петък, 17 октомври 2014 г.

Самун от кайма с пикантна глазура





Това ястие е с толкова пищен, необичаен и пикантен вкус, че наистина е изключително подходящо за празнична трапеза. Аз го приготвих, опитах заедно със семейството си и веднага си представих колко добре би се вписало то в новогодишната ни трапеза, поднесено с червено вино мерло.

Веднага искам да направя и едно уточнение: рецептата открих в необятния руски сегмент на интернет.
Aз приготвих ястието, точно следвайки оригиналната рецепта. Но самата авторка - популярна водеща на руски кулинарни предавания - казва, че блюдото е изключително креативно и всеки може да добавя нови продукти и всеки път то се получава с нов и неочакван вкус.

Така че ако идеята ви харесва, не се колебайте, доразвийте я и ще имате необикновено вкусно и пикантно месно блюдо за празника, с което да изненадате гостите си!





Необходими продукти за  6 порции:

За самуна:
450 гр. свинска кайма
450 гр. телешка кайма
1 настърган на ренде по-едър суров картоф, 
2/3 чаша  едро смлени орехови ядки
2/3 чаша  стафиди
1 чаша смлян сухар (аз използвах натрошен на ситно твърд типов хляб)
1 чаша пикантен кетчуп
1/2 чаша едрозърнеста горчица
1 яйце
1 ч.л. джинджифил
1 ч.л. канела
1 к.л. настъргано индийско орехче
сол, прясно смлян черен пипер
няколко лъжици зехтин екстра върджин
(Обем на мерителната чаша 250 мл)

За плънката:  
2 филии хляб
3-4 с.л. прясно мляко
150 гр. настърган кашкавал
1 твърдо сварено яйце
сол, черен пипер на вкус

Аз направих плънката, следвайки оригиналната рецепта, но следващия път със сигурност ще сложа в нея 1 нарязана на дребни кубчета сладко-кисела ябълка и поне 2 яйца. За сметка на това ще премахна едната филия хляб.


За глазурата:
1 чаша пикантен кетчуп
1/2 чаша влажна кафява захар "Muscovado" (Можете да я намерите в Билла)





В купа смесваме двата вида кайма, добавяме настъргания картоф и омесваме.













Добавяме смлените орехи, стафидите, сухарите, горчицата, подправките, чукваме яйцето.

Изсипваме кетчупа и много добре омесваме каймата.










За плънката накисваме хляба с прясното мляко, добавяме настъргания кашкавал, нарязаното на дребно твърдо сварено яйце, подправки на вкус и омесваме добре.











Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко зехтин.

Слагаме в нея половината от омесената кайма, оформяме като продълговат самун хляб.

Върху каймата слагаме плънката в същата елипсовидна форма, като отстъпваме на 2-3 см от края от всички страни.





Отгоре слагаме остатъка от каймата. Съединяване по краищата и добре оформяме самуна.

Дупките правим с пръст, така самунът няма да се напука отгоре при печенето.

Намазваме го отгоре с малко зехтин и печем на 200 градуса около 40 мин.







Докато самунът се пече във фурната, в касерола смесваме кетчупа и кафявата захар за глазурата.

Варим на среден огън около 5-6 минути, като постоянно бъркаме, за да не загори и да не пръска.








Почти опечения самун заливаме с готовата глазура и връщаме за още десетина минути във фурната.




Ястието е много сито и пикантно и според мен се нуждае от съвсем лека гарнитура.
Затова пък отлично ще му подхожда плътно червено вино, например мерло.

Самунът е най-апетитен, след като е престоял няколко часа на хладно. Тогава пикантният му вкусов букет се развива напълно.

Добър апатит!










4 коментара:

  1. Прекрасен самун,Валя и си напълно права,че не е нужна гарнитура.....
    Поздравления за чудесната рецепта и за красивите и изразителни фотографии

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленче за милите думи! Много се радвам, че рецептата и фотосите ти харесват. Надявам се да опиташ самунчето и също да ти хареса.

      Изтриване
  2. Изключително интересна рецепта!

    ОтговорИзтриване