понеделник, 15 септември 2014 г.

Пълнени с гречка и просо, печени пиперки в сметанов сос с топено сирене (фоторецепта)





Гречката (или елдата, както е по-известна в  България) и просото, колкото са непривични за консумиране в България, толкова широко са разпространени в Русия. Да готвя ястия с гречка и просо ми остана навик в наследство от времето, когато живях в Сибир.

И понеже навиците ми да готвя пълнени печени чушки - особено през есента, са също много силни, то реших днес да ви предложа тази малко странна за българския вкус, но уверявам ви, безкрайно вкусна гозба: пълнени с гречка и просо червени пиперки, печени на фурна, в сметанов бешамелов сос с топено сирене.

Дори дъщеря ми,  която се мръщи откровено само при споменаване на думата "гречка", този път на два пъти си поиска допълнително.  Честно казано, за мен това е най-високата оценка за ястието, която бих могла да получа. Затова и уверено реших да го предложа на читателите си.

Освен че е много вкусно, това ястие е и изключително полезно заради ценните витамини и минерали, които съдържат гречката и просото.
Гозбата е една великолепна алтернатива на пълнените с ориз чушки, които сме свикнали да приготвяме.

A сметановият бешамелов сос с топено сирене, със своя богат и плътен вкус е "черешката на тортата" в това блюдо. Иска ти се да го вкусваш, вкусваш... и после пак! Ако си приготвите двойна доза от него, определено няма да сгрешите. Защото една доза може и да не ви стигне!





Необходими продукти за 6 порции:

12 големи, месести червени чушки за пълнене

За плънката:
400 гр. мляно месо (смес 40% свинско, 60% телешко)
1.5 чаша просо
1 чаша гречка (елда)
(обем на мерителната чаша - 200 мл)
3 средно големи глави кромид лук
3-4 моркова
1 кг пресни (или 1 консерва 800 гр ) домати
скилдките от 1 главичка чесън
1 шепа листа от пресен зелен босилек
2 пълни  к.л. сушена ронена чубрица
прясно смлян черен пипер на вкус
сол
70 мл олио

За соса:
3 пълни с връх с.л. бяло брашно
60 гр краве масло
200 гр. заквасена сметана
300 гр. кисело мляко (2%)
100 гр. топено сирене
соса от печените чушки
сол
прясно смлян черен пипер
гореща вода за разреждане до нужната консистенция







Лука и морковите нарязваме на много ситно.

Просото накисваме в студена вода за около  20 минути, ако е небелено.
Ако е белено, са му нужни само 5-6 минути накисване,


Гречката се разварява по-бързо от просото, затова не бързайте да я накисвате - оставете я в студената вода не повече от 5-6 минути.

 В тенджера сипваме 50 мл от олиото, слагаме лука да се запържи до омекване. Добавяме морковите и оставяме и те да се запържат леко.

Добавяме каймата, бъркаме и я запържваме, докато стане на трохи.

След това изсипваме просото, от което предварително сме излели водата.

Разбъркваме и  го оставяме да поври няколко минути.







Когато просото омекне, сипваме в тенджерата и гречката, като и тук предварително сме излели водата.

Разбъркваме внимателно всички съставки с дървена лъжица и оставяме да покъкрят още няколко минути.
Ако е необходимо, добавяме съвсем малко гореща вода.



След като и гречката е повряла само 3-4 минути, изсипваме обелените и нарязани на много дребно домати (или доматите от консерва. Аз използвах домати от консерва.
Сместа трябва да ври до полуготовност на варивата.

Когато сместа е полуготова, добавяме подправките - чубрица, сол, черен пипер, накъсан на дребно босилек. Разбъркваме добре.

Последно добавяме чесъна, нарязан на филийки, Разбъркваме и оттегляме от огъня.










Докато плънката малко изстине, измиваме и почистваме добре от семенните кутийки и семето чушките.

Пълним ги с полуизстиналата плънка и  нареждаме в съда, в който ще печем.
На дъното сипваме само около 250 мл топла (но не вряла) подсолена вода.
Самите чушки обливаме - всяка поотделно, с тъничка струйка олио. То ще се стече в соса.

Слагаме във фурната.
 Ако е керамичен или стъклен гювеч или тава - в затоплена, но не нагорещена фурна. Ако е метален съд, пъхаме съда в нагорещена до 200 градуса фурна.
Печем на 200 градуса. около 40 - 50  минути.
По време на печенето прикриваме чушките с алуминиево фолио, за да ги предпазим от изгаряне.

Към края на печенето махаме фолиото, за да се запекат отгоре.


Чушките са готови.

Целта да приготвим първо чушките, а после сметановия сос за заливката е да можем да извлечем соса, образувал се при печенето на чушките, за да го вложим в заливката.




За сметановия бешамелов сос с топено сирене в касерола стопяваме маслото, сипваме в него брашното и бъркаме непрекъснато, за да се запече.








Запеченото брашно отдръпваме от огъня и наливаме на тънка струйка студена вода. Бъркаме енергично, за да не се образуват бучици.

В средно гъстата кашица (с консистенция на рядко кексово тесто) сипваме студеното разбито кисело мляко, разбъркваме, добавяме сметаната и връщаме да поври на слаб огън, като бъркаме енергично, да не се образуват бучици.

Докато сосът ври, добавяме и нарязаното на малки бучици топено  сирене и бъркаме - сиренето трябва напълно да се стопи във врящата течност.
Към края на варенето добавяме соса от печените чушки, които вече сме извадили от фурната, а също и подправките. Разбъркваме и при необходимост добавяме още малко вряща вода. Имайте предвид, че при изстиване сосът се стяга.
Съвет: Не слагайте сол преди сосът да е готов - може изобщо да не се наложи.



Нашето ястие е готово, можем да го сервираме, като полеем чушките във всяка порция с пищния  на вкус и плътен сметанов бешамелов сос с топено сирене.

Добър апетит!














7 коментара:

  1. Разкошна ,зърнена комбинация....А снимките са повече от прекрасни,Валя!
    Чудесна нова седмица:))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е. :) Освен това е много вкусна и полезна алтернатива на ориза, Миленче. А сосът е "стафидката" на ястието, уверявам те.
      Слънчева седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Просо съм приготвяла само на каша, като кус-кус, а гречката повече съм ползвала, харесва ми странния и вкус. Определено си мисля, че биха ми харесали тези чушки, Валя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз вярвам, че ще ти харесат, Весе! Много са свежи, особено със сосчето! Сосът е истинска наслада за небцето и с него вкусът им е направо вълшебен!

      Изтриване
  3. Валя, и елда и просо обожавам. Много често ги приготвям набързо за вечеря със зеленчуци и поради тази причина нямам рецепти в блога, защото мразя да снимам със светкавица.
    Твоите чушки ме накараха да се пооближа доста, много хубаво предложение :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня! Радвам се, че ти харесват моите пиперки!
      Поздрави и на теб и добро настроение, въпреки дъждовното време!

      Изтриване
  4. Направи ги - станаха прекрасни! Само изпуснах сиренето в соса - нямах под ръка, то пак се получи много вкусно. Благодаря за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване