Дойде ли август, ние сме на вълна патладжани. Обожаваме този тъмносин зеленчук с големи стегнати плодове и никога не ни омръзва да го готвим.
Днес решихме да ви представим едно уникално вкусно ястие с патладжани от турската национална кухня, което сготвихме по оригинална турска рецепта - "карнъярък".
На турски "карнъ" ("кarnı") означава "коремче", а "ярък" ("yarık") - "процеп", "цепнатина", "разрез", "прорез"... Съответно преводът на наименованието, досещате се сами, е нещо от рода на "разрязано коремче"... Хахаха, звучи ужасно, но оправдава името си - в тавата срязаните по дължина и напълнени с пикантна плънка плодове патладжан приличат точно на това.
Ако се абстрахираме обаче от "кръвожадното" наименование, не може да не признаем: това блюдо е невероятно вкусно - с богат, плътен и пикантен вкус на домати, патладжани и месо!
Турците считат, че ястието е трудоемко, а според нас си струва труда - това е уникална вкусотия!
Необходими продукти за *5 бр. малки патладжана:
600 гр кайма
3 малки глави кромид лук (количеството може да регулирате според вкуса си. Ние обичаме лук, затова винаги слагаме повече).
3 домата + 1 малък за украса
1 зелена чушка (за украса)
2-3 скилидки чесън, нарязан на ситни парченца (по желание, ние не сложихме)
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 малка връзка магданоз (или друга прясна зелена подправка)
3-4 с.л. доматено пюре (концентрат)
олио за пърженето на патладжаните
*Първоначално ние купихме 4 малки патладжана, но имахме 1 изостанал от предишното ястие Патладжан - кебап>>>, затова в края на краищата в тавата се озоваха общо 5.
Плънката, която приготвихме, се оказа в повече и продуктите са така показани на снимките, но при изброяване на необходимите количества ги редуцирахме. Все пак трябва да се съобразите с това, колко големи ще бъдат вашите патладжани и колко място ще отворите в тях, за да ги напълните. А ако ви остане плънка, не се безпокойте. Тя е толкова вкусна, че се хапва и без патладжан ;).
Патладжаните измиваме добре и обелваме листата около дръжката им. Дръжките скъсяваме. Може дръжките да се отрежат заедно с "капачето", но плодовете в порцията изглеждат по-красиви, ако не ги премахнете, а само скъсите.
След това с картофобелачката обелваме надлъжно кората на патладжаните, но не изцяло, а на ленти. Плодовете не се белят изцяло, за да не се разпаднат при пърженето.
Посоляваме обилно патладжаните там, където кората им е обелена и оставяме за половин час, да им изтече черната вода.
През това време се заемаме с плънката.
Доматите цепваме с ножа на кръст и заливаме с вряла вода за няколко минути.
След това ги потапяме в студена вода и след минута можем да ги обелим съвсем лесно.
Обелените домати нарязваме на малки кубчета.
Лука обелваме и нарязваме на малки кубчета.
Каймата запържваме за няколко минути в 2-3 с.л. олио, за да стане на трохи.
Добавяме лука и продължаваме да запържваме, до омекването му.
Добавяме 2-3 л. доматено пюре, чесъна (ако слагате), солта и черния пипер.
Разбъркваме и оставяме пюрето малко да се запържи. Така ястието става по-пикантно.
От нарязаните домати изливаме излишната отделена течност.
Изсипваме доматите, разбъркваме и оставяме сместа да се задуши добре под капак.
Последно към сместа добавяме нарязания на ситно магданоз (ние имахме пресен босилек, който накъсахме на дребно).
Разбъркваме и плънката ни е готова.
Връщаме се към патладжаните.
Черната им вода е изтекла. Измиваме ги от солта и добре го подсушаваме.
След това ги изпържваме до златисто в тиган там, където кората е обелена, като ги завъртаме, така че всеки патладжан да ляга последователно в олиото с обелената си страна - докато ги изпържим от всички страни.
Изпържените патладжани изваждаме внимателно (те са вече доста меки) и пренасяме в тавата, в която ще ги печем.
Разрязваме всеки патладжан по дължина, като правим дълбок процеп от край до край.
Внимаваме да не ги срежем от долната им страна. Трябва само да ги отворим добре, без да разделим двете половинки.
С помощта на подходящи щипки отваряме патладжаните по дължина, така че да получим гнездо, в което да напълним плънката.
За да отворим повече място за пълнежа, ние леко нарязахме с щипките и смачкахме част от месото на патладжаните.
С помощта на чаена лъжичка напълваме патладжаните с плънка.
Всеки патлаждан украсяваме с резенче пресен домат.
От зелената чушка изрязваме дълги тънки ивички и ги поставяме от двете страни на отвора на всеки патладжан.
За соса разреждаме доматеното пюре с вряща вода и изливаме в тавата.
Поливаме с чаена лъжичка малко разредено доматено пюре върху плънката на всеки патладжан.
Ястието запичаме 15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
След това изваждаме и можем да сервираме.
Добър апетит!
Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!
Още блюда с патладжани>>>
Today we
decided to present you an amazingly delicious recipe from the Turkish cuisine
called karniarik.
In Turkish
“karni” means “belly” and “yarik” means slice, so the name of the recipe can
literally be translated as a “sliced belly”. Hahahah, it sounds ghoulish but it
fits it quite well – the sliced and filled fruits do look like that.
If we ignore
the bloodthirsty name, however, we can’t help but admit that it’s delicious with
its rich, fragrant taste of tomatoes, eggplants and meat!
The Turks
think that this recipe is labour intensive, but we think it’s worth it, because
the end result is so delicious!
Ingredients for 5* small eggplants
600g ground
meat
3 small
onions (you can put however much you like depending on your taste, we just like
onion so we always add more)
3 tomatoes
+ 1 small tomato for decoration
1 green
pepper (for decoration)
2-3 cloves
of garlic, minced to small pieces (we didn’t add any)
Salt
Pepper
Parsley or
other green herb to taste
2-3 spoons
tomato paste
Oil to fry
the eggplants with
*Initially
we had bought 4 small eggplants, but there was one left-over from the Eggplant Snail With Meat Patties>>> recipe, so in the end we used five.
The filling that we prepared turned out to be more
than we could fit in those eggplants, which is why the pictures are different
from what you can see in the recipe. We decreased the amount of products
deliberately so your filling will fit in. Still, you should take the size of
your eggplants into consideration when you prepare the filling. Don’t worry of
there’s some left over, it’s so delicious you can eat it
Wash the eggplants and remove the leaves around their stems. You can clip the stems if you’d like. You can also slice them away completely, but the eggplants look prettier in the plate if you keep them on.
Use a
potato peeler to peel lengthwise some of the eggplant skin, but don’t remove
all of it – if you do so they might fall apart during the frying process.
Salt the
eggplants generously wherever you’ve peeled them and let them sit for 30
minutes so the bitter juice can be drawn out by the salt.
Meanwhile
start preparing the filling.
Slice a
cross on the bottom of the tomatoes and pour boiling water on them. Let them
sit in it for a few minutes and after that place them in cold water and in a
minute you can peel the skin away with ease.
Dice the
peeled tomatoes into small cubes.
Peel and
dice the onion into small cubes.
Fry the
ground meat in 2-3 spoons of oil until it resembles large breadcrumbs.
Add the
onion and continue frying until the onion softens.
Add 2-3
spoons of tomato paste, the garlic (if you decide to use it), the salt and the
pepper to taste.
Stir the
mixture and let the tomato paste fry for a little bit, that way it will become
more fragrant.
Pour away
the unnecessary liquid from the diced tomatoes, then add them to the mixture,
stir everything and cover the pan.
In the end
add the parsley or whatever fresh herb you like – we had some wonderful fresh
basil that we tore into small pieces.
Stir again
and the filling is ready.
Go back to
the eggplants. The dark, bitter juices should’ve leaked out by now. Wash the
salt away and dry them well.
Use a pan
to fry them to golden brown wherever you’ve peeled the skin away by turning
them so that every peeled side lies in the boiling oil for a while, until
they’re golden brown on all sides.
Once they
are ready remove the eggplants carefully from the pan (they would be quite soft
by now) and add them to the tray you’ll roast them in.
Slice them
all deeply lengthwise from end to end. Be careful not to slice them through the
bottom as well. You have to be able to open them well without separating the
two halves.
Use
appropriate appliance part the eggplants and press some of the meat so you can
open enough space to fill the fruits.
Fill them
using a teaspoon, then decorate with fresh tomato. Add two long slices on
either side of the filling.
Stir tomato
paste with some boiling water and pour it all in the tray, then use a spoon to
pour some of it on the eggplants.
Pre-heat
your oven to 200C and bake for 15 minutes, after which you can serve your
karniyarik.
Bon Appetit!
Голяма вкусотия!
ОтговорИзтриванеИмам доста патладжани и ще си приготвя и кьопоолу по поповишки...Имам приятелка от Поповица.
Поздрави!
Наистина е голяма вкусотия, Живке! Няма да сте разочарована, уверявам Ви! А също и за кьопоолуто. Точно тази рецепта не е особено популярна, но е много вкусна и вярваме. че ще ви хареса! Поздрави!
ИзтриванеИзключително представяне на рецептата.Много ми хареса.Отива в любими .!
ОтговорИзтриванеБлагодарим Ви, Цвети! Вярваме, че и вкусът на ястието ще ви хареса!
ИзтриванеО, такава вкусотия е това, ще се изкуша да го приготвя, макар стомаха ми категорично да отказва да влезе в релси:((, това е ужасно за човек, свикнал да си хапва всичко на воля, сега от доста време се съобразявам, а ефект май няма особено...Е, оплаках се набързо вместо да похваля майсторската рецепта и изпълнение - браво, а и за превода - ще е полезен за тези, които не разбират български. Поздрави!
ОтговорИзтриванеСега ще ходя да търся и кьополуто.:)
Весе, ако е банално стомашно разстройство - мини на чайна пауза с чай от лайка и бульон от варени моркови (медиците го наричат супа на Моро), после се захрани много бавно с печена ябълка, варен ориз с лимон и варени картофи с лимон. Би трябвало да помогне! И ти пожелаваме бързо да се оправиш, че да си похапнеш всички патладжанени вкусотии. Сега се приготвили още една. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМислех си че е нещо временно, но се оказа, че не е - от април месец се боря с него, явно си разстроих здраво стомаха, ама вината си е у мен - редовно преяждане късно вечер, а и на запечения ми от години стомах (проблем който неглежирах) му дойде в повече. Като добавя и пиенето на антибиотик поне месец по-миналата зима, усетих, че нещо с храносмилането ми се обърка...Е, надявам се да се оправя, ако не - така ще си карам, с ограничения и неприятни усещания, то у нас какво ли лекуват лекарите и лекарствата...(дано не обидя някого, но това са фактите).
ИзтриванеОпитай да си помогнеш с лактофлор - това е хранителна добавка, пробиотик с 40 милиона жизнеспособни млечно-кисели бактерии във всяка таблетка. На дъщеря ми помогнаха трайно преди години. Вярвам, че и на теб ще помогнат!
ИзтриванеНевероятно вкусно и страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодарим ти, Тили! Много се радваме, че ти харесва!
Изтриване