петък, 1 януари 2016 г.

Къбръс Татлъсъ (турски сиропиран сладкиш) / Kibris Tatlisi (Turkish syrupy pastry)




На всички наши читатели още веднъж Честита Нова Година!

Бъдете живи и здрави и нека щастието и успехите ви съпровождат през цялата година!

Този семпъл на вид, но изключително нежен, сочен и ароматен сиропиран сладкиш с вкус на кокос, ванилия и орехи приготвихме за новогодишната трапеза.

Kibris Tatlisi се превежда буквално "кипърски сладкиш" (някъде в интернет се среща и като Rum ("гръцки") Tatlisi ). 

Той се прави много бързо и лесно и е извънредно вкусен, въпреки доста скромния си вид.

Необходими продукти за правоъгълна или квадратна тавичка с обем около 2 л:

За сладкиша:
3 големи яйца  (L р-р)
1 чаша галета от бял хляб
1 чаша кокосови стърготини
1 чаша ситно натрошени орехови ядки
1/2 чаша захар
1/2 чаша олио
15 грама бакпулвер

За сиропа:
1.5 чаша захар
2 чаши вода
сокът от половин лимон
1 пакетче ванилова захар (по желание)

За крема:
800 мл + 150 мл прясно мляко
180 гр царевично нишесте "ванилия" (3 пакетчета)
1 пакет суха сметана за разбиване на др Йоткер
(или 1 пакет сладкарски крем на прах за разбиване, с вкус на сметана )

За украса:
Малко кокосови стърготини

Обем на мерителната чаша : 300 мл



Приготвяме сиропа:

В тенджерка сипваме 2 чаши вода и 1.5 чаша захар.

Варим на умерен огън 15 минути, добавяме лимоновия сок, разбъркваме и отдръпваме от огъня.

Оставяме сиропа да се охлади.

В охладения сладкиш сипваме пакетчето ванилова захар (по желание) и разбъркваме.

Приготвяме сладкиша:

Яйцата и захарта разбиваме с миксер на пухкава светла пяна.

Добавяме олиото и разбиваме с миксер още малко.

После сипваме последователно галетата, бакпулвера и кокосовите стърготини.

Разбъркваме със здрава бъркалка на ръка или с приставките за тежко тесто на миксера.

Последно сипваме ореховите ядки и разбъркаме сместа още малко. Сместа се получава много гъста, такава трябва да бъде.

Тавичката за печене намазваме с малко олио. Изсипваме сместа и заравняваме добре с лопатка. Оставяме сместа да почине десетина минути, преди да я сложим във фурната.

Печем на 160 градуса около 30 минути ( до златисто-кафяво).

Изваждаме изпечения сладкиш и го заливаме още горещ с охладения сироп. Оставяме на студено за  няколко часа - да се изстуди и напои. Изпеченият сладкиш се получава изключително нежен и се напоява много бързо, но трябва да се изстуди добре и да се стегне.

Приготвяме крема:

В тендежерка слагаме 700 мл прясно мляко и захарта да заврат.

В 100 мл студено мляко сипваме нишестето и разбъркваме добре, за да получим хомогенна смес без бучици.

Сипваме тази смес в заврялото мляко на котлона и бъркаме много енергично, на умерен огън, докато нишестето добре се сгъсти. Ако сместа ви се получи на бучици, не се притеснявайте, с ръчен пасатор този проблем се оправя.

Готовия крем покриваме плътно с фолио за свежо съхранение, така ще го предпазим от образуване на коричка на повърхността, докато изстива. После го оставяме да се охлади, но не да изстине напълно.

В 150 мл студено прясно мляко сипваме сухата сметана (или сладкарски крем с вкус на сметана) и разбиваме сместа според указанията на опаковката.

В охладения, но не напълно изстинал крем-нишесте сипваме на части разбитата сметана и разбиваме на високи обороти с  миксер.

Оставяме крема да се изстуди добре и покриваме с него сладкиша.

Отгоре посипваме кокосови  стърготини.

Готовия сладкиш оставяме на студено да се охлади и стегне . (Ние не го държахме в хладилник, защото температурите през последния ден на старата година и бездруго бяха смразяващи. Но през по-топлите дни на годината това е задължително, защото сладкишът е извънредно нежен и ще се разпадне, ако не го оставите да се стегне добре).

Сервираме сладкиша, нарязан на пастички.

Добър апетит!


Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





3 коментара:

  1. Валя, Ирина, Честита Нова Година!
    Да сте живи и здрави, наред с близките си, с повече късмет и с повече усмивки!
    Много симпатичен сладкиш, мисля че съм правила подобен, но без крема.

    ОтговорИзтриване
  2. Честита 2016-та,момичета!
    Нека е много здрава и много-много усмихната!
    Все така да сте одухотворени и да ни заразявате с чудесните си кулинарни творения!

    ОтговорИзтриване
  3. Миленка, Весе, благодарим ви, момичета! Нека Новата година ви носи само радост, успехи, усмивки и любов! И дай Боже все така да имаме сили и време, покрай ежедневните си грижи и задължения, за тази наша обща радост - кулинарните ни блогове!

    ОтговорИзтриване