сряда, 27 август 2014 г.

Лепёшки с картошкой (топят се в устата)




Много се чудех с какво наименование да представя на българските ценители тези вкусни, топящи се в устата питки с пълнеж.

В българската кухня не съществуват точно такива хлебни изделия, съответно в българския език не съществува термин, с който те да бъдат наречени.

Преводът може да е само описателен, но тогава пък се губи експресивността на типичната за средноазиатската кухня малка кръгла и плоска питка с пълнеж, която поради географската близост и исторически създали се обстоятелства изключително успешно се е внедрила и в руската кухня.

Това, което ви показвам, са типичните руски лепёшки и и аз не можах да измисля по-точен термин, с който да заменя този. Затова останаха "лепёшки".



Характерно за лепёшките е, че те се правят много  често от тесто, в което присъстват съставки като сметана, мляко и яйца, тестото е много меко и еластично, а питчиците не се разточват с точилка (макар че аз опитах и нищо не се получи), а се оформят на дебелина чрез  внимателно притискане и разтегляне с длани. И така, докато малката кръгла топка с пълнеж в средата не се превърне в малка, кръгла, плоска лепёшка.

Дебелината на лепёшката е около 1,5 см, а диаметърът - около 18-20 см. Не бива да са по-дебели, за да се изпекат добре, а те се пекат на тиган.

Другата много важна характерна особеност е, че пълнежът по количество е толкова, колкото е и тестената им  обвивка. Това  прави лепёшките изключително нежни и вкусни.

Уверявам ви, че ако веднъж се престрашите да опитате руските лепёшки, то единственото, което нататък ще последва е да им сменяте пълнежа и да опитвате нови и нови вкусове. :)




Моите днешни лепёшки са направени от същото тесто, от което замесих преди два поста и "Княжеската  кулебяка">>> .

Въпреки че можете да прочетете за тестото и там, тук посочвам отново

Необходимите продукти:
За тестото:                                                             
- 750 гр. брашно                                
- 350 мл прясно мляко                     
- 100 гр краве масло                         
- 4 жълтъка                                        
- 1 ч.л. захар                                      
- 1/2 ч.л. сол
- 14 гр. суха мая  

За пълнежа:
- 750 гр картофи
- 250 гр сирене
- 3 с.л. заквасена сметана
- прясна зелена подправка - копър, магданоз или босилек  (а може и перата на пресен лук), Добре е да сложите повече зеления, аз нямах достатъчно и нямах време да тичам до магазина.
- млян черен пипер и сол на вкус

От тази доза на мен ми се получиха 7 лепёшки с дебелина 1.5 см и диаметър около 19 см.

Активираме маята в голям съд, в който сипваме всичкото затоплено мляко, цялото количество мая и захарта, разбиваме добре с тел, да се разтвори маята. В така получената течност пресяваме около 1/2 чаша брашно, разбиваме с тел. Похлупваме съда и оставяме на топло място. След около 20 минути нашата "опара" (кашицата от топло мляко, активирана мая и брашно) е готова.

Брашното пресяваме и предварително размесваме добре със солта.

Сипваме в опарата  разбитите жълтъци и разтопеното масло ( да не е горещо, за да не "убие" маята) и на части от брашното,  и замесваме еластично, меко и гладко тесто. Оставяме го на топло втаса, като го покриваме фолио за свежо съхранение и кърпа.



През това време се заемаме с пълнежа. Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме до гладко пюре.
Добавяме в тях натрошеното  на много ситни бучици сирене, сметаната, нарязаната на ситно зелена подправка, както и солта и черния пипер. Разбъркваме добре. Пълнежът ни е готов.

От втасалото тесто късаме топки, колкото топки за тенис, върху набрашнена повърхност оформяме от тях чрез притискане и леко разтегляне с длани малки кръгли  питчици.









Върху всяка оформена питчица поставяме топка от плънката, като отмерваме в шепата - топката трябва да изпълва шепата ни . Събираме краищата на питката над пълнежа, като ги нагъваме.









Трябва да оформим една нова топка, в средата на която да остане пълнежът. Краищата на тестото притискаме добре, за да ги съединим. Оформената топка обръщаме така, че страната със съединените краища да легне на набрашнения плот.
После с леко притискане и разтегляне с длани оформяме лепёшката до необходимите размери, като внимаваме да не разкъсаме тестото.


 При това плънката се разпределя равномерно от вътрешната страна на лепешката.

Готовите лепёшки печем в опредварително намазан с масло нажежен тиган. След като се изпече от едната страна, обръщаме, за да се изпече и от другата.







Изпечените лепёшки слагаме една върху друга, на купчинка, като можем да намажем всяка от тях с малко масло. 

Сервираме ги, докато са горещи. Могат да се консумират самостоятелно на закуска,  но можете да ги поднесете и вместо хляб към основното ястие.

Mоже да ги приготвите и с друга плънка - например ситно нарязано и пържено зеле, мляно месо, или пък сладки - с тиква и ситно смлени орехи.


Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем още много интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!














8 коментара:

  1. Валя, много апетитно изглеждат, поздравления!
    Ще ги пробвам непременно!
    Хубав следобяд с повече усмивки ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Те са дори още по-апетитни от вида си, особено топли и прясно изпечени. :) Слънчеви и усмихнати дни и на теб!

      Изтриване
  2. Страхотни са и ме изкушиха! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Привет! :) Изглеждат страхотно тези питки и изобщо, много интересни рецепти предлагаш! Кулебяка също много ме впечатли (само че нещо не успях да коментирам там) :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Катерина! Радвам се, че моите рецепти ти харесват! Относно коментарите - в моя блог няма модерация. Може би гугъл се е бъгнал за кратко - случва се. Поздрави и на теб и слънчев ден!

      Изтриване
  4. Как вкусно изглеждат само, ммм! Това е следващата рецепта, която ще приготвя, обещах си!
    Страхотно предложение, Вале!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танечка, радвам се, че ти харесват!
      Опитай ги, сигурна съм, че няма да съжаляваш!
      Прегръдка и на теб!

      Изтриване