Невероятно богата, разнообразна и привлекателна е турската кухня!
Оказва се обаче, че за нас - съвременните българи, въпреки историческите обстоятелства и убеждението ни, че познаваме кухнята на нашите южни съседи, това не е точно така.
За повечето разнообразни и с пищен вкус, богати на подправки, с изключително удачно съчетани продукти и изумителни поетични наименования турски блюда ние, българите, всъщност знаем много малко. Или почти нищо.
Ние двете - Валя и Ирина, сме така очаровани от всички блюда, до които се докоснахме, приготвихме и опитахме, че спонтанното решение да ви представим още ястия и десерти от турската кухня дойде от само себе си.
Искрено се надяваме, че нашата кулинарна подборка ще ви хареса!
След Ислак кек (мокър шоколадов кекс)>>>, Олаян кек (плачещ кекс)>>>, Карнъярък (рязано коремче)>>> , Турски черешов Магма кек>>> и други апетитни блюда с турски произход, днешното ни предложение е ястие, което няма поетично наименование, нито дълбоки исторически корени, но е също толкова апетитно, пикантно и привлекателно, както и всичко друго, произхождащо от турската кухня.
Освен това е много лесно за приготвяне, изисква минимален набор от продукти и въпреки това е изумително нежно и богато на вкус.
Предлагаме ви го точно сега, защото на пазара все още могат да се намерят хубави млади тиквички, нужни за приготвянето на ястието и е точно моментът, в който можете да го сготвите и да му се насладите!
Вижте списъка на продуктите, запознайте се с начина на приготвяне, разгледайте снимките и, сигурни сме, ще се убедите в думите ни!
600 грама обезкостени и без кожи пилешки пържоли от бутчета
3 малки тиквички
3 глави кромид лук
400 грама смлени домати (ние исползвахме 400 грама домати на кубчета от консерва)
3-4 с.л. зехтин (или слънчогледово олио)
1 ч.л. сладък червен пипер
прясно смлян черен пипер на вкус
мащерка
сол на вкус
прясна зелена подправка за украса (ние използвахме босилек)
За бешамеловата заливка:
400 мл прясно мляко
50 гр краве масло
1.5 с.л. брашно
150 гр твърд кашкавал
сол на вкус
прясно смлян черен пипер на вкус
Тиквичките обелваме и нарязваме на колелца с дебелина около 5-6 мм.
Съда, в който ще печем ястието, намазваме с малко растителна мазнина и подреждаме със застъпване тиквичките.
Посоляваме ги и ги поливаме с тънка струйка мазнина.
Така подготвените тиквички слагаме във фурната на 190 градуса да се запекат до нежно-златисто.
В малка тенджерка слагаме кравето масло да се разтопи.
Сипваме брашното и оставяме да се запържи до златисто при непрекъснато бъркане.
На тънка струйка сипваме студеното прясно мляко, посоляваме, добавяме смлян черен пипер.
Бъркаме непрекъснато и енергично до сгъстяване на сместа.
В тиган загряваме 2-3 с.л. растителна мазнина и слагаме бутчетата да се запържат до побеляване.
След като пилешките хапки се запържат и омекнат, а по-голямата част от течността им изври, слагаме солта, черния и сладкия червен пипер, мащерката.
Разбъркваме и оставяме червения пипер да се позапържи на слаб огън за кратко.
Сипваме доматите.
Разбъркваме и оставяме ястието да поври без капак на умерен огън 10 -15 минути.
Така течността ще се редуцира, а пилешките хапки ще бъдат доведени до почти пълна готовност.
Готовата смес от пилешки хапки и доматен сос изсипваме и разпределяме равномерно върху запечените тиквички.
Изваждаме ястието, поръсваме обилно с настърган кашкавал и връщаме във фурната, като превключваме само на горен реотан.
Кашкавалът трябва да се запече до приятна златисто-червена коричка.
Преди да поднесем, оставяме ястието да изстине.
То е вкусно, когато е леко топло, но на нас ни хареса още повече охладено.
Отгоре ни примамва апетитната запечена коричка от бешамелова заливка с кашкавал, под нея се крият крехките пилешки хапки, а най-отдолу хрупкавите тиквички са потънали в ароматен пикантен сос.
Пиршество за сетивата!
Добър апетит!
The Turkish cuisine is incredibly varied and delicious!
It turns
out, however, that us, the modern Bulgarians, despite our historical
circumstances, aren’t as knowledgeable of the Turkish cuisine as we think we
are.
We actually
know very little about most varied and rich recipes available in the Turkush
cuisine, all of which are full of spices and ingredients that suit each other incredibly
well. Frankly, we know almost nothing about them.
Valya and I
are quite taken by all these recipes that we managed to find, prepare and
taste, so we made the spontaneous decision to show you more mains and desserts of
the Turkish cuisine.
We
sincerely hope that you will like our culinary selection!
After Islak kek (Turkish Wet Chocolate Cake)>>>, Ağlayan kek (Crying Cake)>>>, Кarnıyarık (“sliced belly”)>>>, Turkish Cherry Magma Cake>>> and other tasty meals with Turkish origin, today we decided to offer you a recipe that has neither a lyrical name, nor old historical origin, but is just as delicious, spicy and pretty as everything else that belongs to the Turkish cuisine.
It is also
very easy to prepare and it has a very rich and yet delicate taste even though
it doesn’t require many ingredients.
We are
offering you this recipe right now because you can still find nice, small
courgettes that are required to prepare this meal and now is the moment to
prepare it and enjoy it!
Here is the
list of ingredients, you can go through the preparation steps, take a look at
our pictures and you will be convinced!
Ingredients for 4 servings
600g
boneless skinless chicken thighs
3 small
courgettes
3 onions
400g
crushed tomatoes (we used 400g chopped tomatoes)
3-4 spoons
olive oil
1 teaspoon
paprika
Freshly
ground black pepper
Thyme
Salt
Fresh green
herm for decoration (we used basil)
Ingredients for the béchamel sauce
400ml milk
50g butter
1 ½ spoons
of flour
150g cheese
Salt
Freshly
ground black pepper
Smear some
vegetable oil on the surface of the casserole you’re going to use and arrange
the slices in it.
Salt them
and pour a little oil on them.
Bake them
in a 190C oven until they’re slightly golden.
Melt the
butter in a small pot and add the flour, then fry it until it’s golden while
stirring constantly.
Add the
cold milk in a thin stream then add the salt and the pepper to taste.
Keep stirring
until the sauce thickens.
Chop the
boneless and skinless chicken thighs into small bite-sized pieces.
Heat up 2-3
spoons of vegetable oil in a pan and let the chicken fry until the pieces turn
white.
After the
chicken pieces are slightly fried and softened and most of their liquid has
boiled away, add the salt, the black pepper, the paprika and the thyme.
Stir them,
then let the paprika fry for a little while, then add the tomatoes.
Stir and
let the chicken boil in the tomatoes for 10-15 minutes – that way the sauce
will reduce and the chicken will be almost completely ready.
Pour the
tomatoes and chicken evenly over the baked courgette slices, then pour the
béchamel sauce on top of them. Bake in a 200C degree oven until the béchamel
sauce turns a pale golden colour.
Remove
casserole from the oven, sprinkle the top generously with cheese and return it
to the oven but turn only the broiler on.
The cheese
has to be baked until it forms a pretty golden-red crust.
Let the
casserole cool a bit before you serve it. It’s better when it’s slightly warm
still, but we personally liked it cold the most.
The
cheese-bechamel crust is incredibly tempting, under it are hidden the tender
chicken pieces and below them are the still slightly crunchy courgette slices
soaked in the spicy, fragrant sauce.
This recipe
is a feast for all senses!
Bon
Appétit!
Иха, ама вие двечките заедно ли си готвите? Сигурно и наблизо живеете, ех, да имах и аз под ръка една такава приятелка...:))
ОтговорИзтриванеЧудесно ястие от южната ни съседка!
Да, живеем в съседство, Весе. И обичаме да прекарваме много време заедно.
ИзтриванеА ястието наистина е чудесно, страхотна вкуснотийка. :)
Прелест........
ОтговорИзтриванеБлагодарим ти, Миленка! Радваме се , че ти харесва!
Изтриване