петък, 15 август 2014 г.

Яхния от бял боб (по старата бабина рецепта)




Спомена за тази бобена яхния  нося със себе си от най-ранно детство. Тогава бобът се смяташе за проста, "селска" храна (може би защото беше много, много евтин - килограм боб струваше 60 стотинки и беше достъпен за всички. Не както сега - цената му да е съизмерима с цената на килограм свинско месо, например, или по-скъп от пилешкото... :))) )
Баба готвеше боб веднъж седмично - в понеделник и чудна работа - никога не ми омръзваше нейната бобена яхния.

Рецептата е на повече от 80 или дори 100 години, защото, ако беше днес жива, баба трябваше да е на 102. А е пораснала сираче и е била отгледана от нейната баба, която я е учила да готви още в ранните и юношески години. Запомнила съм как го правеше тя и пренесох през годините нейната рецепта. И до ден днешен, когато готвя боб, аз не използвам тенджера под налягане, нито каквито и да било модерни готварски съдове. Рецептата ми е простичка, автентична и, повярвайте ми, много, много вкусна, при това без значение с какъв боб готвите!

Тайната и се крие в многото зеленчуци и в чудните, дъхави български подправки.





Необходими продукти за 8 порции


- 700 гр сух бял боб
- 1 кг пресни или 1 консерва (800 гр) червени домати
- 3 големи глави лук
- 2 големи зелени  и 1 голяма червена чушка
- 3 големи моркова
- 100 мл олио
- 2 ч.л. с малък връх сладък червен пипер; сол на вкус
- 2 пълни с връх ч.л. сушена ронена чубрица  (или една пълна шепа прясна чубрица, нарязана на ситно)
- 2 ч.л. сминдух


Боба от вечерта накисваме в голямо количество студена вода. Добре е преди готвенето да бъде оставен да престои във водата минимум 8 часа, а още по-добре - 12, т.е. цяла нощ.

Преди готвенето  водата се излива, бобът се изплаква и се налива нова студена вода, колкото да се покрие накиснатия боб. Оставяме да заври и да ври - без подправки и без олио - до почти пълна готовност.


През това време се заемаме със зеленчуците.
Чушките очистваме от семенните кутийки и нарязваме на кубчета. Лука режем на дребно.

Доматите, ако са пресни, обелваме и режем на много ситни кубчета, а тези от консерва, ако са цели, също трябва да се нарежат на ситно.

Морковите режем на кръгчета.
В тиган запържваме лука в олиото, докато стане прозрачен, добавяме към него морковите и чушките, до леко омекване на зеленчука.

Когато зеленчукът омекне малко, в средата на тигана правим гнездо, в което изсипваме червения пипер, разбъркваме леко само него и оставяме около половин минута да се позапържи на слаб огън.
После разбъркваме червения пипер със зеленчука, за да се овкуси, добавяме солта, пържим, като разбъркваме внимателно, още половин минута на слаб огън. Изсипваме доматите.

Оставяме гъстата смес да продължи да се пържи  няколко минути


Добавяме в тигана половин литър гореща вода, разбъркваме и оставяме под подхлупак сместа да покъкри 5-10 минутки.



Готовата зеленчукова смес изсипваме при почти напълно уврелия боб. Слагаме подправките - чубрица (повече чубрица не вреди на боба, даже обратно, подобрява много силно вкуса му), сминдух, добавяме сол при необходимост.



Доливаме вряща вода - така че бобът да стане толкова гъст, колкото го предпочитаме. Някои обичат яхнията с повече сос, други - по-гъста.

Разбъркваме и оставяме да поври на слаб огън петнайсетина минути.





Бобът е готов за сервиране.
Ако желаете, може да поръсите със ситно нарязан магданоз или джоджен (може и сушен), но и без тях той е достатъчно овкусен и много сладък.

Добър апетит!

***


Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!






14 коментара:

  1. Благодаря Ви за вкусната рецепта, и труда който сте си направила да публикувате и снимки. Още като ги видях, ми се дояде такъв боб. Получи се много добре. Аз сложих и малко брашно, но то е въпрос на вкус. :)
    Хубав и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз за коментара Ви! Много се радвам, че рецептата Ви е харесала достатъчно, за да си сготвите такъв боб и да го опитате. И да, имате право - брашното е въпрос на вкус, така че никому не пречи да си добави малко, ако желае. Както всяка рецепта, и тази търпи импровизации и видоизменения.

      Хубав и усмихнат ден и на Вас!

      Изтриване
  2. Към края добавям 1 с. л. Масло за по добър вкус

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добра идея, Соня. Никога не ми е минавало да слагам в боба масло. Но ще опитам. Благодаря! :)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Да Ви е сладко, Вели! Много се радвам, че предложението Ви е харесало!

      Изтриване
  4. Мила Валя,прекрасна рецепта ! Хареса ми много и мисля да я изпълня още днес ! Между другото,аз по този начин правя супите си,като запържвам всички зеленчуци предварително и после останалото ! Получава се много добре !
    Българките сме добри домакини и умеем да направим вкусни гозби и от най-простичките продукти ! Хубав ден ти пожелавам ! Поздрави ! Светлана

    ОтговорИзтриване
  5. Е,нямам думи!Вчера видях рецептата и нямах търпение днес да я направя,чудесен,вкусен,СУПЕР!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Заемам се, стискайте ми палци :) Презентацията ви е на ниво над Мастър шеф .. така че няма да има човек, който да не се впрегне на момента да сътвори шедьовъра на баба ви (само споменавайки думата баба и сълзи в очите и слюнка в устата) ... хем мило, хем вкусно ... благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за милия коментар! Много ме трогнахте, пожелавам ви приятно готвене и да ви е вкусно!

      Изтриване
    2. Ами вече зеленчуковата смес е готова и ухае перфектно. За жалост нямам сминдух под ръка, а и тук (Англия) не е лесно да се намери всяка наша подправка, въпреки че шкафът ми пращи буквално с какви ли не, но пък чубричката и то ронена ще си каже думата :) Мисля да довърша и аз със запръжка на масълце, че жената си обича блажно и да видим. Още веднъж много благодаря за труда, който сте вложили, за да поднесете на всички нас една наистина българска гозба ... И сега ще се хапва :)

      Изтриване
  7. много хубава стана аз сложих и малко свинско запържват го с лук с масло

    ОтговорИзтриване