Сигурно е време да сменим темата за патладжаните - за разнообразие поне, обаче тези патладжани-бюрек така ни изкушиха, че не можахме да ги отминем...
Ние зърнахме това ястие в руски кулинарен сайт, после и в други - разбира се, с известни вариации. Стори ни се много апетитно и решихме, че искаме да го опитаме. И не сгрешихме - много е вкусно! Макар че на руски то беше наречено "патладжани-джобчета", според нас това си е бюрек от патладжани в най-чист вид, при това с интересна и апетитна плънка от кайма и кашкавал.
Разбира се и ние добавихме нещичко от себе си, за да стане още по-апетитно.
Необходими продукти:
2 дълги, сравнително тънки патладжана (около 600 - 700 гр)
За плънката:
400 гр мляно месо (каквото имате, но е желателно да не е много тлъсто)
1 малка глава кромид лук, нарязана на ситни кубчета
2-3 с.л. доматено пюре
прясно смлян черен пипер на вкус
лют червен пипер на люспи на вкус (по желание)
сол
150 гр кашкавал, по възможност по-твърд, нарязан на слайсове
За панировката:
4 яйца
брашно
галета
Олио за пърженето
И още:
3-4 домата, нарязани на филийки
няколко малки скилидки чесън
За аранжиране и декориране:
150 гр моцарела (или краве сирене за настъргване)
прясна зелена подправка за украса
В купа слагаме каймата, доматеното пюре, кромида, нарязан на ситни кубчета, солта, черния пипер, лютия червен пипер. Каймата омесваме много добре.
Доматеното пюре слагаме и за овкусяване, и за да стане каймата по-мека, по-рядка. Така можем по-добре да я намажем на патладжанените кръгчета след това.
Патладжаните измиваме, отрязваме зелената им част, после с остър нож ги разрязваме на кръгчета с дебелина около 1 см .
Първоначално не разрязваме кръгчетата докрай, а ги оставяме съединени в единия им край като хармоника.
След като сме разрязали и двата патладжана, започваме с нож да отделяме кръгчетата 2х2 - като джобчета (или като страници на книга).
Ако е необходимо, разрязваме още малко, така че двете кръгчета да се държат едно за друго, но практически да бъдат напълно отворени.
Посоляваме ги добре и оставяме да изтече черната вода.
След това измиваме патладжаните от солта и ги подсушаваме с кухненска хартия или кърпа много добре.
С чаена лъжичка намазваме от каймата върху едно от кръгчетата. Колкото по-плътно намажем каймата, толкова по-вкусни ще станат бюречетата.
Върху намазаната кайма поставяме резенче кашкавал.
Затваряме двете кръгчета плътно, така че плънката да остане вътре в тях.
Овалваме добре всяко бюрече в брашно, включително и по тясната му страна.
После обилно панираме всяко джобче в разбитите яйца.
След това овалваме патладжаните в галета (ние се ограничихме с яйцето)...
... и ги пускаме да се пържат във врящо олио до приятна зачервена коричка.
След като се изпържат от едната страна, обръщаме, за да се изпържат и от другата.
Не ги дупчим, за обръщането използваме щипки или две плоски лопатки.
Изпържените бюречета изваждаме и слагаме в тенджера косо, едно върху друго.
Така излишната мазнина сама се оттича на дъното на тенджерката, без да отнемаме от сочността на патладжаните.
Тавичката, в която ще печем ястието, намазваме със съвсем малко мазнина - буквално капки.
Нареждаме в тавичката патладжаните със застъпване , между тях слагаме нарязани кръгчета домати. Посоляваме при необходимост.
Посипваме готовото за печене ястие със ситно нарязан чесън.
Печем в предварително загрята до 200 градуса фурна до леко запичане на доматените кръгчета - около 20 минути.
Готовото за сервиране ястие посипваме с тънки резенчета моцарела (или настъргано краве сирене).
Може да украсим с прясна зелена подправка. Ние използвахме стръкчета босилек.
Много е вкусно, опитайте!
Добър апетит!
Вижте още блюда с патладжани>>>
It’s probably high time to stop posting eggplant recipes for variety’s sake if not for anything else, but these eggplant pockets are so tempting that we couldn’t just ignore them.
We first saw this dish in a Russian culinary site and then we found other variations of it. We thought it looked very appetizing and we decided we wanted to try it. We weren't wrong - it was delicious indeed! In Russian it was called "eggplant pockets" we thought it was just eggplant burek with an interesting filling of minced meat and cheese (In Bulgaria we call "burek" vegetable slices filling between them that have been breaded and fried together аs well as some pastries made of filo and filling).
Of course,
we added something from ourselves to make it even better.
Ingredients:
2 long,
relatively thin eggplants (around 600g – 700g)
400g minced
meat (whatever meat you have, but it’s recommendable to choose it relatively
lean)
3-4 tomatoes
cut into slices
1 small
onion, chopped into small pieces
150g cheese
cut into slices
2-3 spoons
tomato paste
4 eggs for
the breading
Bread
crumbs
Salt
Freshly
ground black pepper
Hot red
pepper flakes (to taste)
Place the
minced meat, the tomato paste, the chopped onion, the salt, the ground black
pepper and the red pepper flakes in a suitable bowl. Knead the mixture very
well.
The tomato
paste is added both for flavour and to slightly thin out and soften the minced
meat so we can smear it on the eggplants with more ease.
Wash the
eggplants, remove the stems, then use a sharp knife to cut them into 1cm slices
but without cutting them all the way through.
After
you’ve sliced both eggplants, use the knife to separate the slices two by two,
so you end up with eggplant pockets.
If
necessary cut between each two slices a bit more so you can open them up but
don’t separate them completely.
Salt all
slices well to draw out the dark, bitter, juice.
Afterwards
wash the eggplants from the bitter juice and the salt and pat them dry with a
kitchen towel.
Use a
teaspoon to smear the minced meat between each two slices. The more you manage
to press it to the eggplant, the more delicious it will be. Add a slice of
cheese between each two slices.
Press the
two slices together, so the filling remains in between.
Roll each
pocket in flour on all sides.
Then roll
each pocket in the beaten eggs.
You can
then roll the pockets in breadcrumbs (we didn’t).
Fry them in
hot oil until they form a pretty red crust.
After you
fry them on one side flip them over to fry them on the other.
Use tongs
or spatula to turn them over so you don’t puncture them with a fork.
Once you’re
done frying them place them standing in a pot one over the other so the oil
will drip out to the bottom without drying out the eggplants.
Oil the
tray in which you’ll bake the eggplants but use as little oil as possible.
Place the
eggplant pockets in the tray as shown in the pictures above and add a slice of
tomato between every two pockets.
Chop the
garlic very finely and sprinkle it over the eggplants and the tomatoes.
Pre-heat your oven to 200C or 392F and bake the eggplants and the tomatoes until the tomatoes soften – for about 20 mins.
Once ready you can serve the eggplant pockets with thin slices of mozzarella or with grated or crumbed feta cheese.
You can
also decorate it with fresh green herbs – we used basil.
It’s
delicious, try it out!
Bon
Appetit!
View more eggplant dishe>>>
Няма коментари:
Публикуване на коментар