Как неусетно се търкалят годините! Днес отново е 18-ти януари и моето момиче празнува рождения си ден! Земята е скована от студ, облаци са затулили небето, времето е сиво и мрачно, всичко е потънало в сняг и лед... но на мен ми е светло и слънчево на душата, защото празнувам рождения ден на моето момиче!
Честит рожден ден, слънчице мое! Да си ми жива и здрава, усмихната, ведра, щастлива, да постигнеш мечтите си! Обичам те!
В чест на моето момиче направих една необикновена торта.
Тя е необикновена не само по своите съставки, но и по начина на приготвяне на тестото, а то се прави цели три дни!
И освен че е необикновена, мога да споделя също така, че е и изключително вкусна.
Не случайно тортата е наречена Кралски Медовик!
Направих тортата сама, без участието на Ирина, защото е по специален повод, но пък се почерпихме всички заедно!
А вас, нашите читатели, мoга да почерпя, за жалост, само виртуално, но го правя с голяма радост и удоволствие!
За блатовете:
3 ч.ч. фино бяло брашно
5 пресни яйца L размер (ако яйцата са малки,. сложете 6)
1 ч.ч. чист пчелен мед (ако е захаросан, трябва да се втечни, ако е гъст, сложете го да се загрее малко, за да се отпусне)
1 ч.ч. захар (аз сложих 1/2 чаша и се получи добре на сладост)
1 пълна с връх ч.л. сода бикарбонат
сок от 1 малък лимон
За крема:
800 гр животинска сметана за разбиване (30% масленост)
(аз нямах такава сметана, затова използвах заквасена сметана с 20% масленост, получи се добре)
1 консерва 400 гр кондензирано мляко
8-9 гр желатин (по желание и само ако използвате заквасена сметана)
За украса:
300 мл прясно краве мляко
2 пакетчета сладкарски крем за разбиване на д-р Йоткер (с вкус на сметана)
1 пълна ч.ч. смлени орехи (по желание)
Обем на мерителната чаша 300 мл
При приготвянето на тестото е много важно да спазите това, което споделих още в самото начало: Тестото се приготвя три денонощия!
Това е много простичко и, не се безпокойте, няма да иаисква от вас три дни да го бъркате, в никакъв случай!
Яйцата се разбиват в купа или удобна тенджерка с телена бъркалка (не с миксер) до пълна хомогенност. Не е нужно да се разбиват на пяна, дори не е желателно! Добавят се медът, захарта, разбъркват се до хомогенност.
На части се прибавя пресятото брашно, заедно със содата. Разбъркайте сместа до хомогенност само с бъркалка, не с миксер! На този етап НЕ се добавя сокът от лимона! Тестото ви силно ще мирише на сода, но това все още не е готовото тесто, не се безпокойте.
Съдът със суровото тесто се похлупва с капак и се оставя на стайна температура (18 - 20 С) да престои 3 денонощия! През това време не е нужно да се разбърква, да се наблюдава, не изисква никакви грижи.
Не се притеснявайте, содата и голямото количество мед са напълно достатъчни като консервант, яйцата няма да се развалят. Пробвано и гарантирано. При престояването обаче тестото става много нежно и вкусно, получава се наистина кралска торта!
След 3 денонощия:
Фурната се загрява на 180 С
Изцеждаме сока от малкия лимон, добавяме го към суровото тесто и добре разбъркваме с лъжица. Изчакваме няколко минути да протече химическата реакция и содата да се активира.
Тук е мястото да отбележа, че в оригиналната торта сок от лимон за гасене на содата не се добавя. Не знам защо, но оригиналът е така, с неугасена сода. Мен обаче тази идея не ме въодушеви никак, не можех да си представя да поднеса торта с миризма на сода. Освен това прочетох доста отзиви на потребителки, които се оплакваха, че готовата торта им нагарча от неугасената сода.Затова, въпреки уверенията на авторката на рецептата, че вкусът на сода не се усеща в готовата торта и изобщо не горчи, аз пренебрегнах препоръките и да оставим содата неугасена и добавих сока от лимон непосредствено преди печенето. Не съжалявам никак и ви препоръчвам горещо, ако решите да направите тортата, да постъпите и вие така.
Приготвяме тавата, в която ще печем блатовете. Ако не държите тортата да е кръгла, най-лесно е да се използва за целта голямата плоска тава от фурната. Покриваме я с хартия за печене. Намазваме хартията с разтопено краве масло.
С лъжица намазваме много тънко цялото тесто върху хартията за печене.
Печем до бронзово-червено. Блатовете се изпичат много бързо, нужни са около 5-6 минути. Все пак се ориентирайте по своята фурна, която всяка домакиня си познава най-добре.
Аз пекох в две форми с откопчаващи се стени, с диаметър 24 см, дъната и стените на които покрих с хартия за печене. ( за да се задържи хартията върху стените на формата, предварително ги намазах с малко олио, после изрязаните ленти от хартията за печене се залепват много лесно на стените на металната форма). Намазах хартията във всяка форма с разтопено краве масло.
Подготвеното тесто намазвах с лъжица върху хартията за печене и пекох до бронзово-червено (5-6 мин).
За крема разбърках добре, до пълна гладкост, с домакинска телена бъркалка заквасената сметана с конденжираното мляко. Не бива да се разбива с миксер, за да не се втечни сметаната. Добавих малко желатин, подготвен предварително според указанията на опаковката.
Ако имате на разположение сметана с масленост 30% за разбиване, не е необходимо да слагате желатин. Разбийте сметаната до пухкав крем и добавете в нея кондензираното мляко (или пудра захар на вкус).
Сглобяваме тортата:
Всеки блат намазваме със сметановия крем и отгоре поставяме следващия блат, без натиск. Отново намазваме с крем, докато употребим всичките блатове и крем.
По желание между блатовете може да се поръси със смлени орехи.
Част от смлените орехи може да се оставят за поръсване на тортата отгоре (по желание)
Оставяме сглобената торта на стайна температура (18-20С) поне 7-8 часа, за да се напои добре.
Напоената торта аз украсих с помощта на шприц с разбит сладкарски крем на д-р Йоткер, заради празничния повод.
Друг вариант е да не се украсява със сладкарски крем, а да се поръси отгоре със смлени орехи.
Това ще го решите вие.
Имайте предвид, че ако не използвате желатин, кремът напълно ще попие в блатовете и няма да се забелязва изобщо, затова пък тортата ще стане още по-мека и сочна, макар че и така тя е много мека, сочна и вкусна. Вие ще решите как да постъпите.
Оставете готовата украсена торта в хладилник за поне 5-6 часа, да се стегне добре.
След това е готова за поднасяне.
Добър апетит!
Вдъхновено от тук>>>
Една публикация на Валя
Валя да е здрава и безметежно щастлива виновничката за тази чудесна торта и винаги да огрява с постиженията си душичката ти!Вземам си с удоволствие,благодаря:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка, за милите думи! Както се казва, от твоите уста - Божиите уши! Черпя те с удоволствие за нейно здраве, за жалост само виртуално... :(!
ИзтриванеНаистина за жалост...,но има време:)
ИзтриванеЧестито на рожденничката! Много здраве и сбъднати мечти.Прекрасна е тортата.Приятен и весел празник.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И двете ти благодарим за честитката, Ели! Дано хубавите пожелания за момичето ми са винаги сбъдната реалност, това си пожелава всяка майка за своето дете.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Валя, ще се върна на рецептата, но бързам, прочитайки заглавието, да поздравя и теб и дъщеричката ти!
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава и нека бъде много, много щастлива!
Прекрасни са децата ни, и нека съдбата е благосклонна към тях!
Така и ние ща сме добре!
Отивам да чета за кралската торта:)
Благодаря ти за поздравленията, Весе! Да са ни живи и здрави децата, да се радваме на успехите и радостите им, всяка майка си пожелава това. :)
Изтриване