Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




неделя, 24 януари 2016 г.

Тройно портокалов влажен кекс / Moist Triple Orange Cake





Това е най-портокаловото сладко изкушение, което можете да си представите!

Той грее като слънце на трапезата в мъгливия зимен ден, а вкусът и ароматът на портокали се усещат във всяка трошичка от него!

Както от декора на снимките може би ви става ясно, този кекс не сме го правили сега, пекохме го някъде в средата на декември, но кой знае защо, остана на чернова, която чакаше за публикуване - може би малко повече от месец. Е, дойде и неговият ред.

Не бихме казали, че това е точно турски мокър  кекс (islak kek),  въпреки че тук-таме по турските кулинарни сайтове има плахи опити да предложат рецепти за такъв кекс.
За първи път обаче ни се случва да установим, че турските кулинари не са се представили особено убедително в опита си да приготвят сиропиран спадкиш. Може би да се приготви сиропиран портокалов кекс наистина никак не е лесно.

Ние опитахме да направим един такъв кекс по рецепта от турски кулинарен сайт, спазвайки точно посочените количества на продуктите и начина на приготвяне, но въпреки примамливите снимки, резултатът не беше никак удовлетворителен.

Затова се абстрахирахме  от турските рецепти и решихме сами да се опитаме да се справим с портокаловия влажен кекс. Не казваме мокър, защото той не е точно мокър, а по-скоро: влажен. Ако го направите мокър, той буквално ще се разпадне, защото тестото е много нежно.

И така, необходими продукти за форма с полезен обем 2L :

За кекса:
2 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. захар
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер (15 гр)
настърганата кора от един по-голям портокал

за сиропа:
1 и 1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок (ние сложихме 1 ч.ч, но определено не беше достатъчно)
2/3 ч.ч. пудра захар (ние сложихме 1/2 ч.ч на по-малко количество портокалов сок)

за глазурата:
конфитюр от портокали

Обем на мерителната чаша 300 мл




Приготвянето на кекса е много лесно.

Фурната загряваме до 180C.

Яйцата разбиваме със захарта на пухкава пяна. Добавяме последователно олиото, прясното мляко и портокаловия сок. Разбиваме с миксер.

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера.

Към течните съставки сипваме на части пресятото брашно с бакпулвера и разбъркваме с телена бъркалка да хомогенност.

Изсипваме тестото в подготвената форма.
Ако  формата ви е като нашата кексова форма, с дупка по средата и релефна, трябва предварително да я намажете обилно с неразтопено краве масло и да я посипете с брашно. Така ще можете по-лесно да извадите от нея готовия кекс. Иначе рискувате кексът да се разчупи и да не можете да го извадите цял.

Печем кекса на 180 градуса до готовност (проверяваме с тънко дървено шишче).

Докато кексът се пече, приготвяме сиропа.
Смесваме в подходящ съд портокаловия сок и захарта и разбъркваме добре с лъжица.
Портокаловият сок не  се загрява, така и витамините няма да се разрушат, и вкусът му ще е по-добър.

Извадения от фурната  портокалов кекс изчакваме да поизстине малко и изваждаме от формата.

Формата измиваме, за да премахнем остатъците от печенето и подсушаваме добре.

После връщаме кекса в нея и го набождаме нагъсто с тънко  дървено шишче чак до дъното.

Поливаме кекса, докато е още топъл, със студения портокалов сироп.

Изчакваме половин-един час, за да се напои кексът (да няма видимо непопил сироп във формата) и го обръщаме върху плоска чиния, без да изваждаме металната форма, в която сме го пекли.

Прибираме кекса за няколко часа (още по-добре 1 нощ) в хладилника, както си е с кексовата форма като похлупак. Така сиропът ще се разпредели равномерно по целия изпечен кекс, без той да изсъхва.

Готовия кекс покриваме с глазура от портокалов (или друг подходящ) конфитюр.

Добър апетит!






3 коментара:

  1. Фантастичен е! Наистина грее!
    Рано или късно ще го пробвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, толкова мили думи си написала, а ние сме така завъртени от ежедневието, че сме ги оставили (неволно!), без отговор. МОля те да ни простиш за това! Ще се радваме, ако опиташ и ти този кекс и споделиш мнението си!
      Слънчев ден и поздрави! Валя

      Изтриване
    2. О, моля, моля, и аз съм така и не се сърдя, никак дори:))
      Дано стигна и до кексчето, че сега и другото набелязах - с парченцата шоколад, сиропирано, че и с глазура и настърган шоколад за разкош...

      Изтриване