четвъртък, 7 май 2015 г.

Печени ярешки ребърца върху канапе от лук с пикантни картофки и сос "чимичури"





Когато ми се наложи да напиша толкова дълго заглавие, което описателно да дава представа за ястието, направо се изприщвам. Обаче днешното ми предложение няма как иначе да се назове, освен същността му горе-долу да се опише в заглавието . Ама не съвсем, защото пикантерията на маринатата, на печените ребърца, на соса, на картофките, все едно пак ще изисква по-съществени обяснения.

Важното е, че ребърцата се мариноват и пекат отделно, картофките - и те, а сосът се приготвя няколко дни предварително и се оставя в хладилника да се настои и придобие окончателния си вкус и аромат.

После всичките тези пикантерии се сервират в една чиния, в която се сипва от всичко по малко.

Ястието може да се приготви и с агнешки ребърца (или друго месо от агне), просто на този Гергьовден аз имах ярешко, за което не съжалявам. Голяма вкуснотийка беше.




Необходими продукти:

1.5 кг ярешки ребърца (може и агнешки)
5-6 средно големи глави кромид лук

За маринатата на месото: 

2 с.л. горчица класик
1.5 с.л. мед
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1 с.л. сушена зелена подправка (аз имах риган)

За картофките:

1.5 кг пресни картофи
150 гр. краве масло
прясно смлян черен пипер на вкус
лют пипер на люспи - на вкус
1 равна с.л. сушен розмарин
2 кубчета месен бульон (аз използвах говежди)
около 700 мл вода (2 големи чаени чаши)

За съставките и приготвянето на 
соса "чимичури" прочетете  тук>>>







Приговяне на ребърцата:

В купичка смесваме всички съставки за маринатата и разбиваме сместа до хомогенност.

Измиваме месото, слагаме го в здрав полиетиленов плик, а плика - в удобна широка купа.

Изливаме равномерно върху месото в плика маринатата, завързваме здраво плика и го преобръщаме няколко пъти, за да сме сигурни, че маринатата се е разнесла навсякъде върху местото.

Оставяме в хладилник за 12 до 24 часа, да се маринова добре месото.

Когато решим да печем маринованото месо, обелваме кромида, нарязваме всяка глава на кръгове с дебелина 6-7 мм и подреждаме на дъното на тавата, в която ще печем.

Върху канапето от кромид поставяме месото. Изливаме всичката марината от полиетиленовия плик върху месото.





Отгоре нареждаме кръгчета кромид лук.





Цялата тази конструкция завиваме плътно с алуминиево домакинско фолио.

Надупчваме с върха на остър нож на 2-3 места фолиото, за да излиза парата.

Кромидът изолира месото от нажежените повърхности, придава му сладост и нежност. Така месото се задушава отлично и става много сочно и крехко. А и самият кромид се задушава много добре и е изключително вкусен.




Оставяме да се пече увито около 2 часа при температура 200 градуса.

Към края на печенето махаме фолиото и сваляме кръгчетата кромид от горната страна на месото, за да придобие зачервена коричка.

Месо, обработено с марината на основата на горчица, мед и зехтин ми е любимо и резултатът във вкуса винаги е отличен.

И тук е мястото да спомена, че месото се зачервява много бързо, полято с тази марината, така че трябва да се следи отблизо. Нещо, което аз изпуснах този път.

Но въпреки че от горната страна месото поизгоря малко повече, отколкото трябваше (това беше моят малък гаф ;) ), под коричката се получи много крехко и сочно.




Приготвяме картофите:

Картофките почистваме, обелваме при необходимост и нарязваме на подходящи парчета.

Слагаме в тавата, посипваме ги с всички изброени подправки, заливаме с 2 чаши гореща вода, в които сме разтворили 2 кубчета бульон и сме разтопили маслото.

Разбъркваме добре и печем на 200 градуса до приятна златиста  коричка.





Сервираме в чиния от  месото с малко сос и непременно от кръгчетата лук, в които сме го пекли.
До месото сипваме от картофките за гарнитура.

Поливаме ярешкото с предварително приготвения сос "чимичури">>>, който е идеален за печено месо.

Добър апетит!






2 коментара: