неделя, 23 август 2015 г.

Въздушен чийзкейк с бял шоколад и рикота / White Chocolate & Ricotta Fluffy Cheesecake




Въздушен, пухкав, с нежен вкус, който няма да ви остави равнодушни, и толкова бял! Създаден, за да бъде перфектният завършек на всяка задушевна трапеза.


Необходими продукти за форма с диаметър 24 см:

За чийзкейка:

500 гр рикота
200 гр бял шоколад
400 гр заквасена сметана
100 гр кристална захар
80 мл + 150 мл + 150 мл прясно мляко
1 пакетче сметана на прах за разбиване
1 пакетче ванилова захар
50 гр желатин в пакетчета

За основата:

300 гр бисквити
100 гр краве масло

За украсата:

150 гр бял шоколад
1 непълна супена лъжица прясно мляко
малини  (пресни или от консерва) или друг дребен плод с червен цвят (много ще подхождат зърна от нар, ако имате)




Дъното на форма за печене с диаметър 24 см покриваме с хартия за печене. Стените и покриваме плътно с фолио за свежо съхранение. Сглобяваме двете части на формата.


Приготвяме основата:

Фурната загряваме до 200 градуса (пече се само основата).

Бисквитите смиламе с блендер, изсипваме разтопеното масло, размесваме до хомогенност.

Сместа сипваме във формата за печене, изравняваме и уплътняваме с лъжицата.

Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна 5-6 мин.

Изваждаме формата и оставяме основата да изстине.


Приготвяме чийзкейка:

В купа разбиваме с миксер рикотата, заквасената сметана, захарта и ваниловата захар до получаване на пухкава хомогенна маса.

Разтопяваме на водна баня белия шоколад заедно 80 мл (6 с.л.) прясно мляко. Веднага, след като се разтопи, отдръпваме от котлона и оставяме малко да се охлади.

Охладения разтопен бял шоколад сипваме на тънка струйка в сместа от рикота, сметана и захар при непрекъснато разбиване с миксер.

Сметаната на прах изсипваме в 150 мл студено прясно мляко и я разбиваме с миксер до получаване на пухкава маса. Не пропускайте тази стъпка, защото тя ще даде допълнителна въздушност и лекота на сместа.

Желатина изсипваме в 150 мл студено прясно мляко, оставяме да набухне и разтопяваме на водна баня (или в микровълнова фурна). Оставяме го малко да изстине и го въвеждаме на тънка струйка при непрекъснато бъркане в сместа.

Последно въвеждаме в сместа на части разбитата сметана, като разбъркваме непрекъснато с домакинска тел.

Работим бързо заради желатина.

Така подготвената смес изсипваме във формата върху охладената основа и прибираме в хладилник за няколко  часа (докато се чийзкейкът се стегне).


В купа смесваме ситно натрошения бял шоколад с непълната супена лъжица прясно мляко. Слагаме на водна баня и бъркаме до разтопяването му. Белият шоколад се разтопява по-трудно от кафявия, затова трябва да се положи повече усърдие в бъркането.  Веднага, след като се разтопи, сместа се излива в картонена чашка за еднократна употреба и се прибира в хладилник, за да стегне.



Ако шоколадът не се стяга достатъчно добре (защото нашият шоколад не е темпериран, а е добавена и лъжица мляко), може да се прибере за десетина минути във фризера.


Когато чийзкейкът се стегне достатъчно добре, го изваждаме от формата, освобождаваме го от  дъното на формата и хартията под него (това се прави лесно, като повдигнем леко чийзкейка от едната страна с широка плоска лопатка) и с приплъзване го преместваме в чинията, в която ще сервираме.


Изваждаме от хладилника чашката с бял шоколад. Разрязваме я внимателно с нож.

Обелваме картона на чашката дотолкова, че да освободим шоколада, за да можем да го настържем.

Оставяме картон в основата, за да можем да държим за него шоколада. Това е необходимо, защото шоколадът е много нежен и се разтапя бързо от топлината на човешката ръка.





Настъргваме шоколада  на едро ренде щедро направо върху чийзкейка, като през цялото време го държим за картонената опаковка, за да не се разтопи. Стремим се да настъргваме по широката част на нашата шоколадова заготовка, за да се получат по-пищни ленти шоколад.
Ако е необходимо да съберем падналите върху чинията шоколадови ленти, правим това с острието на нож, за да не се разтопят.

Върху шоколада слагаме дребни червени плодове.

Прибираме в хладилник готовия чийзкейк до поднасянето му.

Преди да поднесем, изваждаме от хладилника и оставяме 10-15 минути на стайна температура, за да се отпусне леко. Тогава е най-вкусен, въздушен и пухкав.

Да ви е сладко!




You will love this light, fluffy cheesecake with delicate taste – so delicious and so pretty.
It is the perfect dessert after a wonderful dinner.


Ingredients for 24cm cake tin:

Ingredients for the cheesecake:

500g ricotta cheese
200g white chocolate
400g sour cream
100g sugar
80ml + 150ml+ 150ml milk
vanilla
1 package dry whipping cream
50g gelatin


Ingredients for the base

300g biscuits
100g butter

Ingredients for the decoration:

150g white chocolate
2/3 spoon milk
Raspberries (fresh or conserved) or another suitable small red fruit (pomegranate seeds for example)





Cover the bottom of your cake tin with baking paper. Cover the sides with plastic wrap and then assemble the tin.


Prepare the base:

Pre-heat your oven to 200C (we’ll only bake the base).

Crush the biscuits into very fine crumbs (use a blender if you can), melt the butter then mix it with the crumbs. Pour the mixture in the cake tin , then press it down until it forms an even layer on the bottom. Bake it into the pre-heated oven for 5-6 minutes.

Take the base out of the oven and let it cool completely.

Preparation of the cheesecake:


Use a mixer to beat the ricotta, the sour cream, the sugar and the vanilla in a bowl until the mixture is light and fluffy.

Use a double boiler to melt the white chocolate with 80ml milk. Immediately remove it from the heat when it melts completely and let it cool a little. Once it cools a little add it to the ricotta mixture and incorporate it with the mixer.

Beat the dry whipping cream with 150ml of milk until it’s fluffy. Do not miss this step because it will make your cheesecake even more light and fluffy.

Mix your gelatin with 150ml of milk, then melt it over a double boiler (or in the microwave oven). Let it cool a bit (but not enough to set!) and carefully add it to the cheesecake mix while stirring the mixture by hand.

After you’re done with the gelatin add the whipping cream and also stir the mixture by hand, do not use an electric mixer. You must work quickly so your gelatin wouldn’t start setting when the mixture starts cooling down.

Pour the ricotta mixture over the base in the tin and place it in the fridge to set for at least few hours.


To prepare the decoration, mix the white chocolate with the 2/3 spoon of milk. Melt it over a double boiler – since the white chocolate takes longer to melt you might have to stir it quite a bit. Right after it melts pour it into a paper coffee cup and place it in the fridge to set.

If your chocolate isn’t setting well (since it isn’t tempered and because the milk we added) you might place it in the freezer for 10 minutes.

Once the cheesecake has set remove it from the tin, remove the baking paper and plastic wrap foil, then place it in the plate you will serve it on.

Peel and remove the paper cut half-way through from the white chocolate for decoration so we can grate it. Leave the rest of the cup on so you can hold it without it melting in your fingers.

Grate the chocolate over the cheesecake. Grating it on the wider side will produce richer decoration. Remove any pieces with from the serving plate with a knife or a spoon so they wouldn’t melt and stain it.

Add small red fruit over the chocolate.

Let the cheesecake cool in the fridge before you serve it. Take it out about 10 minutes right before serving – so it’ll be most delicious, fluffy and light.

Bon Appétit!






2 коментара:

  1. Какво да кажа, момичета - безупречен е!
    Браво!
    Ако знаех къде се намирате и не бях така срамежлива:)) щях да се самопоканя на кафе...с този така примамлив ...мммм....десерт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпим те с виртуално парченце, Весе! Защото няма вече как да стане с реално... :(
      Уникално нежен вкус и въздушна структура, Весе. Десерт, достоен за най-скъп празник. Пробвай някой път...

      Изтриване