понеделник, 9 февруари 2015 г.

Пънчета "Жълта лава"





Закуска ли е, обяд или вечеря, или пък ще ги поднесете като атрактивно мезенце на гостите си... не знам! За всичко са еднакво подходящи, така че решете сами!

Знам само, че тази яйчена изненада е едновременно много ефектна, хрупкава, сочна, засищаща ... направо си е  вкуснотийка отвсякъде!

Ако обичате да си похапвате рохки яйца, непременно опитайте! Уверявам ви, няма да съжалявате!




Необходими продукти:

1 франзела
по 1 яйце размер М за всяко пънче
мазнина за намазване на тигана
малко бекон или пушени гърди за украса
сол на вкус




Нарежете бекона на малки късчета, запържете го и оставете върху кухненска хартия да попие излишната мазнина.

Изберете качествена франзела, която не се пука по дължина, това е важно. Франзелата ви не трябва да е нито прекалено твърда, нито твърде мека. Най-добре изберете франзела с еднодневна давност.

Не използвайте твърде големи яйца, р-р М са достатъчни. В противен случай пънчетата ви ще трябва да са твърде високи и яйцето няма да се запече правилно.

Разрежете франзелата  по ширина на парчета около 4 см, издълбайте внимателно меката част на парченцата хляб. Най-добре да направите това с остър нож.




Загрейте тигана на средно силен огън, сипете в тигана съвсем малко мазнина (внимавайте да не излеете много масло, защото хлебчето ще се плъзне в мазнината и яйцето ще изтече навън) и поставете едно парченце хляб с дупката вертикално.

Оставете хляба леко да се затопли и изсипете в дупката 1 цяло яйце, което предварително сте счупили в малка купичка. За по-сигурно в началото, докато свикнете,  внимателно притискайте хлебчето към тигана.

За да постигнете ефекта на лавата, внимавайте жълтъкът на яйцето ви да остане цял при печенето.




Посолете внимателно и затворете тигана с капак.

Оставете яйцето да се запече от долната страна. За да се стегне достатъчно белтъкът и отвътре, а жълтъкът да остане течен, огънят не трябва да е силен - т.е. трябва да обработвате яйцата топлинно достатъчно дълго време, без да  ги препечете и без да направите твърди жълтъците.

Когато пънчето се запече от едната страна, подхванете от долната страна с подходяща плоска лопатка (аз използвах силиконова, много тънка и много плоска), а от горната - с друга, също плоска (моята беше тънка, права, плоска и без дупки, за да не изтече още суровият отгоре белтък), внимателно го повдигнете и обърнете. Притиснете с лопатката към горещия тиган, за да се запечата по бързо белтъкът и оставете да се запече и от другата страна.

Извадете и украсете пънчетата с малко от запържения бекон.

Консумирайте по едно пънче в индивидуални чинийки (ако сте направили повече пънчета, например за закуска или за мезенце към бира, поднесете ги в общо голямо плато и си сервирайте ново, след като сте изяли предишното).

Подскажете на сътрапезниците си как да ги консумират, за да се насладят на атракцията от храната: набодете пънчето от едната му страна с вилица и с остър нож отрежете част от кората на хляба вертикално. Жълтъкът ще бликне от вътрешността на пънчето наистина като лава.

Толкова е атрактивно и вкусно, а хлебчетата са станали така хрупкави и сочни едновременно...! Вкусовото усещане е незабравимо! И не се притеснявайте да оберете вкусния жълтък със залче хляб от чинийката - такава вкуснотия не бива да се изхвърля.


Опитайте, добър апетит!






Идеята е от тук >>>

Няма коментари:

Публикуване на коментар