Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




петък, 8 май 2015 г.

Аржентински сос за печено месо "чимичури"





Той е свеж, пролетен, зелен, ароматен...! И фактът, че произхожда от аржентинската, а не от българската или дори не от европейската кухня, не го прави по-малко апетитен.

Кулинарните източници твърдят, че аржентинците не сядали на трапеза с печено месо без този сос. Не съм била в Аржентина и мога да приема само на доверие този факт, но, уверявам ви, след като ние у дома го опитахме с печените ярешки ребърца>>>  и аз като аржентинците реших,  че от този сос трябва да се старая да имам винаги в хладилника.

Той се прави бързо и лесно (десетина минути заедно със завъртането на блендера), освен това продуктите за него са достъпни за всяка домакиня и е единствено въпрос на малко желание да го има винаги в домашната кухня.




Не можах да го снимам много-много. Да не кажа - хич!

Домашните ми му "видяха сметката" докато дегустираха печените ярешки ребърца>>>.
В купичката намерих само останки, които изобщо не бяха вече за снимки... Затова направо показвам месото със соса.

Но пък така придобивате ясна и натурална представа какво бихте си хапнали!

И... стига съм приказвала, ето ги

Необходимите продукти за една доза сос "чимичури":

1 връзка пресен зелен лук
1 връзка пресен зелен чесън (може да се замени с 3-4 скилидки стар чесън)
1 връзка пресен магданоз
1/2 чаша листа от пресен риган (или 4 ч. л. сушен риган)
1/2 ч.л. лют червен пипер на люспи
1/2 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер на вкус
200 мл. зехтин екстра върджин
50 мл червен винен оцет

Обем на мерителната чаша 200 мл




Пресните зелени съставки се нарязват на ситно, слагат се в блендера.

Сипват се зехтин и оцет.




Добавят се подправките - риган, лют червен и черен пипер, сол.



Блендерът се включва около половин минута на пулсиращ режим, след това още няколко минути на средни до високи обороти (според мощността му).

Готовият сос "чимичури" се изсипва в бурканче и слага в хладилник за 24 часа да се смесят съставките и да придобие окончателния си аромат и вкус.

След това е готов да бъде поднесен.

Може да се съхранява в хладилник една седмица, според кулинарните източници, които изчетох.

Идеална свежа добавка за всякакви печени меса!


Добър апетит на трапезата с печено месо и сос "чимичури"!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





Рецептата е адаптирана от тук>>>


Няма коментари:

Публикуване на коментар