вторник, 12 юни 2018 г.

(Почти) ирландски соден хляб в хлебопекарна машина / (Almost) Irish Soda Bread in a Bread Machine





Написахме "почти" ирландски соден хляб, защото не е оформен досущ като ирландските содени хлябове - няма го разреза на кръст в средата, а и хлебчето не е кръгло, а правоъгълен самун, но то няма и как да бъде иначе в хлебопекарната машина. По състав обаче си е точно като ирландските содени хлябове: брашно, кисело мляко, вода и сода.

Хлябът  се получи извънредно мек, пухкав и много вкусен! И, което е много важно - след като изстина, си остана пухкав и мекичък, а не глетав и твърд.

Жалко, че не можем да ви покажем на снимка колко е мекичък - но ако си изпечете по тази рецепта, ще се убедите сами.

А каква прелъстителна коричка има само!!!... Погледнете я на снимката и си признайте честно: като я гледате, не ви ли си иска да си отчупите и хапнете така, направо от картинката?!... 

Всъщност ние изпекохме не един, а два содени хляба в хлебопекарната машина - един след друг, по една и съща рецепта и по един и същи алгоритъм на програмата, за да се убедим, че се получава неизменно един и същи отличен резултат.

Така сме сигурни, че ви предлагаме една изпитана рецепта, която няма да ви подведе.

Опитайте да си го изпечете и уверяваме ви, няма да съжалявате! И бездруго много хора вече се отказват от хлябовете с мая в полза на хлябове с квас или сода.



Най-лесно ще се справите с изпичането на този хляб, ако имате хлебопекарна машина с програма за домашно направен хляб, в която можете самостоятелно да зададете времетраенето на етапите на омесване, втасване и изпичане.

Но и да нямате такава програма, пак можете да си го изпечете.
 Необходимо условие е обаче машината ви да има функция за предварително загряване на продуктите, а още по-добре - програма за кисело мляко (йогурт). Причината е, че йогуртът (киселото мляко) и хлебното тесто втасват при една и съща температура и програмата за йогурт може с отличен успех да се използва за втасване на тестото. Ако няма такава функция... може би пак ще се получи, но не можем да гарантираме дали ще бъде толкова пухкав, колкото станаха нашите хлебчета.



Необходими продукти за хляб с тегло 1.250 кг.

780 г пшенично брашно тип 650
270 г кисело мляко 3.6%
270 г вода
1.5 ч.л. сол
1.5 ч.л. захар
4 ч.л. сода за хляб
3 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)
45г. олио
1 ч.л. сминдух

Сминдухът не е задължителен, но ние обичаме аромата му и почти винаги слагаме в нашия хляб и сминдух.
Чаената лъжичка е мерителната от машината.

*Машината ни е за хляб с тегло до 1.5 кг, а обемът на ваничката до горния ръб е 3,250 л.
Хлябът всъщност се получи с тегло 1.3 кг, но знаете, че хлябът със сода все пак става по-компактен от хлябовете с мая, така че дори с това тегло, нашите хлебчета се разположиха удобно в съда, без да го преизпълват до степен на преливане.

Все  пак за машина с по-малък капацитет посочените количества, както и времетраенето на етапите ще трябва да се редуцират.



Начин на приготвяне:

Сложете продуктите в машината в реда, посочен във вашата инструкция за употреба.

Отделно в купичка си подгответе содата и лимонтозуто, като ги размесите много добре, до пълна хомогенност. Те не се слагат в машината веднага, а на по-късен етап на месене на тестото.

Ако имате програма за домашно направен хляб, трябва да настроите етапите по следния начин:

1. 25 мин. предварително загряване на продуктите
2. 10 мин месене на тестото.
3. 0 мин първо надигане на тестото
4. 10 минути второ месене на тестото (получават се 20 минути месене на тестото общо, като на петнадесетата минута трябва да изсипете содата върху тестото.
5. 5 минути второ надигане на тестото
6. 5 минути трето надигане на тестото
7. 40 мин на 100 градуса (светла коричка) печене на тестото

И накрая се налага да приложите ръчна манипулация, за да зададете след тези 40 минути (на 100 градуса) още 30 минути печене на тестото при температура 200 градуса (тъмна коричка).
Така ще получите този изкусителен резултат от добре надигнал се пухкав хляб с мека и пухкава вътрешност и същевременно добре изпечена коричка.

Не пропускайте посочените два етапа на печене с посоченото време - само така ще си гарантирате отличния резултат. 

Споделяме личния си опит - доста време експериментирахме и търсихме как да постигнем най-вкусния, мек и пухкав соден хляб в хлебопекарна машина.

Ако нямате ръчна програма, трябва за нагряване и за втасване да използвате програмата за йогурт, а за месене - десетминутната програма за месене на тесто или месенето от някоя от другите ви програми. Но ще трябва да пресмятате времето на отделните етапи наум и да внимавате да не просрочите или да не пропуснете нещо.

При месенето се получава тесто, доста по-меко от онова, което правим за хляб с мая. Точно така трябва да бъде, за да направите вкусен соден хляб, така че следете тестото ви да не е твърде гъсто и твърдо.

Ето как изглежда тестото на отделните етапи преди печенето:

Месене преди добавяне на содата:


Месене веднага след добавянето на содата:


Готовото омесено и загрято тесто непосредствено преди печенето:



И както вече можахте да видите, опечения хляб.

Не изваждайте готовия хляб веднага от машината! Оставете го половин час при затворен капак и на поддържане на топлината. Нека хлябът "да си почине", а после ще го извадите от ваничката без никакво усилие.

Увийте го добре в плътна памучна хавлиена кърпа и го оставете да изстине в кърпата.

После му се насладете, толкова е привлекателен и вкусен!

Добър апетит!


Заповядайте и в нашата група във Фейсбук

"Всичко за хляба и домашната хлебопекарна (информация, съвети, рецепти)">>>






10 коментара:

  1. Чудесна рецепта момичета.Ще я изпробвам.Лесен и красив хляб.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай го, Ели, хлябчето е много сполучливо и вкусно! Благодарим ти за пожеланията, успешна и слънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Вкусно изглежда хлебчето, момичета, изкушавате, а ке опитвам да огранича тестеното, поне през лятото:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкусно, и полезно, Веси! Содата неутрализира киселинността на организма, маята - напротив, увеличава я. Особено турската мая. Затова в ежедневието минахме на соден хляб.

      Изтриване
  3. Интересна рецепта, винаги съм се канела да пробвам соден хляб в хлебопекарната. Виждам че се слагат смесени сода и лимонтузо смесени, което си е на практика бакпулвер и се чудя няма ли да стане направо с бакпулвер вместо тях?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност, да, става с бакпулвер. Ние и така сме го пекли. Но бакпулвер може да се купи само на малки пакетчета и излиза доста по-скъпо, а сода и лимонтозу може да се купи в големи опаковки и така себестойността на хляба пада. Все пак хляб се пече всеки, или почти всеки ден и няма как човек да не мисли за оптимизирането на себестойността му.

      Изтриване
  4. Здравейте! Събудихте любопитството ми с този прекрасен соден хляб, особено като пояснихте, че не остава миризмата на содата, която не обичам. Не мога да си обясня само момента с печенето като няма как да контролирам градусите на печене в хлебопекарната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Савка. Градусите при печенето са еднакви и са заложени по подразбиране по един и същи начин във всяка хлебопекарна машина. Лошото е, обаче, че почти никой производител не ги посочва в инструкцията за употреба и потребителите масово не са запознати. "Тъмна коричка" означава, че хлябът се пече на 200С, "Средна коричка" е когато хлябът се пече на 150С, а "светла коричка" е печене на 100С. И така е при всички машини, независимо от марката и модела. Стандартите са уеднаквени при всички производители.

      Изтриване
  5. Хлябът изглежда страхотно! Бих искала да го направя, но хлебопекарната ми е с по-малък капацитет 700 и 900 гр. Мисля да намаля количеството продуктите наполовина, но с колко бихте ме посъветвали да намаля отделните етапи?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, попаднах случайно на вашата рецепта и стана много добър хляб , благодаря за рецептата. Исках да попитам дали сте пробвали с друго брашно пълнозърнесто, лимец, спелта, ръжено и други? Дали ще е добър резултата ако сменя брашното?

    ОтговорИзтриване