сряда, 7 март 2018 г.

Пухкав, нежен, мек, топящ се в устата - неустоимо апетитен тутманик в хлебопекарна машина / Irrestibly Delicious Tutmanik in a Bread Machine - It's Fluffy, Delicate and It Melts In Your Mouth!






Ако не беше заглавие, би било по-правилно да кажем така: Пухкав като облак, нежен като кадифе и мек като памук - най-вкусният тутманик, който някога сме опитвали!
И ни най-малко не би било преувеличено, даже напротив, суперлативите за тази изумителна вкусотия пак ще бъдат недостатъчни!





Ако имате хлебопекарна машина, горещо ви препоръчваме да го опитате!

Той със сигурност ще се превърне във вашия любим тутманик и скоро ще забравите колко много усилия ви струва да месите, втасвате и печете тутманик във фурна!

А и вкусът става несравнимо по-добър, защото в хлебопекарната машина се създават много по-добри условия за втасване и изпичане на тестени изделия - с нейната поддържана от датчици подходяща температура на втасване и печене и запазване на влагата при печенето - нещо, което е много по-трудно да постигнем във фурната.

Струва си!

И да, има още нещо! Ние изразихме много недоволство от недомислиците на хлебопекарната Finlux 1683W, проявени от производителя, че и от издателя на инструкцията, но с изумление открихме, че и други хлебопекарни машини от този клас: Gorenje BM1600WG, Andrew James AJ001404 са програмирани по същия начин - да замесват тестото само два пъти, което по наше мнение е крайно недостатъчно, за да изпечем достатъчно нежни, пухкави и меки тестени изделия. Особено ако искаме да получим копринено гладка и еластична структура на тестото и печиво на конци - както сме свикнали ние българите.

Но ние намерихме начин да преодолеем този проблем, а това ни примири и с машината.

Резултата виждате на снимките: пухкав като облак, мек като памук и неустоимо апетитен тутманик с великолепна хрупкава маслена коричка и изумително нежна вътрешност! 


Топящ се в устата и с опияняващ аромат на масло, мляко и сирене!



Необходими продукти за тутманик с тегло 1300 грама 

Ние го печем в хлебопекарна Finlux, конструирана за хляб с тегло до 1500 грама и той изпълва ваничката на хлебопекарната до краен предел.

(Днес пекохме тутманика повторно и малко изменихме количествата на мазнината и млякото - получи се още по-вкусен, макар да изглежда, че вече няма накъде. :)
Затова посочваме продуктите така, както ги използвахме днес)

– 570 г бяло брашно (ние използваме София Мел Класик)
– 4 яйца L р-р
– 330 г твърдо необезсолено краве сирене (нашето беше доста меко и лопатките на ваничката го раздробиха твърде ситно, но вкусът на сирене определено се чувства много силно)
*** 190 г мазнина, както следва: 60 г слънчогледово олио, 60 г зехтин екстра върджин и 70 г краве масло
– 110 г прясно мляко
– 1.5 ч.л. сол
– 1.5 ч.л. захар
– 1.5 ч.л. суха мая Саф Момент червена (ако използвате и вие с тази мая, не слагайте повече - тя е много силна и рискувате да гоните и събирате прелялото тесто из машината).


*** С горепосочените количества мазнини и мляко тутманикът не е така мазен - много хора не харесват твърде мазните храни.
Ако обаче искате по-маслен тутманик, може да сложите 220 г мазнина, както следва:
70 г слънчогледово олио, 70 г зехтин екстра върджин, 80 г краве масло
и 90 г прясно мляко
Ние го направихме и по двата начина – с по-малко мазнина и повечко мляко на нас ни хареса повече. За себе си изберете вие.


Ако вашата машина пече хляб с други размери, то умножете теглото на продуктите по подходящ коефициент и ще получите правилните количества за вашата хлебопекарна.

Всички продукти претегляме с везни, вкл. и течните съставки, само солта, захарта и маята  измерваме с мерителната лъжичка, която върви с хлебопекарната.

Хлебопекарната ни е с функция за предварително загряване на продуктите, като загряването на студените продукти е включено като етап от приготвянето на хляба във всяка програма за хляб.

Освен това този модел на Finlux има и програма за заквасване на кисело мляко (йогурт), а изкушените кулинари знаят, че киселото мляко се заквасва и тестото втасва при една си съща температура: 38С - 40С.
Ние използвахме това удобство.

1. Всички продукти извадихме от хладилника.
В по-дълбок съд счупихме четирите яйца и леко ги разбихме с вилица.

Всяка следваща течна съставка добавяхме в същата купа, като преди нейното добавяне нулирахме везните.

Отмерихме млякото, олиото, зехтина и маслото.

Маслото нарязахме предварително на малки късчета, без да да го разтопяваме.

2. Отмерихме брашното.
Всички препоръчват брашното да се пресява предварително, но сигурно ще се изумите като разберете, че тутманикът от снимките е приготвен от брашно, което не сме пресявали предварително.
На вас оставяме да решите дали да пресеете или не вашето брашно.

3. Изсипахме студените течни съставки във ваничката на хлебопекарната, добавихме солта и захарта и включихме за 15 минути програмата за йогурт  - така си осигурихме 15 минути подгряване на течните съставки.

4. След звуковия сигнал за край на програмата за йогурт  изключихме машината, изсипахме брашното, отгоре направихме кладенче и изсипахме маята.

5. Включихме програма 1 -  за основен хляб, коричка средно препечена, тегло на хляба 1250 грама. Продължителността на тази програма при нас е 3 часа и 10 минути, с включено 15 мин предварително загряване на продуктите.
Съответно нашите първоначално студени продукти се загряваха още 15 минути при температура около 40 градуса.

6. След като приключи първото замесване на основната програма, изключихме машината и отново включихме основната програма със същите зададени параметри - коричка средно препечена, тегло на хляба 1250 грама.
Програмата загря продуктите за трети път, а ние си осигурихме едно допълнително замесване за копринено гладко и еластично тесто.

Ето така трябва да изглежда тестото във ваничката на машината при тези замесвания (стегната еластична топка, която се удря в стените на ваничката и отскача от тях :



За да си осигурите правилната консистенция на тестото, по време на първото замесване може да добавите (при необходимост) с лъжица още малко брашно или капки прясно мляко - според това дали тестото ви се е получило твърде меко или прекалено твърдо.

По време на второто и третото замесване на тестото вече не е желателно да се отваря капака на хлебопекарната.

5. При звуковия сигнал по време на последното замесване добавихме приготвеното сирене. Но ще е по-добре вие да го добавите минута-две след  звуковия сигнал. Така лопатките ще го раздробят по-малко и тутманикът ви не само ще има вкус на сирене, но и то повече ще се вижда.

6. След края на програмата, ако преценим, че горната коричка не е достатъчно изпечена, може да зададем допълнително време за печене с програмата "bake" - за време по преценка. Ние зададохме първо 10 минути, после още 5 мин допълнително печене, но според степента на запичане и личните предпочитания, тутманикът може да се пече допълнително и малко повече. Днес при втория опит пекохме тутманика допълнително цели 25 минути - получи се извънредно апетитна хрупкава коричка.


7. Когато тутманикът беше изпечен и машината се самоизключи, оставихме готовото печиво в нея при затворен капак и с включена функция за поддържане на топлината за още 40 минути.

За това време завършва окончателно химическият процес на печене на тестото и то и придоби окончателния си вид и вкус.

После изключихме машината, извадихме печивото от ваничката и го оставихме леко да се охлади върху решетка.

Разчупихме и сервирахме.

Изключително пухкав, нежен и вкусен, топящ се в устата и с хрупкава маслена коричка!

Добър апетит!






Няма коментари:

Публикуване на коментар