Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




понеделник, 3 август 2015 г.

Карнъярък (турско национално ястие с патладжани) / Кarnıyarık (Turkish traditional dish with eggplants)





Дойде ли август, ние сме на вълна патладжани.  Обожаваме този тъмносин зеленчук с големи стегнати плодове и никога не ни омръзва да го готвим.

Днес решихме да ви представим едно уникално вкусно ястие с патладжани от  турската национална кухня, което сготвихме по оригинална турска рецепта - "карнъярък".

На турски "карнъ" ("кarnı") означава  "коремче", а "ярък" ("yarık") - "процеп", "цепнатина", "разрез", "прорез"... Съответно преводът на наименованието, досещате се сами, е нещо от рода на "разрязано коремче"... Хахаха, звучи ужасно, но оправдава името си - в тавата срязаните по дължина и напълнени с пикантна плънка плодове патладжан приличат точно на това.

Ако се  абстрахираме обаче от "кръвожадното" наименование, не може да не признаем: това блюдо е невероятно вкусно - с богат, плътен и пикантен вкус на домати, патладжани и месо!

Турците считат, че ястието е трудоемко, а според нас си струва труда - това е уникална вкусотия!


=


Необходими продукти за *5 бр. малки патладжана:

600 гр кайма
3 малки глави кромид лук (количеството може да регулирате според вкуса си. Ние обичаме лук, затова винаги слагаме повече).
3 домата + 1 малък за украса
1 зелена чушка (за украса)
2-3 скилидки чесън, нарязан на ситни парченца (по желание, ние не сложихме)
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
1 малка връзка магданоз (или друга прясна зелена подправка)
3-4 с.л. доматено пюре (концентрат)
олио за пърженето на патладжаните

*Първоначално ние купихме 4 малки патладжана, но имахме 1 изостанал от предишното ястие Патладжан - кебап>>>, затова в края на краищата в тавата се озоваха общо 5.

Плънката, която приготвихме, се оказа в повече и продуктите са така показани на снимките, но при изброяване на необходимите количества ги редуцирахме. Все пак трябва да се съобразите с това, колко големи ще бъдат вашите патладжани и колко място ще отворите в тях, за да ги напълните. А ако ви остане плънка, не се безпокойте. Тя е толкова вкусна, че се хапва и без патладжан ;).


Патладжаните измиваме добре и обелваме листата около дръжката им. Дръжките скъсяваме. Може дръжките да се отрежат заедно с "капачето", но плодовете в порцията изглеждат по-красиви, ако не ги премахнете, а само скъсите.
След това с картофобелачката обелваме надлъжно кората на патладжаните, но не изцяло, а на ленти. Плодовете не се белят изцяло, за да не се разпаднат при пърженето.

Посоляваме обилно патладжаните там, където кората им е обелена и оставяме за половин час, да им изтече черната вода.











През това време се заемаме с плънката.

Доматите цепваме с ножа на кръст и заливаме с вряла вода за няколко минути.
След това ги потапяме в студена вода и след минута можем да ги обелим съвсем лесно.
Обелените домати нарязваме на малки кубчета.

Лука обелваме и нарязваме на малки кубчета.

Каймата запържваме за няколко минути в 2-3 с.л. олио, за да стане на трохи.
Добавяме лука и продължаваме да запържваме, до омекването му.
Добавяме 2-3 л. доматено пюре, чесъна (ако слагате), солта и черния пипер.
Разбъркваме и оставяме пюрето малко да се запържи. Така ястието става по-пикантно.




От нарязаните домати изливаме излишната отделена течност.

Изсипваме доматите, разбъркваме и оставяме сместа да се задуши добре под капак.









Последно към сместа добавяме нарязания на ситно магданоз (ние имахме пресен босилек, който накъсахме на дребно).

Разбъркваме и плънката ни е готова.








Връщаме се към патладжаните.

Черната им вода е изтекла. Измиваме ги от солта и добре го подсушаваме.
След това ги изпържваме до златисто в тиган там, където кората е обелена, като ги завъртаме, така че всеки патладжан да ляга последователно в олиото с обелената си страна - докато ги изпържим от всички страни.


Изпържените патладжани изваждаме внимателно (те са вече доста меки) и пренасяме в тавата, в която ще ги печем.

Разрязваме всеки патладжан по дължина, като правим дълбок процеп от край до край.

Внимаваме да не ги срежем от долната им страна. Трябва само да ги отворим добре, без да разделим двете половинки.


С помощта на подходящи щипки отваряме патладжаните по дължина, така че да получим гнездо, в което да напълним плънката.

За да отворим повече място за пълнежа, ние леко нарязахме  с щипките и смачкахме част от месото на патладжаните.





С помощта на чаена лъжичка напълваме патладжаните с плънка.












Всеки патлаждан украсяваме с резенче пресен домат.
От зелената чушка изрязваме дълги тънки ивички и ги поставяме от двете страни на отвора на всеки патладжан.
За соса разреждаме доматеното пюре с вряща вода и изливаме в тавата.
Поливаме с чаена лъжичка  малко разредено доматено пюре върху плънката на всеки патладжан.



Ястието запичаме 15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.














След това изваждаме и можем да сервираме.

Добър апетит!

Ако харесвате нашите рецепти, подкрепете блога ни, като кликнете и разгледате рекламите, които са ви впечатлили. Така ще можем да ви поднесем повече интересни и вкусни рецепти! Благодарим ви!

Още блюда с патладжани>>>




We’re always in the mood for eggplant dishes in august. We love its dark blue, large and plump fruits and we never get tired of cooking with it.

Today we decided to present you an amazingly delicious recipe from the Turkish cuisine called karniarik.

In Turkish “karni” means “belly” and “yarik” means slice, so the name of the recipe can literally be translated as a “sliced belly”. Hahahah, it sounds ghoulish but it fits it quite well – the sliced and filled fruits do look like that.

If we ignore the bloodthirsty name, however, we can’t help but admit that it’s delicious with its rich, fragrant taste of tomatoes, eggplants and meat!

The Turks think that this recipe is labour intensive, but we think it’s worth it, because the end result is so delicious!




Ingredients for 5* small eggplants

600g ground meat
3 small onions (you can put however much you like depending on your taste, we just like onion so we always add more)
3 tomatoes + 1 small tomato for decoration
1 green pepper (for decoration)
2-3 cloves of garlic, minced to small pieces (we didn’t add any)
Salt
Pepper
Parsley or other green herb to taste
2-3 spoons tomato paste
Oil to fry the eggplants with

*Initially we had bought 4 small eggplants, but there was one left-over from the Eggplant Snail With Meat Patties>>>  recipe, so in the end we used five.


The filling that we prepared turned out to be more than we could fit in those eggplants, which is why the pictures are different from what you can see in the recipe. We decreased the amount of products deliberately so your filling will fit in. Still, you should take the size of your eggplants into consideration when you prepare the filling. Don’t worry of there’s some left over, it’s so delicious you can eat it



Wash the eggplants and remove the leaves around their stems. You can clip the stems if you’d like. You can also slice them away completely, but the eggplants look prettier in the plate if you keep them on.

Use a potato peeler to peel lengthwise some of the eggplant skin, but don’t remove all of it – if you do so they might fall apart during the frying process.

Salt the eggplants generously wherever you’ve peeled them and let them sit for 30 minutes so the bitter juice can be drawn out by the salt.

Meanwhile start preparing the filling.

Slice a cross on the bottom of the tomatoes and pour boiling water on them. Let them sit in it for a few minutes and after that place them in cold water and in a minute you can peel the skin away with ease.

Dice the peeled tomatoes into small cubes.

Peel and dice the onion into small cubes.

Fry the ground meat in 2-3 spoons of oil until it resembles large breadcrumbs.

Add the onion and continue frying until the onion softens.

Add 2-3 spoons of tomato paste, the garlic (if you decide to use it), the salt and the pepper to taste.

Stir the mixture and let the tomato paste fry for a little bit, that way it will become more fragrant.

Pour away the unnecessary liquid from the diced tomatoes, then add them to the mixture, stir everything and cover the pan.

In the end add the parsley or whatever fresh herb you like – we had some wonderful fresh basil that we tore into small pieces.

Stir again and the filling is ready.

Go back to the eggplants. The dark, bitter juices should’ve leaked out by now. Wash the salt away and dry them well.

Use a pan to fry them to golden brown wherever you’ve peeled the skin away by turning them so that every peeled side lies in the boiling oil for a while, until they’re golden brown on all sides.

Once they are ready remove the eggplants carefully from the pan (they would be quite soft by now) and add them to the tray you’ll roast them in.

Slice them all deeply lengthwise from end to end. Be careful not to slice them through the bottom as well. You have to be able to open them well without separating the two halves.

Use appropriate appliance part the eggplants and press some of the meat so you can open enough space to fill the fruits.

Fill them using a teaspoon, then decorate with fresh tomato. Add two long slices on either side of the filling.

Stir tomato paste with some boiling water and pour it all in the tray, then use a spoon to pour some of it on the eggplants.

Pre-heat your oven to 200C and bake for 15 minutes, after which you can serve your karniyarik.


Bon Appetit!




10 коментара:

  1. Голяма вкусотия!
    Имам доста патладжани и ще си приготвя и кьопоолу по поповишки...Имам приятелка от Поповица.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е голяма вкусотия, Живке! Няма да сте разочарована, уверявам Ви! А също и за кьопоолуто. Точно тази рецепта не е особено популярна, но е много вкусна и вярваме. че ще ви хареса! Поздрави!

      Изтриване
  2. Изключително представяне на рецептата.Много ми хареса.Отива в любими .!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим Ви, Цвети! Вярваме, че и вкусът на ястието ще ви хареса!

      Изтриване
  3. О, такава вкусотия е това, ще се изкуша да го приготвя, макар стомаха ми категорично да отказва да влезе в релси:((, това е ужасно за човек, свикнал да си хапва всичко на воля, сега от доста време се съобразявам, а ефект май няма особено...Е, оплаках се набързо вместо да похваля майсторската рецепта и изпълнение - браво, а и за превода - ще е полезен за тези, които не разбират български. Поздрави!
    Сега ще ходя да търся и кьополуто.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Весе, ако е банално стомашно разстройство - мини на чайна пауза с чай от лайка и бульон от варени моркови (медиците го наричат супа на Моро), после се захрани много бавно с печена ябълка, варен ориз с лимон и варени картофи с лимон. Би трябвало да помогне! И ти пожелаваме бързо да се оправиш, че да си похапнеш всички патладжанени вкусотии. Сега се приготвили още една. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислех си че е нещо временно, но се оказа, че не е - от април месец се боря с него, явно си разстроих здраво стомаха, ама вината си е у мен - редовно преяждане късно вечер, а и на запечения ми от години стомах (проблем който неглежирах) му дойде в повече. Като добавя и пиенето на антибиотик поне месец по-миналата зима, усетих, че нещо с храносмилането ми се обърка...Е, надявам се да се оправя, ако не - така ще си карам, с ограничения и неприятни усещания, то у нас какво ли лекуват лекарите и лекарствата...(дано не обидя някого, но това са фактите).

      Изтриване
    2. Опитай да си помогнеш с лактофлор - това е хранителна добавка, пробиотик с 40 милиона жизнеспособни млечно-кисели бактерии във всяка таблетка. На дъщеря ми помогнаха трайно преди години. Вярвам, че и на теб ще помогнат!

      Изтриване
  5. Невероятно вкусно и страхотни снимки!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим ти, Тили! Много се радваме, че ти харесва!

      Изтриване