Пицата на тази снимка е току-що излязла от фурната - гореща, мека, сочна и извънредно уханна!
Живея в полите на Витоша - и както навсякъде в планините, малко да се развали времето през зимата - и тук снегът ни е гарантиран. И както беше навалял през нощта, навън всичко бяло, снежно и затрупано, и навсякъде се носи миризма на дим от печки и камини... толкова беше приятно да хапнем нещо така уханно, сочно и топло за закуска в съботната бяла утрин...!
Направих я много бързо, домашните ми едвам дочакаха да свършат снимките (и нямах много време за доизкусуряване, като знаех колко са гладни... :))) ) - пицата свърши по-бързо, отколкото беше забъркана.
Тази не съвсем класическа пица е отлична алтернатива за забързаните домакини, които биха искали да нахранят сито и вкусно домочадието си, без да губят много време в суетене из кухнята - особено сутрин.
Необходими продукти за 4 порции:
400 мл кисело мляко 2% (избирайте по-рядко)
1 ч.ч. бяло брашно тип 500 (с обем 350 мл)
2 яйца
1 неголяма сладка зелена чушка
150 гр мек колбас (аз сложих хамбурсгски салам)
150 гр свинско филе или шунка (или нетвърд траен колбас)
100 гр краве сирене
100 гр твърд кашкавал
1 с.л. сушен босилек (или риган или друга сушена подправка по избор)
сол на вкус
1 пълна ч.л. сода + 2/3 ч.л. лимонтозу (за активиране на содата)
Веднага искам да споделя, че аз пекох две тави, пицата във втората тава се получи по-зачервена (защото фурната се беше загряла повече и по-дебела - защото май не разпределих съвсем равно наведнъж забърканото тесто.
Но пък и първата, и втората пица се получиха много вкусни.
А вие я направете така, както на вас повече ви харесва.
Ето така изглеждаше пицата в първата тава:
Фурната загряваме до 190 градуса.
Чушката, сиренето, кашкавала и месото нарязваме на еднакви неголеми парченца.
В дълбок съд сипваме киселото мляко, чукваме яйцата и разбиваме сместа до хомогенност с телена бъркалка.
В течната смес сипваме предварително разбърканите в малка купичка до еднородност сода и лимонтозу.
Разбъркваме сместа и изчакваме 2-3 минути содата да се активира.
Добавяме нарязаните кашкавал, сирене, чушка, меса. Посоляваме на вкус и сипваме сушения босилек (или друга сушена подправка). Сложете повече подправка - ще ухае чудесно и ще има великолепен вкус.
Разбъркваме и сипваме в предварително подготвената тава - аз пекох върху намазана с малко олио хартия за печене, сложена на дъното на тавата.
Печем до златиста коричка.
Забележка: ако решите да печете пицата като мен - на два пъти, разделете тестото в две купи, сложете първата тава във фурната, но содата и твърдите нарязани продукти добавете към тестото за втората пица непосредствено преди печенето. Така тестото ви ще бъде прясно шупнало, когато му дойде време за печене.
После идва най-приятната част - хапването.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар