неделя, 28 септември 2014 г.

Лещената яхния на баба





Помните ли онези стари чугунени готварски печки на дърва и въглища, на които се готвеха най-вкусните гозби по средата на двадесетия век? 

Като си помисля, че оттогава всъщност не е изминало чак толкова много време... Тогава точно излетя първият човек в космоса, малко след това се появиха първите телевизори, хладилници, домашните телефони.. Родителите ни бяха толкова щастливи и доволни, че живеем в ерата на техническия напредък.. макар че за компютри и мобилни телефони всъщност не смеехме и да си мечтаем......

Но да се върна на готварските печки.  Помни ли ги някой от вас? Или изобщо чувал ли е някой от по-младите поколения за тях?
Ето, така горе-долу изглеждаше една такава печка:




На такава печка готвеше най-вкусните си гозби моята баба, когато бях съвсем, съвсем невръстно дете. Още не ходех на училище, нито даже на детска градина....

Навъртах се и си играех около нея, докато баба приготвяше обеда, а от тази странна, груба чугунена печка се разнасяха такова аромати, такива ухания! И до ден днешен не мога да ги забравя, въпреки че баба готвеше в алуминиева тенджера (емайлираните бяха лукс, а тефлон, инокс и керамични покрития не бяхме и сънували). Боб, леща, доматени яхнии и запеканки, баница - всичко на тази печка. 
Дали е носталгия, дали е просто романтичен спомен от детството - не знам, но за мен те и до ден днешен си остават най-вкусните манджи - бабините...

За една такава манджичка искам да ви разкажа днес.  Не съм променила нищо от автентичната рецепта на баба, но като я сготвя, лещената яхния на баба е днес ми е точно толкова вкусна, колкото ми беше, когато бях съвсем малко момиченце...... 






Необходими продукти:

500 гр. леща
800 гр. обелени, нарязани на дребни кубчета домати (аз използвам от консерва)
3 големи глави кромид лук
4 средно големи моркова
3 не много големи червени чушки
4 средно големи картофа
скилидките от 1 по-едра глава чесън
1.с.л. сладък червен пипер
сол на вкус
1 голяма връзка магданоз
1 пълна (с връх) ч.л. чубрица
100 мл. олио

Морковите почистваме. Половината нарязваме на дребни кубчета, другата половина на кръгчета.
Лука нарязваме на дребни кубчета.
Картофите разрязваме по дължина, после на филийки с дебелина около 6 -7 мм.
Чесъна обелваме и по-едрите скилидки разделяме на две.
Чушките почистваме от семенните кутийки и оставяме цели


Лещата от вечерта  почистваме от механични примеси и накисваме в голямо количество  студена вода.  Похлупваме съда и я оставяме на хладно.
Сутринта изливаме водата, в която е киснала, измиваме я много добре в гевгир (на течаща вода) и я слагаме в дълбока тенджера. Слагаме в тенджерата и половината от морковите, които с са били нарязани на кръгчета, и трите чушки.
Наливаме половината от олиото и топла, но не вряла вода, колкото всичко в тенджерата да се покрие на два пръста отгоре. Включваме котлона на силна степен и след като водата заври, намаляваме огъня до умерен.  Лещата трябва да къкри, докато уври. Не бива да се оставя да ври силно.  Но понеже е била добре накисната, тя увира много бързо.

Когато лещата е полуготова, добавяме нарязаните картофи (те се сваряват доста по-бързо от лещата).


Малко преди да уври напълно лещата, добавяме чесъна, разбъркваме  и оставяме  да покъкри само 2-3 минутки.

Докато уври лещата, в дълбок тиган или плитка тенджера сипваме другата половина от олиото. Слагаме кромида и морковите на кубчета да се запържат до златисто. Посоляваме. Добавяме червения пипер. разбъркваме и пържим на слаб огън не повече от минута, като бъркаме, за да не загори пипера. Ако допуснем да изгори, той ще горчи. След това добавяме доматите, разбъркваме, похлупваме и оставяме запръжката да покъкри, докато зеленчукът почти уври.
Изсипваме готовата запръжка при почти напълно уврялата леща. При необходимост добавяме малко вряща вода - зависи колко гъста искаме да бъде яхнията.
Добавяме сушената чубрица,  разбъркваме всичко с дървена лъжица, посоляваме, и оставяме да покъкри на тих огън още 10-15 минутки.


Лещената яхния е готова.

Чушките може да се извадят, обелят и върнат в тенджерата. Но те ще се разпаднат. А може да  се сервира в порция по една цяла чушка, както направих аз - те са толкова вкусни! 

При сервиране посипваме всяка порция обилно със ситно нарязан магданоз.

Да ви е сладко!








2 коментара:

  1. Ахххххх,верно сме и двете на лещената вълна,Валя:)!
    Поздравявам те за тази гозба!И аз бих си сервирала чушката цяличка:)
    Прекрасен,усмихнат и колоритен ден:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Миленче! И на теб слънчев ден!

    ОтговорИзтриване