неделя, 25 февруари 2018 г.

Пухкав френски хляб, вкусен като кифличка, в хлебопекарна машина Finlux FBM-1683W / Fluffy French Bread In A Bread Machine Finlux FBM-1683W

Този хляб дори не е от екстра качество бяло брашно, а от съвсем обикновено, с нищо непретендиращо пшенично, тип 650. Купуваме си го от верига магазини "Т Маркет"за 0.69 лв за килограм, а марката на брашното е "Оptima Linia"(запазената марка продукти на "Т Маркет").

И въпреки това той е любимият хляб, който слагаме на нашата трапеза - и в делник, и в празник. Получава се необикновено пухкав, мек, с хрупкава коричка и с вкус на  кифличка! Толкова го обичаме, че когато извадим от машината новия хляб, за нас е неустоимо изкушение още горещ да го разчупим и да се се угостим с мек топъл хляб и с парченце сирене!

Великолепен е!


Машината, в която го приготвяме, е Finlux FBM-1683W :


Предимство на машината е, че ваничката за хляб е достатъчно голяма, защото е предвидена (по спецификация) за 1.5 кг хляб.  Корпусът на машината е с много добра конструкция, с  просторна камера и дава възможност за направа на наистина много пухкав хляб.

Реотанът е само един, но е монтиран доста високо и изпича равномерно целия хляб.

Сводът на капака е висок и под него горещият въздух може да циркулира свободно, благодарение на което хлябът се изпича много добре и равномерно и получава хубава, добре изпечена горна коричка.


Във ваничката, предвидена за хляб с тегло 1.5кг, ние правим хляб, който тежи не повече от 1.2 кг., като хлябът изпълва ваничката точно до края и.

Недостатък на този модел е, че машината по подразбиране меси тестото само два пъти.

Дори и на програмата за "френски" хляб, която е използвана за направата на този, който виждате, пак са предвидени по подразбиране само две месения.

За сравнение досегашната ни хлебопекарна, уж маркова Gorenje BM 1200 (а тя на практика си е типична "китайка"- същата със своето лого разпространяват на пазара още и Rohnson, Zephyr, Fist Austria и Finlux), меси тестото 3 пъти.
За жалост обаче на тези "китайки" ваничката е твърде малка, а сводът на капака - твърде нисък и хляб със  същото тегло се получава, макар и вкусен, много по-сбит и коричката му не се изпича достатъчно добре.

Първите два хляба, които направихме във Finlux 1683W, се получиха доста груби, глетави и безвкусни. Но все пак машината е с цели 15 програми и има начин да се лавира и "надхитри" недостатъка. Защото се знае добре, че колкото по-продължително се омесва тестото за хляба, толкова по-вкусен и по-пухкав става той. Знае се също така, че тъкмо "френският" хляб се характеризира с повече на брой и продължителни месения.

По-неприятно е друго: това, че нито вносителят, нито търговецът, от който я купихме, са си направили труда да приложат  в онлайн описанието на машината достатъчно подробна и коректна спецификация и да посочат тези особености и, поръчвайки я онлайн, потребителят няма представа, че ще се сблъска с този недостатък.

Ама то май и във физически магазин за битова техника никой няма да уведоми "Н.В. Потребителя" за същия –  доколкото познаваме манталитета на българските търговци.

Писмената инструкция за употреба от вносителя ("Зора"), която идва в комплект с машината,  също е крайно оскъдна и неясна, а инструкция от производителя не е приложена.

Няма откъде да се изтегли инструкция за употреба от производителя и онлайн. Производителят всъщност още и сайт няма ( пише, че сайтът е "Under Construction").

Е... какво да си говорим? Известно е, че в това отношение и вносители, и търговци в скъпата ни татковина са крайно немарливи, нехайни и небрежни. Подобно отношение към продаваните стоки и към клиентите се наблюдава при всеки един вид битова техника, всеки модел кухненски уред, какъвто и да било той.
Пък май и производителят не си е дал особено много труд да прояви грижливост към клиентите.

А точно грижливото отношение към клиента е един от отличителните белези на уредите на реномираните брандове като Tefal, Moulinex, Redmond, Philips от второ- и треторазредните производители като Finlux, First Austria, Zephyr и т.н.

До такава степен немарливо отношение, че тази машина, която според посоченото в инструкцията за употреба е с мощност 950W -  според описанието на всичките  БГ търговци, които я предлагат онлайн, без изключение, била с мощност 850W?!
Добре поне, че не е обратното!

С две думи и за пореден път един проверен в практиката съвет към читатели и потребители:
Който иска безупречно качество на техниката и безупречно грижливо отношение от производителя, трябва да се бръкне по-дълбоко, както сторихме с мултикукъра Redmond M90.


Та така! Сдобихме се с иначе нелошата, но до известна степен недомислена машина за хляб на Finlux, придружена от свръхпестеливата инструкция за употреба и хлъцнахме от изненада, като открихме колко кратък и недостатъчен е цикълът на месене на тестото.

Почти бяхме на път  да я върнем на търговеца, но...  след първите два хляба намерихме начин да преодолеем недостатъка и да получим така желания вкусен като кифличка хляб, на вкус същия, какъвто получавахме в хлебопекарната Gorenje BM 1200, само че знaчително по-пухкав!

А хлябът, с известна наша намеса, наистина се получава извънредно вкусен - като същинска френска кифличка!

И си останахме с Финлукса,  като тепърва ни предстои да разучаваме как се работи с програмата "HOME MADE", за която вносителят, издал инструкцията ("Зора") (или пък производителят изначално, кой знае), също не си е направил труда да обясни нито думичка. За щастие има други, далеч по-коректни към клиентите производители, благодарение на които по аналог се надяваме да съумеем да се справим и с тази иначе хубава по идеята си програма.
Продуктите, които използваме за направата на хляба, претегляме на везни, в т.ч. и водата, и са дадени в грамове! 

Изключение правят солта, захарта и маята, които отмерваме със стандартната мярка за чаена лъжичка, която върви в комплект с всяка хлебопекарна машина.


Необходими продукти за един пухкав "френски" хляб с тегло 1200 г:

– 795 грама пшенично брашно  "Optima Linija" тип 650
– 455 грама вода със стайна температура (нашата машина предварително загрява водата, ако вашата машина не прави това, добре е да използвате предварително затоплена вода).
– 60 грама растителна мазнина (ние използваме слънчогледово олио)
– 2 чаени лъжички сол
– 2 чаени лъжички захар
– 1 равна чаена лъжичка суха френска мая Саф Момент (червена)
*** Тази мая е много силна и в никакъв случай на това количество брашно не трябва да се слага повече от посоченото количество мая. Маята купуваме в пакети по половин килограм и я съхраняваме в плътно затворен буркан за подправки в хладилник.Посочваме не само мерките, но и марката на продуктите, защото е известно, че от качеството на брашното много зависи колко вода ще поеме то, а от качеството на маята зависи дали определено количество ще е достатъчно за надигането на тестото.

 Ако се работи с друго брашно, от друг производител, то ще трябва да се проследи колко вода ще поеме брашното и евентуално да се направи корекция (да се добави малко брашно или малко вода, до получаването на стегната топка тесто, която не се маже под лопатките). Само тогава може да се получи хубав издут хляб, който не хлътва по средата преди печенето.

Подчертаваме: подобна корекция на продуктите се прави при първото замесване, при което продуктите се хомогенизират от лопатките, а тестото все още е далеч от втасването.
Тогава няма проблем да се отвори за кратко капакът на машината и  при необходимост да се сипе отдолу, под тестото, с лъжица малко брашно или малко вода (според необходимостта), които лопатките бързо поемат и  хомогенизират, и да се убедите, че тестото е станало на стегната топка.
След края на първото замесване започва процесът на втасване и отваряне на машината не е препоръчително.

Първо изсипваме олиото, като внимаваме да не полеем лопатките там, където те се надяват на осите.

Със силиконова четчица внимателно намазваме цялата ваничка с мазнина, също и лопатките, без местата на съединяването им с осите. Така под лопатките няма да се събира тесто.

Сипваме солта и захарта, изливаме водата (никога не изливаме течностите върху лопатките, винаги настрани от тях), после изсипваме брашното.

Брашното разстиламе с лопатка или лъжица, така че да покрием цялото количество вода.

След това отгоре сипваме маята.

Включваме на програма "френски хляб", тегло 1250 г, тъмен цвят на коричката.
На тази машина програмата е  3 часа и 15 минути (от които първите 10 минути са за предварително подгряване на течностите), за тегло 1.500 кг - 3часа и 25 минути, от които първите 10 - за подгряване на течностите.

За сравнение в хлебопекарните на Redmond за хляб с тегло 1 кг програмата за френски хляб е с продължителност 4 часа и в тях всеки детайл на работата е грижливо описан и обяснен!

Това е положението: има марки, които произвеждат ширпотреба ... и брандове, които държат на реномето си... За жалост обаче у нас хлебопекарни Redmond въобще не се внасят и не се предлагат.Така изглеждаше нашето тесто непосредствено след края на първото месене. Вижда се, че то e  е стегнато, но все още не е добре омесено, а по стените на ваничката няма залепено тесто.

С тези продукти и количества след второто месене се получава хубава, стегната и гладка топка тесто, което не "маже" под лопатките на машината.

Ако тестото не е достатъчно стегнато, то ще се надигне при втасване, но непосредствено преди изпичане то в средата ще спадне и ще стане дупка.

Тук има видео как трябва да изглежда вашето тесто, което машината меси:

http://forumbabgmama.blogspot.bg/2011/01/blog-post.html>>>

В това е "тайната" на равномерно надигналия се хляб, който никога няма да спадне по средата и да стане с дупка, която отчайва толкова много от начинаещите хлебопекари.


След първото месене ние изключихме машината и включихме повторно програмата за френски хляб, 1250 г, тъмен цвят на коричката.

Така машината направи едно допълнително трето месене с продължителност 15 минути, благодарение на което хлябът става пухкав и много мек, с фини шупли, каквито толкова обичаме!

Вкусен като кифличка, идеален за похапване дори и без сол, а с парче сиренце е истинско угощение!

Добър апетит!1 коментар:

  1. Its very interesting which attracted me as I saw the picture of the recipe. Great job.
    http://recipeshindi.com/2017/04/14/gulab-jamun-recipe-in-hindi/

    ОтговорИзтриване