Вероятно преди да го разрежа трябваше да го оставя в хладилника една нощ. Или поне няколко часа.
Но аз изпитвах такова нетърпение да разбера какво се е получило, че го разрязах едвам охладен. И кремът избликна от него наистина като магма. С което този кейк напълно оправда името си!
Честно казано, не съжалявам. Той е толкова сочен и вкусен, че с пълно право, макар да е сладкиш от турската кухня, може да бъде определен с английския термин "comfort food".
Все пак, ако ви притеснява, че кремът се разтича в прясно състояние, може да го оставите в хладилника за няколко часа или дори за една нощ, преди да го поднесете.
Мисля, че кейкът няма да изгуби от това.
Необходими продукти за форма с диаметър 24 см
За тестото:
2 чаши бяло брашно
3 яйца
1 чаша захар
1 чаша прясно мляко
2/3 чаша олио (без мирис)
1 пакет ванилова захар
1 пакет бакпулвер (аз сложих пакет и половина)
Обем на мерителната чаша 220 мл.
За крема:
1 л прясно мляко
5 с.л. фино бяло брашно ( с връх)
2 с.л. царевично нишесте ванилия (аз сложих 3 с.л. с връх)
1/2 ч.ч. захар
200 гр маскарпоне (аз го замених със силно изцедена и сгъстена заквасена сметана, но може да заместите маскарпонето с криймчийз класик или натурална филаделфия)
1 пакет ванилова захар
За черешовия сос:
300 мл вода
1.5 ч.ч. изчистени от костилките череши
1 с.л. с връх нишесте "череша"
3 с.л. захар
Приготвяме крема:
В малък съд отделяме част от студеното прясно мляко, разтваряме в него захарта, брашното и нишестето и добре разбиваме с телена бъркалка, да няма бучици. При необходимост може да разбием сместа с пасатор.
Останалото прясно мляко загряване на котлона до завиране. В горещото прясно мляко изсипваме при непрекъснато бъркане сместа с брашното и захарта. Добавяме ваниловата захар. Бъркаме докато сместа добре се сгъсти.
Отдръпваме от огъня и покриваме плътно повърхността на съда с фолио за свежо съхранение. Така, докато изстива, кремът няма да хване коричка.
Оставяме крема да изстине.
Приготвяме черешовия сос:
В малка тенджерка слагаме да заври 200 мл вода, заедно със захарта.
В другите 100 мл студена вода разтваряме нишестето, изсипваме във врящата вода и оставяме да поври 2-3 мин. на умерен огън при непрекъснато бъркане.
Сипваме черешите, продължаваме да бъркаме, като оставяме и те да поврат в соса няколко минути.
Сосът в студено състояние трябва да бъде полутечен.
Покриваме и него отгоре плътно с фолио за свежо съхранение, за да не хване коричка и го оставяме да изстине.
Приготвяме тестото за кейка:
Фурната включваме да загрее до 175 градуса
Подготвяме си формата за печене със свалящи се стени. Покриваме дъното и с хартия за печене, стените намазваме с малко олио и посипваме равномерно с брашно.
Излишното брашно изтръскваме внимателно.
Намазваме хартията на дъното с малко олио.
Пресяваме брашното.
В купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до получаване на пухкава светла пяна.
Добавяме топлото (но не горещо) прясно мляко и олиото, като продължаваме да разбиваме.
Сипваме на части брашното, след всяка изсипана част разбиваме сместа до хомогенност.
Трябва да получим гъсто кексово тесто. Сипваме бакпулвера и ванилията, разбиваме още веднъж.
През това време кремът ни трябва да е изстинал.
Махаме фолиото за свежо съхранение, добавяме маскарпонето и разбиваме крема с миксера на бавни обороти до получаване на хомогенна смес.
Във формата за печене изсипваме кексовото тесто, върху него точно по средата с лъжица равномерно изсипваме крема, както е показано на снимката.
Печем на 175 градуса около 60 минути, кексът се надига много добре. За да не изгори отгоре, накрая може да покриете с алуминиево домакинско фолио. Част от крема може да остане на повърхността, но може и да потъне в тестото. Това да не ви притеснява.
Изпечения кейк оставете да се охлади във формата. След това го освободете от нея.
Може да го оставите в хладилник кремът да се стегне. Нещо, което аз не направих.
Преди сервиране залейте с черешовия сос.
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Великолепно се е разтекъл кремът...,а пък и с този плодов сироп....
ОтговорИзтриванеПрелест!
Благодаря ти, Миленка! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеВаля, този десерт е една голямааааа вкусотия! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Христинка! Опитай го някой ден!
ИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Звучи разкошно,изглежда разкошно и изглежда ,че не мога да устоя ....трябва да го направя :) !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, радвам се, че ти харесва! Ако го направиш, ще се радвам да споделиш резултата!
ИзтриванеМного привлекателен и апетитно изглеждащ сладкиш! Със сигурност и много вкусен.
ОтговорИзтриванеПоздравления, Валя!
И твоите думи съм оставила без отговор, Вили... от разсейване, не от зла умисъл!
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Вили!
Поредната фантастична рецепта, Вале!
ОтговорИзтриванеТака се е изляла тази лава...че ти иде да гребеш направо с лъжицата!
Леле, Весе, така са останали милите ти думи без отговор... :(
ИзтриванеОтнесла съм се и съм пропуснала, за което моля за извинение!
Благодаря ти, макар и със закъснение !
Спорна седмица ти пожелавам!
Много хубав сладкиш.
ОтговорИзтриванеПропуснала съм го и отчитам това като грешка :)
Прекрасен е!
Благодаря ти, Илиана, много ме зарадва, че ти е харесал! Не може да бъде грешка пропускът на една рецепта - ние всички тичаме по задачи насам-натам и не може да следим на мига всичко ново. Но пък блоговете са си все тук, има време да забележим нещо, ако е стойностно. :)
ИзтриванеПожелавам ти успешен ден и спорна седмица!
Охо, откривам любима комбинация тук. Снимките говорят, да очаквам нещо фантастично. Записвам си го за проба.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря за милите думи! Много се радвам, че сладкишът Ви харесва!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко да си го похапнете!
Поздрави и хубав ден и на Вас!
За четвърти път го правя, всеки път се получава и обира овациите. В момента се пече и тъй като не намерих череши на пазара, този път ще е с богат сос от праскови.Благодаря за прекрасната рецепта!Гергана Стефанова
ОтговорИзтриване