Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




понеделник, 29 август 2016 г.

Доматокефтедес (традиционни пържени доматени кюфтенца от Санторини)/ Tomatokeftedes (Тraditional Fried Tomato Patties from Santorini)






На гръцки език "доматокефтедес" (ντοματοκεφτέδες) означава просто доматени кюфтета.

Тези пържени доматени кюфтенца са традиционни за красивия гръцки остров Санторини.
В интернет прочетохме, че доматите, произвеждани на остров Санторини, са уникално
 месести, с твърда структура и много сладък вкус. В нашите условия е добре да се използват сорт домати за консерва, които са подобни - месести и с малко семе и сок.

Тези кюфтенца, традиционно поднасяни на трапезата на жителите и гостите на Санторини, са едно великолепно лятно зеленчуково ястие и днес ние ви предлагаме да си ги направите у дома.

Рецептата  привлича с простотата и елегантността си, а също  и с великолепния цвят на кюфтенцата и чудесния свеж зеленчуков вкус.

Кюфтенцата са  много красиви, апетитни и засищащи и ние се надяваме, че ще се харесат и на вас.




Необходими продукти за 16 бр. големи кюфтета:

*1 кг добре узрели червени домати
2 средно големи глави кромид лук (според нас спокойно може да се сложи и повече лук)
**6 пълни с връх с.л. бяло брашно тип 500
1 сурова пиперка или 1 тиквичка (по желание)
150 г.сирене фета (или друго бяло саламурено сирене)
1 голяма връзка пресен магданоз
2 ч.л. сушена мента (или риган)
1 пълна с връх ч.л. бакпулвер
сол
прясно смлян черен пипер
***1 л. мазнина за пърженето (зехтин или олио)
-------

*Ние използвахме сорт домати за консерва, които имат по-малко сок и семе и са по-месести.

**Количеството на брашното е ориентировъчно. Може да се наложи да сложите малко повече или малко по-малко брашно, в зависимост от това, колко са воднисти вашите домати.

***За пърженето използвайте зехтин "помас", защото кюфтенцата изискват пържене при висока температура, а "екстра върджин" прегаря много лесно. Другата възможност е да пържите в олио. Пържете кюфтенцата във вряща мазнина, така ще попият по-малко.

**** За да станат по-стегнати, тъй като нашите домати не са като онези на остров Санторини, ние направихме малко отстъпление от традиционната рецепта и в част от сместа добавихме 2 яйца. Кюфтенцата с добавено яйце се получиха много вкусни, с малко по-хрупкава коричка и, честно казано, на нас дори ни харесаха повече от другите. Така че вие решете дали ще следвате неотклонно традиционната рецепта или също ще решите да добавите яйце.





Кромида нарежете на много ситни кубчета.
Магданоза - също на ситно.

Измийте доматите, в основата им ги срежете на кръст и залейте с вряща вода.

Оставете ги в горещата вода десетина минути, след това ги извадете и обелете.
Срежете доматите на две половинки.

Отстранете семето им и ги нарежете на много ситни парченца.
Нарязаните домати прехвърлете в гевгир и оставете половин час, за да се отцеди добре излишният им сок.

Трябва да остане колкото е възможно по-сухо вещество.
Сложете в дълбока купа добре отцедените домати и прибавете един след друг останалите продукти - кромид, магданоз, мента (или риган), сол и черен пипер.

Ако желаете, може да добавите една сурова пиперка (или 1 тиквичка), нарязани на ситни кубчета
Добавете натрошеното на ситни бучици сирене...
... и разбъркайте сместа до еднородност.
Добавете на части брашното заедно с бакпулвера и разбърквайте до хомогенност, ...
... докато получите достатъчно гъста смес.
Гребвайте от сместа с потопена в мазнина лъжица и оформяйте директно в съда с вряща мазнина  вашите кюфтенца.

Готовите кюфтенца сложете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.






Поднесете ги със зелена салата или с млечно-чеснов сос.

Те са вкусни както топли, така и студени.

Добър апетит!

***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!





3 коментара:

  1. Ами,просто перфектно!Поздравления и благодарност за рецептата,момичета!Усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радваме се, че рецептата ти харесва, Миленка! Да ви е сладко у дома, като си хапвате доматени кюфтенца!

      Изтриване