четвъртък, 11 декември 2014 г.

10 идеи за ефектни бързи мезета: Китайска мозайка





Свежо, хрупкаво, вкусно, бързо, лесно и евтино!

Това мезенце ще ви струва много малко средства, време и усилия, а ще е по-ефектно от вкусната, но доста омръзнала вече руска салата или другите подобни на нея.

Ще са ви нужни:

1 глава китайско зеле (изберете по-малък, млад кочан, ако кочанът е много голям, използвайте само половината от него, разрязан по дължина и отстранете по-грубите жилки в горната му част)
250 гр краве сирене
250 грама топено сирене
2 с.л. сметана  (или майонеза>>>, ако искате да е с по-плътен вкус)
250 гр мек колбас или шунка
1-2 пресни месести червени чушки
1-2 пресни месести зелени  чушки (аз нямах зелени чушки, сложих кисели краставички)
100 гр. черни маслини без костилки

Количествата са ориентировъчни, зависи колко е голяма главата китайско зеле.

Продуктите търпят вариации, можете да добавите и други по свой вкус - например царевица или варени яйца, или парченца кашкавал, нарязани на ситни кубчета.


Настържете сиренето, добавете намачканото топено сирене и сметаната (майонезата>>>). Аз сложих малко повече сметана и плънката стана доста мека и сочна. Tова не е нужно, не прекалявайте със сметаната. Добре е плънката да остане по-гъста, за да се слепят по-добре двете половини на зелето.
Разбъркайте добре сместа

Добавете към млечната смес нарязаните на дребни кубчета чушки, колбас (или шунка), нарязаните на колелца маслинки.


Разбъркайте всички съставки добре.


Китайското зеле измийте, подсушете и срежете по средата по дължина на 2 половини.

Изрежете кочана, това дава възможност да отворите листата.

Средните листа извадете.

Ако главата зеле е твърде голяма, може да премахнете някои от вътрешните листа (например през едно), за да има повече място за плънката.
Обмажете всички листа на зелето с плънката и ги сложете добре едно върху друго.

Съединете двете половини на зелето в едно цяло и обвийте стегнато във фолио за свежо съхранение.

Оставете на студено за няколко  часа да се стегне и слепи добре.







Преди поднасяне нарежете на резени.

Рулото става извънредно свежо, леко и хрупкаво. Ако искате вкусът му да е по-плътен, използвайте майонеза  вместо сметана и сложете повече колбас (или шунка).

Добър апетит!










6 коментара:

  1. Ех,че идейнооооо.....Много ми хареса !Прекрасно предястие,салата,мезе.....Браво и мерси,Валя!

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми! Прекрасна салатка, че даже и за основно може да бъде.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много, много ми хареса идеята! Май ще я открадна за празниците:) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Аааа, Валя, моля те - направо ме разби с това ефектно предложение....Непременно ще го направя!!! Прегръдка получаваш на мига:)

    ОтговорИзтриване
  5. Миленка, Габи, Радост, Весе, благодаря ви за милите думи!
    Много се радвам, че рецептата ви харесва и искрено се надявам, че някой ден ще се появи на трапезата ви! Поздрави и прегръдки за всички вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Супер, ще го направя! Един резен от това + един резен шунка в консерва - идеално за посрещане на гости. Дано се справя като вас :)

    ОтговорИзтриване