Тези кюфтета бяха замислени като летни зеленчукови . Но че ще се получат с вкус на месо, беше изненада дори и за мен самата.
Щях да реша, че си внушавам, че имат такъв вкус, ако близките ми, след като ги опитаха, не ме бяха попитали: "Какво си сложила вътре? Месо ли има!?"...
Ами не, няма месо. Обаче вкусът е много впечатляващ и се дължи на големите количества патладжан и яйца, съчетани с вкуса на кашкавала и млякото - все високо белтъчни продукти, заедно с лука и магданоза, които по традиция се влагат в каймата за кюфтета в нашата национална кухня. Вместо много брашно - трохи типов хляб, които отлично се съчетаха със зеленчуците, яйцата и киселото мляко и направиха кюфтетата пухкави.
В крайна сметка се получи една великолепна - лека, засищаща и много вкусна комбинация, която е чудесна, свежа, лятна алтернатива на кюфтетата от мляно месо.
Необходими продукти за 16 броя големи кюфтета:
2 патладжана (около 600-700 гр общо)
3 големи връзки магданоз
3 големи глави кромид лук
6 филии стар типов или пълнозърнест хляб
5 големи яйца
100 гр кашкавал
200 мл кисело мляко
2 чаши бяло брашно (с обем 200 мл)
сол
1 ч.л. сода
1/3 ч.л. лимонена киселина
прясно смлян черен пипер
олио за пърженето
Зеленчуците измиваме и нарязваме много ситно. Патладжаните посоляваме и след като им изтече черния сок, добре изцеждаме с ръце. В кюфтетата не трябва да има излишна влага. В дълбок съд смесваме зеленчуците и слагаме вътре хляба, натрошен на ситни трохи. Добавяме смлян черен пипер на вкус.
Размесваме добре, до еднородност.
Добавяме яйцата (на снимката виждате само 4, но аз размислих и сложих след това още едно.
С 5 яйца е много вкусно.
Добавяме киселото мляко и размесваме сместа добре, до еднородност.
Настъргваме в сместа кашкавала.
Съвет: Ако кашкавалът ви е много мек, може да го пъхнете за 1 час във фризера. Ще успеете да го настържете много лесно.
Отново разбъркваме добре.
Добавяме пресятото брашно.
Посоляваме на вкус.
Накрая добавяме содата и лимонената киселина и разбъркваме добре готовата за пържене смес.
Съвет: Ако сместа ви се стори рядка, може да добавите още малко ситно натрошен стар типов (или пълнозърнест) хляб.
Сместа загребваме с лъжица и пържим във врящо олио.
Ако в тигана ви има малко мазнина, кюфтетата ще попият повече.
Съвет: Сместа е доста лепкава, защото в нея няма никаква мазнина. За да не полепва по лъжицата, може да топвате лъжицата преди загребване в купичка с 1-2 лъжици олио.
След като изпържим до приятна зачервена коричка от едната страна, обръщаме внимателно и пържим от другата.
Готовите кюфтета изваждаме и оставяме върху кухненска хартия, да попие излишната мазнина.
Поднасяме със салата от домати.
Добър апетит!
***
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Грабнаха ме тези кюфтенца,Валя...понесоха ме на аромата си..:)))Прекрасни са!Сърдечни поздрави:)!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесаха, Милена! С удоволствие те черпя!
ОтговорИзтриванеСлънчев уикенд ти пожелавам!
Pozdravi za prelestnata ideia.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви от сърце, Стела! Много се радвам, че идеята ви е харесала. Надявам се, че и при Вас кюфтенцата ще се получат със същия изумителен вкус на месо, въпреки че на практика са си постни.
Изтриване