неделя, 7 август 2016 г.

Хюнкяш Беандъ или "Харесвам това" (традиционно турско ястие) / Hünkar Beğendi or I Like This (a Tradicional Turkish dish)






Това ястие е истинско пиршество за сетивата! За всички сетива!

То е радост за очите, изкушение за обонянието, наслада за вкуса - толкова изискано, толкова нежно, балансирано - ястие, в което се усеща всеки един вложен продукт и същевременно представлява едно единно, безупречно балансирано цяло на всички съставки, една божествена хармония на вкусове и аромати, която просто трябва да  се опита! Непременно!

Същевременно се приготвя лесно и бързо, а  продуктите са достъпни за всеки джоб, особено в сезона на изобилието!

Искаме да изкажем нашата специална благодарност на Айрие Алиосманова Ахмедова>>> , която ни помогна да разберем точното наименование на това великолепно блюдо от кухнята на нашите южни съседи. Без нейната помощ пак щеше да ни се наложи да  казваме, че не сме могли да разберем наименованието на ястието, защото, както за жалост все още често се случва, добрият чичко Гугъл  не е в състояние да ни предложи коректен превод на ястията от турската кухня.





Необходими продукти за 3 порции:

300 гр пилешко месо (филе от бялото месо или месо от бутчета, почистени от костите и кожата)
1 голяма глава (или 2 по-малки) кромид лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 средно големи домата
1 морков
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
3 с.л. олио

За соса:

2 по-едри патладжана
1 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
600 мл прясно мляко
250 гр топено сирене (или друго меко сирене, или крийм-чийз)
сол
черен пипер

За декорацията и сервирането:
прясна зелена подправка





Патладжаните измиваме и изпичаме (на снимката ги виждате вече изпечени).

Чушките почистваме от семенните кутийки и нарязваме на дребни кубчета.

Моркова обелваме и също нарязваме на дребни кубчета.

Кромида нарязваме на кубчета.



Доматите цепваме леко на кръст, заливаме с вряща вода, после обелваме от кожата и нарязваме също на дребни кубчета. Семето на доматите не е необходимо да се изхвърля.


Пилешкото месо нарязваме на малки хапки.





В тиган с незалепващо покритие сгорещяваме олиото и слагаме кромида да се запържи до златисто.

Добавяме кубчетата моркови, разбъркваме и оставяме да се запържат и да омекнат леко.







Сипваме нарязаното на малки хапки пилешко месо.













Разбъркваме и изчакваме месото да се запържи до побеляване.













Сипваме червения пипер, разбъркваме и запържваме само за минутка.

Веднага добавяме доматеното пюре, разбъркваме, оставяме да се запържи за кратко.








Следват червената и зелената чушка, нарязани на кубчета...













...черният пипер...














... и нарязаните на дребни кубчета домати.













Похлупваме ястието и оставяме да покъкри на слаб огън до готовност.












Докато ястието къкри, се заемаме с патладжаните.

Обелваме ги от кората и разрязваме по средата, за да проверим имат ли семе.









Ако имат, непременно го отстраняваме.













Чистото месо на патладжана нарязваме на малки кубчета.













В тенджерка разтопяваме маслото и добавяме двете лъжици брашно.











 
Бъркаме на среден огън, докато брашното леко за запържи и покафенее.












На тънка струйка наливаме прясното мляко, като същевременно бъркаме енергично, за да получим гладка каша.

Подправяме със сол и черен пипер и продължаваме да бъркаме на среден огън, докато сосът се сгъсти.



Във вече сгъстения сос изсипваме нарязаното на кубчета месо от печени патладжани.

Бъркаме енергично, докато сместа покъкри на слаб огън още няколко минути.





Накрая добавяме топеното сирене или друго меко сирене, нарязано на дребно или настъргано.

Ние добавихме "крийм-чийз класик" от запазената марка на Кауфланд.

Бъркаме енергично на умерен огън, докато сиренето се стопи напълно и получим хомогенен сос.

Сосът може да се сервира така, с по-едри парченца патладжан, които се чувстват в него, но може и да се пасира до гладкост.

Ние решихме да го пасираме.

Сосът може да се подправи по желание с малко лимонов сок, оцет или лимонена киселина.







Ястието се сервира охладено, като в чиния се сипва от сгъстения бешамелов сос с патладжани и топено сирене, а по средата му внимателно се слага от пилешката гозба.

Ммм, много е вкусно, харесваме това!
Вярваме, че и на вас ще се хареса!

Добър апетит!






1 коментар: