Въпреки че на гръцки се нарича пай, честно казано много повече прилича на сладкиш - с пищен вкус и аромат, обилно сиропиран, извънредно сочен и много нежен - едно неустоимо сладко изкушение с много орехи и плътен какаов сироп.
Изключителен по своите вкусови качества десерт от гръцката кухня, пред който никой ценител на сладките изкушения не може да остане равнодушен.
За сладкиша:
1.5 ч.ч. фин пшеничен грис
0.5 ч.ч. фино бяло брашно
1 ч.ч. натрошени орехи (ние сложихме 1.5 чаша, вкусът стана много пищен)
1 ч.ч. натрошени орехи (ние сложихме 1.5 чаша, вкусът стана много пищен)
6 яйца
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч олио
15 гр (2 ч.л.) бакпулвер
2 пакетчета ванилова захар
1 ч.л. фино смляна канела
1/3 к.л. прясно смлян карамфил
За сиропа:
4 ч.ч вода
1 и 2/3 ч.ч.захар
4 пълни с връх с.л. какао
сокът от половин лимон (или на вкус)
Обем на мерителната чаша 250 мл
Обем на мерителната чаша 250 мл
Фурната загряваме до 180 градуса.
Тавичката, в която ще печем, намазваме с малко олио и поръсваме с малко брашно. Излишното брашно изтръскваме.
В купа разбиваме до пухкава светла пяна яйцата заедно с 2/3 ч.ч. захар.
Пресяваме брашното, смиламе на прах карамфила, ако канелата ни не е достатъчно фино смляна, пресяваме и нея .
Натрошаваме на не много ситни парченца орехите. За целта е много удобно да се поставят в плътен полиетиленов плик и да се натрошат с дървена точилка.
В друга купа смесваме всички сухи съставки: гриса, пресятото брашно, бакпулвера, канелата, смляния карамфил и ванилията. Размесваме всички съставки до хомогенност.
Сухите съставки въвеждаме на части в разбитата яйчена смес. Разбъркваме до хомогенност с дървена лопатка или шпатула.
Добавяме олиото и разбиваме добре.
Към разбърканата до хомогенност смес добавяме натрошените орехи и отново размесваме до еднородност с дървена лопатка или шпатула.
Сместа изсипваме в тавичката и печем до суха клечка (около 40 минути).
Изваждаме сладкиша и го оставяме да изстине върху решетка в тавичката, в която е изпечен. Нека сладкишът да изстине до съвсем леко топъл, но не да се изстуди напълно.
През това време от изброените продукти - водата, захарта, какаото и лимоновия сок приготвяме сиропа. Какаов сироп и лимонов сок си вървят отлично, не се притеснявайте от комбинацията.
Добре охладения, но не напълно изстуден сладкиш нарязваме на квадратни парченца и заливаме с горещия сироп.
След като залятият със сироп сладкиш в тавичката напълно изстине, прибираме в хладилник. Добре е да се остави в хладилника не по-малко от 12 часа.
Украсяваме всяко парченце сладкиш с по една цяла орехова ядка и поднасяме, залят с лъжица от останалия на дъното на тавичката какаов сироп.
Много е вкусно!
Добър апетит!
Момичета,
ОтговорИзтриванегръцката кухня е много интересна и богата на продукти.Този сладкиш също представя тази средиземноморска кухня в нейният сладък, неустоим аромат и вкус.Прекрасно и много вкусно.
Поздрави !
Благодарим ти, Ели! Действително този сладкиш е като че ли по-близо да арабската кухня, а защо не и до индийската, с това пищно съчетание на вкусове и аромати. Много апетитен сладкиш се получи. Поздрави и на теб!
ИзтриванеСтрахотен и неустоим сладкиш,смятам да го направя, само в рецептата не видях колко са орехите или няма значение колкото повече толкова по вкусно -:)
ОтговорИзтриванеСузи, много се радваме, че сладкишът Ви харесва, сигурни сме, че няма да съжалявате, ако го приготвите. Относно орехите - благодарим, че ни напомнихте да допълним пропуска си. Орехите по рецепта са 1 ч.чаша, но но ние сложихме чаша и половина. Имате право - с повече орехи е по-вкусно.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за бързия отговор,през почивните дни ако дочакам до тогава :) ,ще се насладим на сладкиша.
ИзтриванеМомичета, поредно изкушение при вас!
ОтговорИзтриване