неделя, 26 октомври 2014 г.

Гъста, вкусна и светкавична! Домашна майонеза за 30 секунди!






Всички знаем как се прави домашна майонеза.
Но и всички знаем, че дори и с миксер си е голяма врътня и досада...

Обаче тази рецепта е различна.
По-гъста, по-вкусна, по-лесна и по-бърза просто не може да бъде!

Без никакви добавки, сгъстители, без "захващане" на майонезата с олио капка по капка, без никакво бавно вливане на тънка струйка!

Опитайте и ви гарантирам, че никога повече няма да помислите за никаква друга рецепта за домашна майонеза! Нито пък ще помислите повече да си купувате майонеза от магазина!

И... ако повече хора знаеха тази рецепта за истинска гъста, вкусна, домашна майонеза без никаква химия в нея!, майонезеният бизнес на Сашо досега да беше загинал.... ;)





Погледнете колко е стегната и гъста майонезата на снимките!

Тя е току-що извадена от чашата на миксера и пресипана в купичка, без сгъстители, без добавки и без "... ако е рядка, разбийте още малко", без "... добавете още малко олио и доразбийте".  Няма нищо такова, а резултатът всеки път е гарантиран - точно за 30 секунди! ....

Толкова е просто, че наистина е странно , колко слабо е разпространена все още тази малка "хитрост"!

 
Необходими продукти за 250 милилитра:

1 голямо L размер яйце (по стандарт 63-73 гр) - гарантирано прясно и безупречно измито
200 мл слънчогледово олио
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. горчица
сол на вкус

Количеството на солта, горчицата и лимона може да регулирате на вкус.





Цялата "хитрост" е, че трябва да извадите всички продукти от хладилника,  добре изстудени. 
Използвайте всичките продукти, без изключение, много добре изстудени!

Може да сложите олиото във фризера за 30-40 мин.
Може да пъхнете бурканчето с олио от вечерта в хладилника. Както ви е удобно, важното е олиото ви да е много добре изстудено.

Яйцето да е току-що извадено от хладилника - ледено студено.
Горчицата и лимоновият сок - също ледено студени.

Чукваме яйцето в чашата на потопяемия блендер (както ние го знаем - пасатор), добавяме солта, горчицата, лимоновия сок, изливаме при тях и олиото - всичкото наведнъж.

Потапяме пасатора до самото дъно на чашата, като яйцето ни трябва да бъде непременно под ножа. (Ако пасаторът е без фабрично произведена чаша, е добре да се използвае тесен съд, например тесен и висок буркан - малко по-широк от диаметъра на пасатора). Включваме на средна скорост (ако пасаторът е много мощен), или на висока (ако е по-слаб). Без да изваждаме блендера от дъното и без да го движим, оставяме да разбие яйцето за 5-7 секунди. После започваме да го движим нагоре-надолу, не много бързо, в границите на масата, която разбиваме. След още 20 секунди имаме майонезата, която виждате на снимките.

Подправете салатата, направете дресинг, използвайте за готварски цели, сервирайте на закуска с мек и топъл хляб и зеленчуци... Правете си толкова майонеза, колкото ви е нужна в момента. Така всеки ден може да имате достатъчно количество гъста, вкусна, евтина и с гарантиран произход домашна майонеза! При това направена само за секунди!

Съхранявайте майонезата в добре затворен стъклен съд в хладилника - но не повече от едно денонощие. Тя е от истински пресни сурови яйца и без стабилизатори, и много бързо се окислява, оставена  на открито, а и суровите яйца трябва да се консумират бързо.


Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!







8 коментара:

  1. Опитахме рецептата и стана страхотна!!! Наистина е много бързо и лесно и резултатът е отличен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Майонезата стана цтахотна! Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Съжалявам...магазинът до нас загуби за винаги един клиент на майонеза ,и то от скъпите все купувах ,уж са по добри.....е това вече е минало ,повече никога яма да се спирам пред щанда с майонеза ! И то благодарение на вашата УНИКАЛНА рецепта . На истина стана за секунди и то при положение ,че нямаше време да изстудя олиото . Господ здраве да ви дава и много успех във всичко !

    ОтговорИзтриване
  4. Магазинът до нас изгуби за винаги един сериозен клиент на майонеза . Господ здраве да ви дава и успехи във всичко . Стана точно както сте я описали за 20-30 секунди и с невероятен вкус . Благодаря .

    ОтговорИзтриване
  5. Никога не ми се беше получавала досега, но стана страхотна!

    ОтговорИзтриване
  6. не става майонеза.става някакъв сок от олио

    ОтговорИзтриване