сряда, 31 декември 2014 г.

О́лаян кек (турски "плачещ" кекс)




Щастлива, здрава, мирна и благословена Нова година на всички!

О́лаян кек е моята новогодишна рецепта за читателите ми.

Това много популярно в родината си турско лакомство ми се въртеше в главата вече два месеца - откакто видях рецептата в нета, мира не ми даваше мисълта да го направя - толкова апетитно ми изглеждаше.

Разгеле, Новогодишната трапеза беше чудесен повод да осъществя идеята си.
Кексът - торта изглежда страхотно и е много вкусен!
Преимущество е, че за разлика от повечето торти, които изискват специални умения,  много и скъпи продукти, този вкусен и ефектен сладкиш се прави бързо, лесно и за направата му са необходими минимално количество продукти, които обичайно ги има в кухнята на средностатистическата домакиня.

Е как да не ти стане любим?!

"О́лаян" (на турски "Ağlayan") означава "плач". Не е нужно много време да се чудим защо кексът, който със същия успех може да бъде приет и за торта, е наречен така. Мисля, че всички могат да направят асоциацията...




Необходими продукти:

За кекса: 
4 яйца
1 ч. чаша захар 
1.5 ч. чаша брашно 
60мл + 300 мл прясно мляко
1/3  ч. чаша олио
4 с.л. какао 
1 пакет ванилия 
1 пакетче бакпулвер (аз сложих 1 ч.л. сода + 2/3 ч.л. лимонтозу)


За крема:

1  пакет суха сметана + 1 чаша прясно мляко
или 1 чаша течна сладкарска сметана за разбиване


За шоколадовия сос:

200 мл прясно мляко 
3/4 чаена чаша захар на пясък 
1 ч. л. царевично нишесте  (аз използвах царевично нишесте "шоколад")

1 супена лъжица какао  
80 грама тъмен шоколад (аз сложих млечен)

Обем на мерителната чаша - 250 мл. 






- В дълбока купа разбийте четирите яйца със захарта до пухкава светла пяна.

- Добавете към яйчената пухкава смес последователно 60 мл хладко прясно мляко, олиото, ванилията. Разбийте добре с миксера  течните съставки. Към тях добавете сухите съставки - брашното и какаото, разбийте добре с миксера.

- Последно добавете бакпулвера и разбийте до образуване на мехурчета в сместа.

- Добре е да изсипете сместа в намазнена стъклена правоъгълна форма, но ако нямате правоъгълна, и кръглата ще свърши работа. Аз пекох моя кекс в кръгла форма с диаметър 26 см, като предварително покрих дъното и с намазнена с олио хартия за печене.

- Изпечете  кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.

- Извадете кекса от фурната и го набодете нагъсто с клечка за зъби чак до основата.

- Залейте горещия кекс с 300 мл студено прясно мляко. Сипвайте млякото равномерно, лъжица по лъжица. върху кекса. По желание може предварително да разтворите в прясното мляко 2-3 с.л. захар.

- Оставете залятия с мляко кекс на студено за няколко часа. През това време кексът добре ще се напои.

- Пригответе шоколадовия сос, като в касерола сипете прясното мляко, захарта, какаото и сложите на котлон сместа да заври при непрекъснато бъркане. Добавете начупения на малки парченца шоколад и бъркайте до разтопяването му.

- Във врящата на слаб огън шоколадова смес изсипете предварително разтвореното в малко студено прясно мляко нишесте. Оставете сместа да поври на слаб огън при непрекъснато бъркане до сгъстяването и.

- Покрийте шоколадовия сос с фолио за свежо съхранение и го оставете на студено до пълното му изстудяване.

- Пригответе сметановия крем, като разбиете с миксер сухата сметана и млякото (или течната сладкарска сметана) до твърди връхчета. Оставете крема да се изстуди.

- Изстудения кекс покрийте с дебел слой разбита сметана и оставете на студено да се стегне. Изсипете внимателно с лъжица върху сметаната изстудения шоколадов сос, като се стремите да постигнете ефекта на "разплаканост" - нека шоколадовият сос се разтече надолу на струйки.

Оставете напълно готовия сладкиш да престои в хладилника 10-12 часа. Тогава той разгръща истинския си вълшебен вкус.


Вашият "плачещ" кекс е готов за сервиране.
Може да го поднесете с кафе, плодове, безалкохолни напитки, или с вермут, коняк, бренди, ликьор, дори с шампанско. Винаги ще е еднакво ефектно и вкусно.


Добър апетит!

***


Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







9 коментара:

  1. Валя, честита Нова 2015 Година!
    Чудесен е този плачещ кекс...А на теб пожелава само сълзи от щастие! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година и на теб, Весе! Благодаря ти за пожеланието! Много здраве и щастие и на теб, и на семейството ти!

      Изтриване
  2. Валя.пожелавам на теб и на близките ти една здрава,усмихната и щедра 2015-та!

    ОтговорИзтриване
  3. :))))а плачещия ти десерт,наистина ме разплака само от вида си...Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за пожеланията Миленка! И за теб и семейството ти да бъде щастлива и щедра 2015 година! А сладкишът си струва, ако решиш да опиташ, няма да съжаляваш, уверявам те!

      Изтриване
  4. Изглежда вкусен и наистина е много лесен за приготвяне този сладкиш..., ще се възползвам от рецептата в подходящ момент!
    Честита Нова година, Валя :) Нека е светла и щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година и за теб, Танче! Да сте здрави и щастливи и дома! А десертът е много сочен и вкусен, вярвам, че ще ти хареса! Поздрави и слънчев ден!

      Изтриване
  5. Валя, кекса е невероятен!Прекрасна рецепта! Честита Нова година! Жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  6. Ч.Н.Г.на патерица, поздравления за апетитния и неустоим плачещ кекс,смятам в най- скоро време да изненадам семейство си с твоето творение.Поздравления:):):)

    ОтговорИзтриване