Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Ислак кек (турски шоколадов мокър кекс)






Ако трябва с една дума трябва да определя този кекс, то бих могла да кажа само  "Вкусно!"

Наистина, турците знаят как да направят вкусен сиропиран сладкиш, само от мисълта за който да ти потекат слюнки.

Това е сладкиш, който може да намери своето трайно място на вашата трапеза - независимо дали става въпрос за празник или делник.

Особено, ако сте любители на шоколада!





Необходими продукти за форма с диаметър 26 см и височина 7 см:


За кекса:
2.5 чаши брашно
3 големи (или 4 малки) яйца - със стайна температура
1 чаша прясно мляко
3 пълни (с неголям връх) с.л. какао
1 чаша захар (аз сложих 2/3 чаша)
1 чаша олио (аз сложих 2/3 чаша)
1 пакет бакпулвер (аз сложих 1 равна ч.л сода + 2/3 ч.л. лимонтозу)
1 пакет ванилова захар (или ванилов екстракт)


За шоколадовия сироп:
1 чаша прясно мляко
1 чаша захар
1 чаша олио (аз сложих 1/3 чаша)
2 пълни (с неголям връх) с.л. какао

Обем на мерителната чаша: 200 мл

В интерес на истината, моята мерителна чаша беше с обем 250 мл и супените лъжици бяха с мноого голям връх. Обаче формата се изпълни с бухналото тесто догоре и се уплаших, че ще прелее. Не преля и сладкишът стана страхотен - пухкав и много обемен, но беше на косъм. Затова, ако искате по-голям сладкиш, използвайте по-голяма мерителна чаша, но също и по-голяма форма.

Ако решите да спазите оригиналните количества захар и олио - това е на ваша отговорност. На мен би ми било прекомерно сладко и мазно. С количествата, които сложих, се получи добре, вкусно, сочно и сладко, но не прекалено.


За посипката: 
Кокосови стърготини (или шам фъстък)




Фурната се загрява до 180 градуса.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и какаото.

Яйцата се разбиват на пухкава пяна заедно със захарта.
Към тях се добавят последователно прясното мляко и олиото, като разбиването продължава.

Към добре разбитата мокра смес се сипва на части брашното и се бие енергично, да не се образуват бучки.
Последно се сипва ванилията и бакпулвера, разбива се.
Полученото кексово тесто е със сравнително рядка консистенция.

Тестото се изсипва в предварително намазана с олио форма - ако е стъклена или порцеланова, или намазана с олио и леко посипана с брашно - ако е метална.
Пече се на 180 градуса до суха клечка

Докато кексът се пече, в тенджерка се смесват съставките за шоколадовия сироп.
Сместа се вари на умерен огън 5-6 минути и се оставя на студено да се охлади добре.

Изваденият от фурната горещ кекс се разрязва на порционни парчета с желаната форма и големина и се залива с изстудения шоколадов сироп.

Залятият кекс се оставя  на студено 10-12 часа.
След това може да се сервира, посипан с кокосови стърготини или натрошен шам фъстък.


Да ви е сладко!










18 коментара:

  1. Снимките са толкова изкусителни.....,а кексът ,съдейки по състава вярвам,че е неустоим!
    Поздравления,,Валя и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче! Сладкишът вярно е вкуснотийка, ако харесваш такъв тип сладости, разбира се. Аз обаче му сложих по-малко захар, отколкото в оригиналната рецепта - струва ми се, че иначе би ми дошло в повечко сладкото...

      Изтриване
  2. Непременно ще го направя този кекс, Валя!
    На мен олиото ми се видя доста, но пък като гледам как фантастично изглежда...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай го, Весе, няма да съжаляваш. Страхотна вкуснотийка е! А олиото вече не е много, уверявам те. В оригиналната рецепта в сиропа има 1 пълна чаша олио + още 1 в тестото. Аз го намалих , колкото можах, но в сиропа олио трябва да има, за да стане хубава емулсия при варенето.

      Изтриване
  3. Изглежда, умопомрачително вкусно, хйч няма да го мисля олиото :) Ще си придърпам едно парченце ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпя те с удоволствие, Танче! Да ти е сладко!

      Изтриване
  4. Страхотно!!! Ще го направя в близките 1-2 дни. На ръка ли бъркахте сместа или с миксер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви, радвам се, че вие харесал кексът.
      Течните съставки с миксер на висока скорост, брашното - с телена бъркалка. Но не мисля, че ще е проблем, ако и брашното се разбърка с миксер.

      Изтриване
  5. Защо ми изтрихте коментара и въпросите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна ли си, че след като си написала коментара си, си натиснала бутона за изпращането му, Аля? При нас коментар не е постъпвал. Така че за жалост не е имало нищо за публикуване, още по-малко да отговорим на въпроси. Молим те, опитай отново.

      Изтриване
  6. Тавичката с какви размери е ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато пиша рецептите, Ирина ми се кара понякога, че ги пиша като за малоумни - с толкова много подробности. А то... оказва че, че пак има недоразбрали... :(
      Моля Ви, прочетете внимателно,изброени са продуктите, над тях - за каква тавичка са количествата, отдолу - обемът на мерителната чаша... Всичко съм описала с най-големи подробности. Поздрави, Валя.

      Изтриване
  7. Пека го в момнта. Стискайте палци. Мирише превъзходно. Добавих малко ром, канела и вишни от сладко. Благодаря и браво за сладкиша.

    ОтговорИзтриване
  8. Топлия кекс със студения сироп няма ли да се вгнети? Иначе е много вкусен моя приятелка туркиня ми го е правила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моят кекс е направен така и резултатът виждате на снимката. По принцип правилото е или горещото печиво да се залее с изстуден шербет, или изстуденото печиво да се залее с горещ сироп. И двата варианта са равностойни, но не е прието да се залива студено печиво със студен сироп или горещо печиво с горещ сироп. Това е класическо правило при сиропираните сладкиши.

      Изтриване
  9. Страхотен сладкиш, сочен, шоколадов и много вкусен,опитах го като го сиропирах, след три часа, а утре ако остане нещо от него, съм сигурна, че ще е още по вкусен.Благодаря за апетитната рецепта! -:)

    ОтговорИзтриване
  10. Blagodarq za receptata .Dnes napravih sladkisha i stana prevazhoden.

    ОтговорИзтриване