сряда, 1 октомври 2014 г.

Оладьи-пици






С тези безподобно нежни, много ароматни и вкусни оладьи допуснах само една грешка: трябваше направо да приготвя двойна доза. Семейството ми едвам дочака края на "фотосесията" и само десетина минути след това от купчинката оладушки бяха останали само две срамежливи парченца.
Всичко останало беше ометено между възклицанията "Ох, много вкусно!"

Самата рецепта открих в един руски кулинарен сайт. Толкова ми харесаха тези вкусни оладьи-пици, че моментално се запретнах да ги направя, снимам и покажа тук. Освен че наистина са много вкусни, те са и много бързи и лесни за приготвяне - от идеята да ги забъркам и изпържа до поднасянето на масата не мина повече от половин час! 

Продуктите обикновено ги има във всяко домакинство, а ако нещо липсва, винаги може да се интерпретира и замени с друг наличен продукт.

От посочената по-долу доза ми се получиха 17 доста големи оладьи.






  Необходими продукти:


2 чаши бяло брашно
400 мл кисело мляко (2%)
3 яйца
200 гр. шунка (или друг мек колбас)
2 домата (ако е голям, може и 1)
150 гр твърд кашкавал
1 равна ч.л. сода
подправки на вкус (аз сложих само сол и черен пипер)
олио за пърженето - около 300 мл
За мерителна използвах чаша с обем 300 мл.



Преди да забъркате тестото, добре загрейте киселото мляко - то трябва да стане много топло, но не бива да заври.  В топлото кисело мляко изсипете содата, разбъркайте и я оставете да шупне.
В шупналото кисело мляко сипете предварително разбитите яйца, подправките, които сте избрали, после сипвайте пресятото брашно по две-три лъжици и разбърквайте с телена бъркалка, да не останат бучици. Но не бъркайте прекалено дълго или прекалено силно, за да не спадне тестото.Тестото ви трябва да е с консистенция на гъсто кексово тесто.
Когато сте размесили тестото до хомогенност, изсипете нарязаните на малки кубчета шунка (колбас), кашкавал и домат (предварително обелете люспите и почистете семките на доматите, и нарежете само месестата част). 
Разбъркайте, за да стане еднородна сместа и сипвайте  от нея с по-голяма лъжица в нагорещено олио. Оставяйте разстояние между топките тесто в тигана, защото при пърженето се надуват. Трябва да пържите оладьите на много висока температура и във вряща мазнина  - така ще поемат по-малко от нея при пърженето.
Когато от едната страна се изпържат до златисто, обърнете да се изпържат и от другата. Извадете и оставете върху кухненска хартия да попие излишната мазнина.
Преди да ги поднесете, не ги покривайте, за да не се овлажняват. Ако трябва да забавите поднасянето им, оставете ги открити - отвън те са хрупкави, отвътре сочни и нежни. След като попиете излишната мазнина, поставете ги в тенджерка изправени, за да не се смачкват.

Поднесете по възможност горещи, със салата или айран.  Ако са изстинали, може да ги  стоплите в микровълновата фурна. 

Тези пухкави, сочни оладьи ще се харесат и на малки, и на големи. 

Добър апетит!










2 коментара:

  1. Привет, а какво е количеството на содата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как съм изпуснала!? 1 равна чаена лъжичка. Добавих пропуска си.

      Изтриване