петък, 20 февруари 2015 г.

10 идеи за ефектни бързи мезета: Ку́мпири по стамбулски






На турски "kumpir" означава "печен картоф".

Моето семейство вписа тези ку́мпири в графа "любими рецепти" веднага след дегустацията  на първия - този, който виждате на снимката. Сиреч, веднага, след като беше приготвен, сниман и поделен между всички членове на семейството ми за  проба и изказване на мнение. Това се случи  по обяд. До вечерта един по един аз приготвих цялата тавичка изпечени картофи и си ги похапнахме. И веднага взехме да си мислим, че имаме още пресни картофки у дома и май утре пак ще си печем...

В този случай ползата от храната е двойна - защото освен че са вкусен, картофите са и много полезен зеленчук. Убедила съм се лично в здравословните ползи от тях. Което направи тази рецепта още по-привлекателна за мен - защото в нея съчетаваме здравословната, ефектна и апетитна храна в едно.

Освен това се правят много бързо.

И накрая - страшно много си вървят с  червено вино. А пък зимата още не е завършила, нали?
В този студ навън печен  "ку́мпир по стамбулски" с чаша червено вино си е истинска наслада.

Не съм ходила в Истанбул, но от едно видео в тубата разбрах, че  там ги продавали като улична храна.





И както често се случва, вкусната улична храна се е превърнала в апетитно домашно блюдо.






Хубавото на това блюдо е, че освен великолепното картофено пюре с масло и подправки, което се приготвя направо вътре в "тарелката" от печена картофена  кора, отгоре може да се добави още каквото си искате - ограничения буквално липсват.




И така, продукти за 1 порция:

- 1 картоф, желателно пресен, с тънка кора и по-голям (този от снимката беше с тегло 300 грама)

- масло колкото орех

- настърган твърд кашкавал - около 2 с.л. (или настъргано бяло сирене, ако предпочитате)

- сол и подправки на вкус

- руска салата (или каквато друга салата обичате)

- печена наденичка, нарязана на ситни  кръгчета

- ( по желание: царевични зърна от консерва, кисели краставички, свежа салата, зелен грах от консерва, ситно нарязани варени яйца, салата от моркови и цвекло, варени моркови или моркови по корейски>>>, или каквото още се сетите)

-кетчуп, или майонезен сос, горчица, или сос тартар или какъвто друг сос предпочитате

Комбинациите от продукти могат да бъдат безброй и само от вашия вкус и фантазия зависи какъв точно пълнеж ще приготвяте за своите сътрапезници.





Изберете по-едри, пресни картофи с тънка коричка. Измийте ги добре, подсушете и увийте в алуминиево домакинско фолио всеки картоф поотделно.




Сложете ги във фурната да се опекат до пълна готовност (месото на картофите трябва да е напълно омекнало.

Когато приготвяте картофите, те трябва да са много горещи, за да станат добре.

Разрежете картофа по дължина почти до основата, но внимавайте да не срежете кората му от долната страна, това е важно.



С внимателни "режещи" движения на вилицата издълбайте месото на картофа първо от едната, после от другата страна.

Постепенно издълбавайте месото, издълбайте колкото се може повече, но внимавайте да не нараните кората - тя трябва да остане цяла.






После раздробете на по-дребни парченца издълбаните части на картофа със зъбите на вилицата.

Добавете масло и пюрирайте с вилицата печеното месо на картофа. Колкото по-фино пюрирате картофа, толкова по-добре.







Добавете сол и подправки на вкус.

Добавете настъргания кашкавал (или сирене) и продължете да обработвате с вилицата картофеното пюре.

Добавяйте кашкавала на порции и го размесвайте с картофеното пюре. Ще се учудите колко много масло и  кашкавал може да поеме картофът.




Пюрирайте съставките с вилицата, докато се получи блестяща пухкава, колкото се може по-гладка смес.

Отгоре сложете салатата - може да поеме много - от вас зависи колко ще сложите.










Добавете парченцата печена наденичка.

Това е само един примерен пълнеж - вие можете да сложите върху картофеното пюре всичко, което обичате.

Полейте с кетчуп, или майонеза или какъвто сос предпочитате.








Преместете пълнения картоф с помощта на голяма плоска лопатка в подходяща чиния и поднесете с червено вино.


Много е вкусно!
Добър апетит и наздраве!








6 коментара:

  1. Пиршество на сетивата....Сипвай биричката,Валя:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, ти за биричка ли си ги хареса, Миленка? Става, защо не! И аз ще седна с теб да се почерпим! :)

      Изтриване
  2. Вале, хапвала съм подобен пълнен картоф в Слънчев бряг, до Истанбул и аз не съм стигала:)))
    И у дома съм правила нещо подобно.
    Но твоите снимки са винаги толкова апетитно и варианта ти толкова примамлив, че имаш късмет, че не знам къде да те намеря, иначе тръгвах веднага:))) Аз мога да си го хапна и с чаша гола вода:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то нали знаеш, Слънчев бряг са по-близо до Истанбул от нас, пък и чужденци много - вкуснотийката първо там е кацнала, Весе... Обаче аз се влюбих в тези турски кумпири, и бездруго толкова обичам картофи - а сега постоянно ги бленувам :) Иначе мисля. че каквото и да им сложиш, те все ще са вкусни. И винце, и биричка, пък и с вода, даже на сухо са си апетитни.

      Изтриване
  3. Чудесна идея! И това че вариантите за пълнеж са толкова много, я прави още по-приложима за всеки вкус!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Тили, мисля, че вариантите за пълнеж са най-хубавото в тази наистина много апетитна турска идея. Успешна седмица и на теб!

      Изтриване