неделя, 1 февруари 2015 г.

Торта "Африканска маргарита"





Названието на тортата струва ми се не се нуждае от коментар и тълкувание. Едва ли друго наименование би и подхождало повече от това.

Нежен млечно-яйчен крем с южни плодове в пълнежа, вкусни  пухкави какаови блатове и една шоколадова маргарита, първична, неподправена и истинска като всичко африканско, разцъфтяла отгоре и...

Екзотична и същевременно семпла торта, красива и топла като африканска красавица....

И извънредно вкусна!





Необходими продукти за форма с диаметър 24 см (10 парчета)

За блатовете:

5 яйца
1.5 чаша фино бяло брашно
1 чаша захар
4 с.л. с връх какао
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио
1 ч.л.сода + 2/3 ч.л. лимонтозу

За крема: 

900 мл прясно мляко
1 пакет (60 гр) пудинг - ванилия, портокал, банан или мандарина, по избор
3 жълтъка
1 чаша захар
200 гр масло
2 пакетчета (20 гр) желатин (аз не сложих, но е добре вие да сложите, за да е по-стабилен кремът, ако ще поднасяте на гости)

2 банана
2 мандарини
или други меки южни плодове по избор

Посипката от кокосови стърготини (по желание) може да довърши комбинацията от африкански вкусове и визия:




Приготвяме блатовете:

Фурната загряваме на 180 градуса.

Петте яйца и чашата захар разбиваме с миксер до плътна пухкава пяна.

Добавяме последователно киселото мляко,  олиото и разбиваме добре с миксера.

След това добавяме пресятото брашно и пресятото какао, разбиваме отново с миксера.

Получава се средно гъсто какаово тесто. Отделяме 1/3 от тестото в отделна купа.
В отделна купичка размесваме много добре содата и лимонтозуто. 

В по-голямата част от тестото изсипваме  2/3  от сместа сода + лимонтозу, много добре разбъркваме тестото, за да се активира содата

Сипваме тестото във форма със свалящи се бортове, на дъното на която се сложили хартия за печене, намазана с олио. Стените също е добре да се намажат с олио и да се посипете с малко брашно. Печем блата на 180 градуса до суха клечка.

Готовия блат изваждаме внимателно и оставяме върху решетка да се охлади.

По същия начин печем и охлаждаме втория, по-малък блат, от който ще направим маргаритата. Содата в тестото за втория блат слагаме непосредствено преди печенето му.


Приготвяме крема:

Загряваме 800 мл от прясното мляко заедно със захарта и трите предварително разбити жълтъка на котлон. Сместа трябва да заври на бавен огън и при непрекъснато бъркане.

В 100 мл. студено прясно мляко разбиваме пудинга и го изсипваме във врящата смес, бъркаме до сгъстяване на пудинга.

Накрая добавяме студеното масло, предварително нарязано на малки парченца и бъркаме до пълното му разтопяване.

Оттегляме от огъня и покриваме плътно горещата смес с фолио за свежо съхранение, за да не се образува коричка при изстиването.

След като кремът изстине, е добре да добавим вътре желатина и да разбъркаме добре. За подготовката на желатина се ориентирайте по указанието на опаковката.


За пълнежа

плодовете нарязваме на малки парченца.
Ако използвате кисели плодове, например киви, добре е предварително да ги сварите за няколко минути в захарен сироп, защото киселината разяжда желатина и няма да постигнете желания ефект на стягане на крема.


Подготвяме формата със свалящи се бортове, в която ще подредим тортата:

На дъното и слагаме изрязан дебел картон, обвит с фолио - за устойчивост и по-лесно изваждане на готовата торта.
Стените на формата обвиваме с фолио за свежо съхранение, което ще премахнем след като тортата стегне и я освободим от формата.


Сглобяваме тортата:

По-високия от двата блата разрязваме хоризонтално на две части.  Едната част слагаме на дъното на формата със свалящи се бортове, а другата част разрязваме на малки парченца.


Върху блата на дъното изсипваме част от крема, върху него плътно и равномерно наслагваме парчета от нарязания какаов блат и плодове. Отгоре заливаме с останалия крем.




Оформяме маргаритата:

 За целта точно в средата на по-тесния блат изрязваме с помощта на чашка или кръгла формичка с подходящ диаметър дупка. Малкото кръгло парченце блат внимателно изваждаме, впоследствие то ще бъде тичинките на маргаритата.

С помощта на резачка за тесто или остър нож и линийка разделяме мислено и разрязваме кръга на 4 равни части, а след това всяка четвъртинка на още 3 части. Трябва да получим 12 приблизително еднакви по размери "листца". Две от тях премахваме, а останалите десет оформяме така, че да получим цвете-маргарита..





Така оформената горна част на тортата подреждаме върху пълнежа от крем и плодове, като между листцата на маргаритата трябва да се вижда част от крема.


Подредената торта оставяме в хладилник за 12 часа, за да се стегне и напои.





Може да украсите "листцата" с шоколадова глазура, може да ги посипете с кокос, а може да ги оставите и така - натурални и неподправени. Каковият блат е много лъскав и блести красиво. Всичко е въпрос на вкус и ваш избор.


Да ви е сладко!