неделя, 1 февруари 2015 г.

Торта "Африканска маргарита"





Названието на тортата струва ми се не се нуждае от коментар и тълкувание. Едва ли друго наименование би и подхождало повече от това.

Нежен млечно-яйчен крем с южни плодове в пълнежа, вкусни  пухкави какаови блатове и една шоколадова маргарита, първична, неподправена и истинска като всичко африканско, разцъфтяла отгоре и...

Екзотична и същевременно семпла торта, красива и топла като африканска хубавица....

И извънредно вкусна!





Необходими продукти за форма с диаметър 24 см (10 парчета):

За блатовете:

5 яйца
1.5 чаша фино бяло брашно
1 чаша захар
4 с.л. с връх какао
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио
1 ч.л.сода + 2/3 ч.л. лимонтозу

За крема: 

900 мл прясно мляко
1 пакет (60 гр) пудинг - ванилия, портокал, банан или мандарина, по избор
3 жълтъка
1 чаша захар
200 гр масло
2 пакетчета (20 гр) желатин (аз не сложих, но е добре вие да сложите, за да е по-стабилен кремът, ако ще поднасяте на гости)

2 банана
2 мандарини
или други меки южни плодове по избор

Посипката от кокосови стърготини (по желание) може да довърши комбинацията от африкански вкусове и визия:




Приготвяме блатовете:

Фурната загряваме на 180 градуса.

Петте яйца и чашата захар разбиваме с миксер до плътна пухкава пяна.

Добавяме последователно киселото мляко,  олиото и разбиваме добре с миксера.

След това добавяме пресятото брашно и пресятото какао, разбиваме отново с миксера.

Получава се средно гъсто какаово тесто. Отделяме 1/3 от тестото в отделна купа.
В отделна купичка размесваме много добре содата и лимонтозуто. 

В по-голямата част от тестото изсипваме  2/3  от сместа сода + лимонтозу, много добре разбъркваме тестото, за да се активира содата

Сипваме тестото във форма със свалящи се бортове, на дъното на която се сложили хартия за печене, намазана с олио. Стените също е добре да се намажат с олио и да се посипете с малко брашно. Печем блата на 180 градуса до суха клечка.

Готовия блат изваждаме внимателно и оставяме върху решетка да се охлади.

По същия начин печем и охлаждаме втория, по-малък блат, от който ще направим маргаритата. Содата в тестото за втория блат слагаме непосредствено преди печенето му.


Приготвяме крема:

Загряваме 800 мл от прясното мляко заедно със захарта и трите предварително разбити жълтъка на котлон. Сместа трябва да заври на бавен огън и при непрекъснато бъркане.

В 100 мл. студено прясно мляко разбиваме пудинга и го изсипваме във врящата смес, бъркаме до сгъстяване на пудинга.

Накрая добавяме студеното масло, предварително нарязано на малки парченца и бъркаме до пълното му разтопяване.

Оттегляме от огъня и покриваме плътно горещата смес с фолио за свежо съхранение, за да не се образува коричка при изстиването.

След като кремът изстине, е добре да добавим вътре желатина и да разбъркаме добре. За подготовката на желатина се ориентирайте по указанието на опаковката.


За пълнежа:

плодовете нарязваме на малки парченца.
Ако използвате кисели плодове, например киви, добре е предварително да ги сварите за няколко минути в захарен сироп, защото киселината разяжда желатина и няма да постигнете желания ефект на стягане на крема.


Подготвяме формата със свалящи се бортове, в която ще подредим тортата:

На дъното и слагаме изрязан дебел картон, обвит с фолио - за устойчивост и по-лесно изваждане на готовата торта.
Стените на формата обвиваме с фолио за свежо съхранение, което ще премахнем след като тортата стегне и я освободим от формата.


Сглобяваме тортата:

По-високия от двата блата разрязваме хоризонтално на две части.  Едната част слагаме на дъното на формата със свалящи се бортове, а другата част разрязваме на малки парченца.


Върху блата на дъното изсипваме част от крема, върху него плътно и равномерно наслагваме парчета от нарязания какаов блат и плодове. Отгоре заливаме с останалия крем.




Оформяме маргаритата:

 За целта точно в средата на по-тесния блат изрязваме с помощта на чашка или кръгла формичка с подходящ диаметър дупка. Малкото кръгло парченце блат внимателно изваждаме, впоследствие то ще бъде тичинките на маргаритата.

С помощта на резачка за тесто или остър нож и линийка разделяме мислено и разрязваме кръга на 4 равни части, а след това всяка четвъртинка на още 3 части. Трябва да получим 12 приблизително еднакви по размери "листенца". Две от тях премахваме, а останалите десет оформяме така, че да получим цвете-маргарита..





Така оформената горна част на тортата подреждаме върху пълнежа от крем и плодове, като между листенцата на маргаритата трябва да се вижда част от крема.


Подредената торта оставяме в хладилник за 12 часа, за да се стегне и напои.





Може да украсите "листенцата" с шоколадова глазура, може да ги посипете с кокос, а може да ги оставите и така - натурални и неподправени. Каковият блат е много лъскав и блести красиво. Всичко е въпрос на вкус и ваш избор.


Да ви е сладко!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!








8 коментара:

  1. А бакпулвер може ли да се използва ?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Би трябвало да може. Макар че аз не съм я правила с бакпулвер. Но няма причини да не се надигне. Нали бакпулверът е на практика сода + лимонена киселина, само че фабрично приготвен прах.

      Изтриване
  2. Тази торта смятам да я правя два пъти тази седмица, понеже в събота имам рожден ден, а в неделя имен ден, та съм решила и за двата дни да има торта, понеже и гостите ще са ми различни, та така :D Иначе искам да питам дали блатовете няма да останат сухи ако не ги сиропирам, тоест ще се получи ли добре, ако ги сиропирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип блатовете на тази торта не се сиропират, още повече, че моята беше с много сочен крем, без желатин. Ако я бях сиропирала, направо би се разпаднала. Но ако Вие използвате повечко желатин за по-стегнат крем, бихте могли много внимателно да сиропирате с помощта на силиконова четчица. Все пак не прекалявайте със сиропа.

      Изтриване
    2. Ами да аз смятам да сложа желатин, колко повечко не знам, но ще сложа две пакетчета, както си е в рецептата, понеже преди съм правила торта с почти същия крем и забравих да сиропирам блата и съответно, след това беше останало доста сух, даже си се отделяше, като сипвах парчетата в чинийки и го отчетох като моя грешка, та не искам и сега така да става, но предполагам може съвсем леко да го намажа, да не е без хич

      Изтриване
  3. Здравейте, Валя и Ирина, направих тортата, вече е в хладилника, бяхте прави за блатовете, страшно меки и деликатни са и не рискувах да ги сиропирам, а крема излезе страшно много, даже се учудих защо се слага масло вътре, при положение че в нормална бисквитена торта с пудингов крем с мляко се слага малка бучка масло за да стегне... та ми стана любопитно... И успях да напълня 30см ринг за торта.. стана ОГРОМНА тази торта :D утре ще я опитаме и ще споделя как е станала. Само да вметна че реших да не използвам пудинг, вместо това сложих брашно 8 с.л. и за овкусяване сложих 300гр бял шоколад, сложих и маслото и желатин разбира се.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. тортата беше уникална!!! Мандарините и бананите просто придаваха различен вкус на тази торта. Много добре е нацелена идеята да е екзотична, защото и вкусът й е такъв

      Изтриване