Много се чудех с какво наименование да представя на българските ценители тези вкусни, топящи се в устата питки с пълнеж.
В българската кухня не съществуват точно такива хлебни изделия, съответно в българския език не съществува термин, с който те да бъдат наречени.
Преводът може да е само описателен, но тогава пък се губи експресивността на типичната за средноазиатската кухня малка кръгла и плоска питка с пълнеж, която поради географската близост и исторически създали се обстоятелства изключително успешно се е внедрила и в руската кухня.
Това, което ви показвам, са типичните руски лепёшки и и аз не можах да измисля по-точен термин, с който да заменя този. Затова останаха "лепёшки".
Дебелината на лепёшката е около 1,5 см, а диаметърът - около 18-20 см. Не бива да са по-дебели, за да се изпекат добре, а те се пекат на тиган.
Другата много важна характерна особеност е, че пълнежът по количество е толкова, колкото е и тестената им обвивка. Това прави лепёшките изключително нежни и вкусни.
Уверявам ви, че ако веднъж се престрашите да опитате руските лепёшки, то единственото, което нататък ще последва е да им сменяте пълнежа и да опитвате нови и нови вкусове. :)
Моите днешни лепёшки са направени от същото тесто, от което замесих преди два поста и "Княжеската кулебяка">>> .
Въпреки че можете да прочетете за тестото и там, тук посочвам отново
Необходимите продукти:
За тестото:
- 750 гр. брашно
- 350 мл прясно мляко
- 100 гр краве масло
- 4 жълтъка
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол- 14 гр. суха мая
За пълнежа:
- 750 гр картофи
- 250 гр сирене
- 3 с.л. заквасена сметана
- прясна зелена подправка - копър, магданоз или босилек (а може и перата на пресен лук), Добре е да сложите повече зеления, аз нямах достатъчно и нямах време да тичам до магазина.
- млян черен пипер и сол на вкус
От тази доза на мен ми се получиха 7 лепёшки с дебелина 1.5 см и диаметър около 19 см.
Активираме маята в голям съд, в който сипваме всичкото затоплено мляко, цялото количество мая и захарта, разбиваме добре с тел, да се разтвори маята. В така получената течност пресяваме около 1/2 чаша брашно, разбиваме с тел. Похлупваме съда и оставяме на топло място. След около 20 минути нашата "опара" (кашицата от топло мляко, активирана мая и брашно) е готова.
Брашното пресяваме и предварително размесваме добре със солта.
Сипваме в опарата разбитите жълтъци и разтопеното масло ( да не е горещо, за да не "убие" маята) и на части от брашното, и замесваме еластично, меко и гладко тесто. Оставяме го на топло втаса, като го покриваме фолио за свежо съхранение и кърпа.
През това време се заемаме с пълнежа. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме до гладко пюре.
Добавяме в тях натрошеното на много ситни бучици сирене, сметаната, нарязаната на ситно зелена подправка, както и солта и черния пипер. Разбъркваме добре. Пълнежът ни е готов.
От втасалото тесто късаме топки, колкото топки за тенис, върху набрашнена повърхност оформяме от тях чрез притискане и леко разтегляне с длани малки кръгли питчици.
Върху всяка оформена питчица поставяме топка от плънката, като отмерваме в шепата - топката трябва да изпълва шепата ни . Събираме краищата на питката над пълнежа, като ги нагъваме.
Трябва да оформим една нова топка, в средата на която да остане пълнежът. Краищата на тестото притискаме добре, за да ги съединим. Оформената топка обръщаме така, че страната със съединените краища да легне на набрашнения плот.
После с леко притискане и разтегляне с длани оформяме лепёшката до необходимите размери, като внимаваме да не разкъсаме тестото.
При това плънката се разпределя равномерно от вътрешната страна на лепешката.
Готовите лепёшки печем в опредварително намазан с масло нажежен тиган. След като се изпече от едната страна, обръщаме, за да се изпече и от другата.
Изпечените лепёшки слагаме една върху друга, на купчинка, като можем да намажем всяка от тях с малко масло.
Сервираме ги, докато са горещи. Могат да се консумират самостоятелно на закуска, но можете да ги поднесете и вместо хляб към основното ястие.
Mоже да ги приготвите и с друга плънка - например ситно нарязано и пържено зеле, мляно месо, или пък сладки - с тиква и ситно смлени орехи.
Добър апетит!
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Валя, много апетитно изглеждат, поздравления!
ОтговорИзтриванеЩе ги пробвам непременно!
Хубав следобяд с повече усмивки ти желая!
Благодаря ти, Гери! Те са дори още по-апетитни от вида си, особено топли и прясно изпечени. :) Слънчеви и усмихнати дни и на теб!
ИзтриванеСтрахотни са и ме изкушиха! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гуинет! Да ви е сладко у дома!
ИзтриванеПривет! :) Изглеждат страхотно тези питки и изобщо, много интересни рецепти предлагаш! Кулебяка също много ме впечатли (само че нещо не успях да коментирам там) :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Катерина! Радвам се, че моите рецепти ти харесват! Относно коментарите - в моя блог няма модерация. Може би гугъл се е бъгнал за кратко - случва се. Поздрави и на теб и слънчев ден!
ИзтриванеКак вкусно изглеждат само, ммм! Това е следващата рецепта, която ще приготвя, обещах си!
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Вале!
Прегръдка!
Благодаря ти, Танечка, радвам се, че ти харесват!
ИзтриванеОпитай ги, сигурна съм, че няма да съжаляваш!
Прегръдка и на теб!