Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




неделя, 14 август 2016 г.

Патладжани Бонифацио (Aubergines à la bonifacienne) / Bonifacio Eggplants





Основан в началото на далечния IX в. от тосканския граф Бонифацио, управляван от пизанци, генуезци и французи, претърпял множество атаки и драматични събития, днес град Бонифацио е един обаятелен, оригинален и изтънчен исторически крайбрежен курорт, разположен в най-южната част на остров Корсика и само един  тесен провлак го дели от италианския остров Сардиния.

Пълнените патладжани, които ви предлагаме днес, са една традиционна кулинарна забележителност на прекрасния средновековен град Бонифацио. Те се предлагат във всички заведения за хранене в града и околностите му и носят неговото име.

Рецептата е необичайна, по френски изтънчена и много вкусна. Освен това е вегетарианска и това я прави много лека.

За да си  приготвите тези апетитни пълнени патладжани, са ви нужни сравнително малко и съвсем простички продукти, като най-скъпите от тях са 3 вида сирена, които трябва да си набавите. Добре е между тях да има пармезан или друго твърдо сирене, а също и грюер. Но и да нямате, не е беда. Изберете 3 вида сирена по свой вкус и си пригответе с нас тези вкусни патладжани по корсикански.



Необходими продукти за 3 порции:

3 средно големи продълговати патладжана
250 гр смес от сирена (ние имахме овчи кашкавал, гауда и извара)
2 яйца
5 филии бял хляб
***300 мл прясно мляко за накисване на хляба
(ние използвахме сметана за готвене 18 процента)
4-5 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. нарязан босилек
2 с.л.нарязан розмарин
2-3 с.л. зехтин екстра върджин (или олио)
сол
прясно смлян черен пипер


Необходими продукти за доматения сос:

1 консерва 800 гр домати на кубчета
3 глави кромид лук
2 моркова
1 зелена чушка
2 червени чушки
4-5 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. нарязан пресен босилек
2 с.л. нарязан пресен розмарин
3-4 с.л. зехтин екстра върджин (или олио) 
сол
прясно смлян черен пипер


***Корсиканците някога са накисвали хляба във вода, днес се използва за накисване и мляко. Ние обаче нямахме мляко, вода не ни се искаше да използваме, затова накиснахме хляба в сметана за готвене, каквато имахме налична в момента. Получи се направо лукс и беше много вкусно!





От изброените продукти приготвяме доматен сос.

Може да приготвите доматен сос и по друга, своя любима рецепта.

Желателно е обаче добре да овкусите с пресни зелени подправки.

В купа натрошаваме хляба на залчета.

Ние използвахме вместо прясно мляко 18% животинска сметана и се получи много вкусно.









Хлябът се залива с млякото (при нас - сметаната) и се оставя добре да се напои.












Напоения хляб разбъркваме и изчакваме да се превърне в една мека, сочна каша.

По рецепта напоеният хляб трябва да  е отцеди от излишната влага, но на нас не ни се наложи да го отцеждаме. Той беше попил всичката сметана, която наляхме (около 300 мл)

Патладжаните почистваме от зелените листа в основата на дръжката, но ние не премахнахме самите дръжки.

Така готовото блюдо имаше по-красив вид.






Всеки патладжан се разрязва по дължина на две половини.

Половинките патладжани се слагат в тенджера с вряща подсолена вода и се варят десетина минути.








Изваждаме от водата и оставяме да изстинат няколко минути.

После внимателно, за да не се пробие кората на патладжаните, с помощта на остър нож и лъжица изваждаме месото на полусварените патладжани.






Изваденото месо на патладжаните нарязваме на по-едри късчета.











Тук ние направихме малко отстъпление от оригиналната рецепта, като сложихме парченцата патладжан да се запържат за кратко в 3 с.л. зехтин.





Към запържените патладжани добавяме накиснатия хляб, нарязаните пресни зелени подправки, ситно нарязания чесън, прясно смлян черен пипер и посоляваме на вкус.

Ние добавихме и малко прясно настъргано индийско орехче.





Сместа разбъркваме и добавяме към нея настърганите сирена.




























Разбъркваме сместа отново.

Отдръпнахме от огъня, добавихме яйцата, разбъркахме още веднъж.

Но Вие може да не пържите патладжаните, а направо да разбъркате всички продукти, както е в оригиналната рецепта.

Тавата, в която ще печем патладжаните, намазваме с малко мазнина,

Издълбаните патладжани напълваме с готовата смес.

След това поръсваме всеки пълнен патладжан с малко зехтин.



Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна до приятна зачервена коричка (около 30 минути)











Изваждаме патладжаните и поръсваме обилно с настъргано сирене (кашкавал).

После връщаме във фурната за няколко минути (до разтопяване и лекото му запичане).

Ако желаете, може да оставите сиренето да се запече повече, до зачервена коричка.




Патладжаните сервираме обилно поляти с доматения сос.















И това е всичко!

Както виждате, френската кухня може да бъде изтъчнена и със съвсем малко и съвсем простички продукти. При това - много вкусна!

Добър апетит!






Рецептата е адаптирана от тук>>>



1 коментар:

  1. Момичета - убийствени патладжани, непременно си записвам да направя при първи удобен случай! Поздрави!

    ОтговорИзтриване