зрънце изпечен грис трябва добре да се напои, тогава става изключително нежен и сочен.

След това можем да го разрежем окончателно на парчета и да го поднесем.

Добър апетит!



İzmir Şambali Tatlısı might be famous for being a great regional recipe from Izmir, but the dish is still popular in entire Turkey – people all over the country prepare it with equal pleasure.


There is a very good reason why – this pastry is very easy to prepare, it requires few ingredients that are present in every household, but it still tastes very moist and delicate.


This recipe is a treasure for every cook who wants to surprise their loved ones with something delicious, moist and sweet, but doesn’t have the time for any fancy dishes. We fell in love with it and we prepared it several times over the course of a few weeks before we showed it here on our blog, just like we intend to keep preparing it in the future.




Ingredients for 32x21cm baking dish (15 servings):


Ingredients for the pastry:


1 cup fine wheat semolina

*1 cup fine white wheat flour

2 cups of plain Greek yoghurt

**½ cup sugar (in the original recipe it’s 1 cup)

15 raw almonds

1 packet/10g baking powder

Vanilla



Ingredients for the syrup:


3.5 cups of water

**1.5 cups of sugar (in the original recipe it was 2 cups)

Lemon juice to taste


Volume of the cup = 200ml.


*Some cooks prepare this dish with wheat semolina only and without flour, others don’t use yoghurt at all, but no one uses eggs.

We tried both versions – without semolina and with milk rather than yoghurt, but we liked the version we’re showing here the best. Out of all the versions we tried this one had the most appealing taste and texture.


** The quantity of sugar in the original recipe was just too big for our taste, but you can use as much sugar as you’d like.




Pre-heat your oven to 190C.


Soak the almonds in hot water for a few minutes, then peel them.


Mix all ingredients for the pastry in a bowl (without the almonds, they’re for decoration): the wheat semolina, the flour, the sugar and the yoghurt. Mix by hand or with an electric mixer until they’re completely incorporated.


Add the baking powder and the vanilla to taste and mix again.


Oil your baking dish, then pour in the batter. Smooth the surface with a spatula.


Use a knife to cut the batter into even squares.


Place one almond on top of every square. Place them in the middle and don’t press them at all.


Bake the pastry in the pre-heated oven until it turns golden brown on top and the skewer you insert comes out dry. Usually it takes around 20 minutes, but the exact time depends on your oven. Make sure not to overbake it, as it has to remain soft and fluffy.


While the pastry is baking and then cooling down, we can boil the syrup. Mix the water and the sugar, boil them, and towards the end of the boiling process add the lemon juice. We added the juice of about half a lemon, because we prefer a distinct tangy note in our syrup but you will decide how much lemon juice you prefer.


Once the pastry cools down use a toothpick to poke holes through the lines you cut with a knife before you baked it, then pour the hot syrup over it. Be generous, this pastry will soak all the liquid up like a sponge.


Leave the pastry in the fridge for at least 12 hours, because every grain of semolina needs to soak the syrup and puff up, so the pastry becomes soft and juicy.


After that you can cut it and serve it to your guests and loved ones.


Bon Appetit!






8 коментара:

  1. Merhabalar, İzmir şambaba tatlısını çok güzel yapmışsınız. Bir Türk olarak sizi tebrik ederim. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим Ви! Турската кухня е много апетитна! :)

      Изтриване
  2. Пак ме залепихте на монитора,момичета......:))))
    Тези сиропирани вкусотии така да са ми по сърце и душа:))))!Браво на Вас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на нас са ни по сърце, Миленка. Умора нямаме да си правим сиропирани сладости. Особено такива лесни и бързи... Благодарим ти за похвалата!

      Изтриване
  3. Браво на вас-лесно,икономично и вкусно.Ще се пробва-няма начин!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Момичета, това мисля, че съм го правила, макар явно да е било под друго име.
    Припомнихте ми, ще го имам предвид, когато ни се хапва нещо сладко, а няма време:)
    Напоследък сладостите ни дойдоха в повече, но занапред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, това е много подобно на арабската басбуса, само че е доста по-опростен вариант. И ние сме го правили в онзи и вид, но тази рецепта е по-лесна и по-икономична. Иначе, извиняваме се, че едва сега отговаряме, но ние се борихме с грип няколко дни и май не ни беше съвсем до блога. :) Поздрави и хубава седмица!

      Изтриване