Трябва да започна с това, че в направата на тази торта активно участие взе и моята дъщеря. Тортата всъщност е наше общо творение. Получи се истинско лакомство - наслада и за очите, и за небцето!
Рецептата за торта "Килиманджаро" витае от доста време в интернет, много кулинари са я правили и всеки привнася в идеята нещо свое. В интерес на истината, аз така и не разбрах чия е всъщност оригиналната идея. Повечето торти "Килиманджаро", които видях в нета, бяха изпълнени с плод праскови от компот. Аз обаче реших да сложа ягоди - първо, защото нямах домашен компот от праскови, а онези от магазина не ми харесаха, и второ, защото плодовете на ягодата са доста по-привлекателни, поне за мен.
Трябваше да избера обаче по-малки ягоди - с тези огромни тежки плодове се режеше малко трудно.
Промених и състава на крема, който по принцип търпи всякакви вариации според наличностите и предпочитанията ви. Единственото, което трябва да се спазва, е в крема да се сложи желатин, за да издържи тежката и изключително сочна конструкция.
Желатинът не влияе изобщо на вкуса. А за него (вкуса) мога да кажа само едно: божествен!
Тортата е забележително сочна, нежна, кремът буквално се топи в устата, а малкото какаови блатове са пухкави и нежни като да са от суфле. Което не е за чудене, защото в тях има много малко брашно и доста много яйца.
Всъщност, сега, като гледам снимките, в главата ми се въртят всякакви идеи за варианти на състава на тортичката. Може би ще направя още нещо по тази идея и ще се опитам да го покажа в блога. Но сега да ви разкажа как е направена тази торта, която виждате пред себе си.
Необходими продукти за форма с диаметър 26 см:
За крема:
600 гр заквасена сметана 20%
800 мл прясно мляко
400 гр пресни ягоди
90 гр царевично нишесте "ванилия"
1 чаша захар
30 гр желатин
1 пакет ванилова захар
За тестото:
6 големи яйца
4/5 чаша фино бяло брашно (тип 350 или 450)
1 чаша захар
3 пълни с.л. какао
80 гр краве масло + малко масло за намазване на формата
1.5 пакет бакпулвер
обем на мерителната чаша 250 мл
За сиропиране на блатовете аз използвах сиропа от моето "КЕХЛИБАРЕНО СЛАДКО ОТ ЯБЪЛКИ", който разредих с малко преварена вода, но е добре вие да използвате подходящ сироп от компот или от плодове, или просто да си сварите сироп от вода и захар със съвсем малко лимонов сок.
За целта ни е необходима подходяща дълбока купа с овално дъно и диаметър, малко по-малък от диаметъра на блатовете. Подготвяме купата, като я облицоваме добре с фолио за свежо съхранение, което трябва да се подгъне от външната страна на купата. Така, след като кремът се стегне, ще можем да свалим фолиото.
За крема разбиваме сметаната с половината захар.
Отделно сваряваме при непрекъснато бъркане крем от прясното мляко и царевичното нишесте и другата половина захар. Млечният крем ще стане доста гъст, това да не ви притеснява - така трябва да бъде.
Покриваме млечния крем плътно по повърхността му с фолио за свежо съхранение, за да не хване коричка и го оставяме да се изстуди.
Докато чакаме да се изстуди млечния крем, подготвяме желатина според указанието на опаковката. Измиваме и нарязваме на парченца плодовете, които ще влязат в състава на крема.
Когато млечният крем изстине, го въвеждаме на части в сметанения, като през цялото време разбиваме с миксера. Ако в крема ви са останали малки бучици от млечния крем с нишесте, може да разбиете с пасатор. Всички бучици ще изчезнат.
*** Преди да разтопим вече накиснатия в студена вода желатин, отделяме от него 1.5 чаена лъжичка и го оставяме похлупен - той ще ни е нужен за покриване на пресните ягоди върху тортата - за трайност и гланцов блясък.
*** Отделяме и от крема няколко лъжици и ги оставяме покрити на студено - те ще са ни нужни за сглобяването на тортата.
Разтопяваме останалия желатин на водна баня или в микровълновата фурна, изчакваме го да се охлади и го въвеждаме на тънка струйка в крема, като продължаваме да разбиваме с миксера.
- Накрая в крема сипваме нарязаните плодове и размесваме до еднородност сместа със силиконова или дървена лопатка.
Изсипваме крема в подготвената овална купа и го оставяме в хладилника да се стегне.
Докато кремът се стяга, се заемаме с блатовете.
Включваме фурната да се загрее до 180 градуса.
одготвяме си формата за печене - на дъното и слагаме пекарска хартия, намазваме с малко омекнало масло. Намазваме с омекнало масло и стените на формата, и ако е необходимо, поръсваме с малко брашно.
В купа изсипваме всички сухи съставки на тестото и ги размесваме до хомогенност, след това пресяваме през сито тази смес.
В отделен съд смесваме омекналото (но не разтопено) масло и половината от захарта и разбиваме с миксер до пухкава пяна.
В два отделни чисти и сухи съда отделяме жълтъците и белтъците .
Жълтъците разбиваме с останалата захар до пухкава пяна.
Белтъците разбиваме с щипка сол до твърди връхчета.
В маслената пяна въвеждаме първо жълтъците и разбиваме с миксера до хомогенност.
След това в получената пухкава маслено-жълтъчна смес въвеждаме на части белтъчната пяна, като размесваме с дървена или силиконова сладкарска лопатка отвън навътре и отдолу нагоре в съда.
След като размесим с внимателни движения сместа до хомогенност, на 2 или 3 части сипваме пресятите сухи съставки и отново размесваме много внимателно до хомогенност.
Получената смес слагаме да се пече до суха клечка.
Изваждаме изпечения блат и го оставяме на решетка да се охлади.
След това го разрязваме на две части хоризонтално. Трябва да получим два блата - от горната част - по-тънък и от долната част - малко по дебел.
По-дебелия блат сиропираме със силиконова сладкарска четчица - така сиропирането е най-умерено и равномерно.
По-тънкия блат разделяме мислено и разрязваме с помощта на линийка и с нож за тесто (или много остър тънък нож) на 8, 10 или 12 приблизително еднакви части - триъгълници. Аз разрязах на 8 части, но от вас зависи на колко части ще разрежете вашия блат.
По-дебелия сиропиран блат поставяме в съда, в който ще поднасяме тортата и го намазваме с малко от крема, без желатин в него. .
Изваждаме купата с крема от хладилника, поставяме блата с лицевата му страна върху купата с крема, слагаме отгоре тънка, но твърда и равна подложка (аз използвах кръгло парче дебел картон) и обръщаме внимателно цялата тази конструкция.
После поставяме блата заедно с обърнатия върху му крем в чинията, а тънката подложка внимателно изтегляме.
Изваждаме внимателно купата. Премахваме фолиото за свежо съхранение.
Върху крема подреждаме плодовете. Намазваме ги със силиконова сладкарска четчица с разтопена и охладена. смес от желатин и сироп - така те ще се гланцират и ще имат по-голяма трайност.
Сметановия крем, който сме отделили, разбъркваме с малко от отделения и разтопен желатин., Изчакваме да постегне и намазваме с него нарязаните на триъгълници парчета блат от вътрешната и от широката страна.
Залепваме ги около крема.
Лицевите парчета блат може по желание да се поръсят с пудра захар, или кокосови стърготини, или да се сиропират леко. Аз ги сиропирах много внимателно със силиконовата четчица.
Оставяме сглобената торта в хладилника поне за 5-6 часа - да се изстуди и слепи, и можем да я поднесем.
Добър апетит!
Браво и на двете Ви!Върхът Ви е върхът!:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, МИленка! Трогна ме с тази светкавична реакция и милите думи! Прегръдки!
ИзтриванеВпечатляваща и сигурна съм много вкусна торта! Не си спомням да съм я мяркала някъде в нета, но е великолепна наистина :) Харесва ми както визията, така и консистенцията и!
ОтговорИзтриванеПоздравиления, Валя, отново страхотна идея и изпълнение!
Много си мила, Танче, благодаря ти! Не мога да се меря с теб по майсторство на оформление на сладкишите, но пък вкусът на тортичката е наистина чудесен.
ИзтриванеСтанала е супер, Вале! А това, че си имала помощница може само да те радва.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Габи, толкова си мила! Поздрави и на теб!
ИзтриванеВале...от къде ги намираш тези толкова ефекти рецепти...но пък и достъпни. Браво, отново нещо различно, и аз не съм срещала в нета, пък и извън него. Поздравления!
ОтговорИзтриванеО, забавих да поздравя и помощничката, еми така си е с дъщерички, а?!?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе, вече предадох поздравите ти, а ти имаш благодарности и поздрави също! А за рецептите... ми не знам... попадат ми и изкушението да опитам е толкова силно... Поздрави, мила виртуална приятелко!
ИзтриванеГледала съм някъде тази торта и много ме впечатли. Много се радвам че я намирам тук, така подробно обяснена и прекрасно изпълнена! Поздравления, Валя!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Тили! Блачгодаря ти!
Изтриване