неделя, 8 февруари 2015 г.

Да си направим омлет: Тунтерма́ (омлет по татарски)





Татарският омлет "тунтерма" е с неутрален вкус и в татарската кухня го поднасят както със солено или кисело (зеленчукови салати и/или сосове) - на закуска, обяд или вечеря, така и като десерт със сладка, конфитюри, мед или каквото се сетите.

Това е качество - можете да му намерите приложение според потребностите или желанието си.

 За тунтерма́  съм чела преди доста време  и все не се решавах да я направя. Причината беше много прозаична: рецептата, която се тиражира в интернет, е една и съща, имах усещането, че лицата, които я публикуват, дори не преписват, а буквално правят копи-пейст. Изобщо не бях уверена, дали ще се получи нещо.

Накрая се реших да опитам (е, какво пък толкова - това са само няколко яйца - и да се получи, и не - печените яйца все ще се хапнат...)

Получи се, особено ефектен беше резулатът, когато извадих тавичката от фурната. За жалост, докато успея да снимам, голяма част от ефекта на бухналост се беше изгубил.

Отчитам още, че тавичката, в която пекох, беше с твърде тънко дъно и малко прекалено широка - с диаметър 28 см.

Предполагам,  че би се получило още по-добре в тефлонова тавичка ( т.е. в съд с незалепващо покритие) с размер 26 см - ще търся такава и ще повторя задължително.  Ако не намеря, ще пожертвам стария си тефлонов тиган, като му махна дръжката, за да мога да го пъхна във фурната. Защото в нашата татковина досега не съм намерила да си купя тиган с дебело дъно и метална дръжка, който да може да се слага във фурната. И поради липса на такъв толкова интересни за мен рецепти остават неизпълнени... !

Независимо че не беше направена в най-подходящия за целта съд обаче, на вкус тунтермата е чудесна и  много, много засищаща. Мисля, че и този омлет ще се прави у дома често-често - и бездруго всички вкъщи сме върли фенове на всичко яйчено...





Необходими продукти за 1порция 
(тази порция е толкова голяма, че спокойно може да се подели между трима)

7 яйца
5 с.л. фин пшеничен грис (или бяло брашно, ако нямате грис)
200 гр заквасена сметана
100 мл прясно мляко
60 гр масло
сол на вкус




Разбийте с вилица заквасената сметана  в дълбока купичка, сипете гриса  и разбъркайте до хомогенност. Оставете сместа да престои около половин час, за да набухне грисът.

Набухналата каша от сметана и грис смесете с прясното мляко, разбийте добре с тел.

В дълбок съд чукнете шестте яйца, сложете сол на вкус и разбийте добре с тел (или миксер). Изсипете при яйцата сместа oт мляко, грис и сметана, разбийте отново и оставете за десетина минути настрани.

Загрейте котлона, но не силно.

Загрейте фурната до 200 градуса.

В съда, в който ще печете, сложете маслото и изчакайте да се стопи и леко да "зацвърчи".

Изсипете в съда яйчената смес, сложете върху горещия котлон, оставете я леко да се сгъсти и прехвърлете съда във фурната. Оставете няколко минути да се пече на горен и долен реотан, после превключете само на горен. Когато отгоре сместа се сгъсти добре, чукнете по средата едно цяло яйце и върнете да се запече и то добре. През това време тунтермата ще се надигне и ще се зачерви леко.

Аз поднесох за обяд със салата от цвекло и моркови с пикантен дресинг. А мисля, че още по-добре ще върви с  моркови по корейски>>>, и как не - та нали и двете блюда са от азиатската кухня! Освен това мисля следващия път да я опитам с нещо сладичко, например  сладко от ябълки>>>.


Добър апетит!









Няма коментари:

Публикуване на коментар