понеделник, 21 май 2018 г.

Пълнени чушки в мултикукър Philips HD 4731/70 и запечени с халогенна фурна REDMOND RAG–241–Е




Тези чушки сорт "долма" са всъщност първите, годни за пълнене, появили се на пазара за тази година и нямаше как да не се възползваме и да не сготвим това типично българско ястие, което буквално всеки българин обожава - но с помощта на модерни уреди за готвене, които все по-настойчиво си пробиват път към кухнята на съвременната домакиня.

В случая използвахме нашия мултикукър Philips HD 4731/70, a за да ги запечем отгоре и да станат също така апетитни, както биха се получили, сготвени във фурната, използвахме халогенната фурна (или още наричана "запичащ капак" или "аерогрил" REDMOND RAG-241-E.

Тук може да се запознаете подробно с уреда REDMNOND RAG-241-E>>>

Тук може да направите поръчка на REDMNOND RAG-241-E >>>




Наредени като рибки-мрянки в мултикукъра, потънали в апетитен доматен сос, с равномерно запечени корички отгоре и необикновено сочна плънка, в която всяко зрънце ориз се дели от останалите, пълнените чушки, сготвени в мултикукър, не само че по-нищо не отстъпват на онези, които бихме си сготвили в глинен гювеч във фурната, но се получиха значително по-вкусни.

Тези леки, мобилни, компактни и удобни кухненски уреди, които напоследък използваме в нашето домакинство, приготвят храната ни бързо и лесно, с разход на електроенергия в пъти по-малко от използваната досега електрическа фурна. При това храната ни се получава и по-вкусна, благодарение на 3D нагряването на нашите мултикукъри>>>  , защото всичко се готви при изключително равномерна температура.


Необходими продукти за 4 порции пълнени чушки:

12 средно големи чушки сорт "долма"
250 г бланширан ориз
2 средно големи моркова
3 глави стар лук
* 1 средно голям патладжан
1 ч.л. червен пипер
2 ч.л. суха зелена подправка (ние използвахме целина и босилек)
2 с.л. гъсто доматено пюре с добро качество
3 с.л. растителна мазнина
сол на вкус
черен пипер на вкус

За соса: 
1 с.л. растителна мазнина
2 с.л. доматено пюре
550 г. вода

* Когато готвим пълнените чушки постни, винаги добавяме в плънката или патладжани, или гъби - продукти, богати на белтъчини. Така липсата на месо практически не се забелязва и чушките стават изключително апетитни, макар и постни.



Начин на приготвяне:

Чушките измиваме и почистваме от семето.
Морковите и лука обелваме и нарязваме на дребни кубчета.
Патладжана нарязваме на кубчета със страна около 1.5 см, поръсваме със сол и оставяме да изтече черната му вода (ако има такава). После изстискваме патладжана с ръце, за д аго вложим в плънкката.

В купата на мултикукъра сипваме 3 с.л. растителна мазнина, слагаме нарязания лук и запържваме за няколко минути при затворен капак на програма "Fry".

Добавяме морковите, разбъркваме  и продължаваме запържването при затворен капак още само 1-2 минути, докато морковите омекнат.

Добавяме изстисканите от водата патладжани, разбъркваме.

Добавяме червения пипер, сушените подправки, черния пипер, разбъркваме, затваряме капака и оставяме още 3-4 минути зеленчуците да се запържват и омекнат.
 


Изсипваме ориза, разбъркваме до еднородност на съставките, добавяме доматеното пюре, разбъркваме, сипваме гореща вода (купата на кукъра вече е сгорещена, водата не бива да бъде студена, за да пазим керамичното покритие - от една страна, и за да прекъсваме процеса на топлинна обработка на продуктите - от друга), разбъркваме сместа.

Изключваме програмата "Fry", включваме на 110С с ръчните настройки на температурата.

Затваряме капака и оставяме продуктите да се задушат и оризът да поеме водата. Може да отворим 1-2 пъти и да разбъркаме съставките.

Когато оризът е попил водата и е сварен до почти пълна готовност, изключваме кукъра.




Изваждаме готовата плънка в отделна тенджерка и напълваме чушките.
Подреждаме ги в купата на кукъра, поливаме между тях с 1 с.л. растителна мазнина..

В отделен съд разтваряме 2 с.л. доматено пюре с 550 г. гореща вода, заливаме пълнените чушки, така че течността да попадне между тях и върху тях - навсякъде.




Затваряме капака, но изчакваме няколко минути, преди да включим кукъра отново - той е силно сгорещен и сосът ще кипи  и пръска по капака. След 4-5 минути може да включим кукъра на програма "Stew", зададено време 45 минути.

След като времето изтече и програмата се самоизключи (уредът остава на режим "поддържане на топлината), слагаме отгоре халогенната фурна, включваме я на 160 градуса (не повече) за 30 минути, чушките да се запекат.

Не включихме аерогрила заедно с кукъра, защото температурата в съда се повишава прекалено много и сосът започва да кипи и пръска. Предпочетохме да запечем вече готовите пълнени чушки.

Нашите пълнени чушки са готови.

Вкусът им е необикновено богат и плътен, а плънката се топи в устата!

Добър апетит!





Няма коментари:

Публикуване на коментар