неделя, 11 февруари 2018 г.

Мултикукър - що за уред е това и за какво служи той?




Трябва да признаем, че преди да пристъпим към тази публикация в този наш блог, който до момента изцяло се беше фокусирал върху рецепти за традиционно готвене, се колебахме дали е нужно да я пишем.
Един коментар на наша последователка и читателка, която много уважаваме - Весела>>>, обаче, ни накара да се решим.

За коментарите из разни бг форуми – колкото невежи, толкова иронични и самонадеяни, отдавна бяхме наясно. 

Но коментарът на един толкова добре образован, интелигентен и умен човек като Весето - ни подсказа колко е сериозен всъщност проблемът:

Огромното болшинство българи и българки или  изобщо не са чували за мултикукърите, или ако са чували оттук-оттам – са предубедени, невярващи, скептично или иронично настроени към тях. 
Не разбират тяхното предназначение, не могат да си представят изобщо каква прекрасна работа вършат те в кухнята, колко по-лесно, удобно, комфортно е приготвянето на храната на семейството! 

И най-важното! - колко по-вкусна се получава тя, храната ни!

Традиционните кулинарни групи в социалните мрежи в България са стотици и всеки ден се нарояват нови и нови, имат десетки и стотици хиляди членове, докато кулинарните групи за готвене в мултикукър наброяват в най-добрия случай 8– 9 хиляди члена общо. При това са едни и същи хора, които членуват в по няколко или във всички такива групи едновременно. Самите групи пък се броят на пръсти. 

А общества, в които да се разяснява, наред с приликите, каква разлики има от модел до модел мултикукър, колко е важно да подбереш подходящия за собственото си домакинство уред ... такива тотално липсват! 

А това е важно! Важно е да избереш правилно собствения си домашен помощник, твоето лично "вълшебно гърне" в кухнята - което да отговаря на твоите потребности, на твоя стил на готвене, на нуждите на семейството ти - защото едно домакинство има нужда само́ да си пече хляба и кекса, да си кваси киселото мляко, да приготви лесно, удобно и безопасно! бебешката и детската храна, да сготви диетична храна за болен или друг член на семейството, поставен  на диета, а друго се интересува повече как по-бързо да се свари бобът, лещата, месото и да се сложи на масата... 

Да,да! Точно така е поставен в основата си въпросът за избор на подходящия мултикукър. Следват детайлите в избора, които никак, ама никак не са маловажни!

Оказва се, че тези уреди на практика са абсолютно непознати на широката аудитория, хората представа си нямат колко много неща могат да приготвят в тях, при това с каква лекота и неподозиран комфорт - те заместват с еднаква лекота готвене върху котлон,  в тиган, във фурна, хлебопекарна, уред за квасене на кисело мляко, за печене на пица - взети заедно и какво ли още не!

Проблемът се усложнява и от липсата на материали, които да запознаят българина с удобствата, предлагани от мултикукърите, от много бедния внос на качествени, модерни, съвременни уреди и накрая, но не на последно място - от неразбирането на тези, които са заинтересовани от продажбата им - търговците, че е нужна разяснителна работа, за да проумеят и повярват хората колко удобен, буквално "вълшебен" домашен помощник в кухнята може да бъде един подходящо подбран мултикукър .

Колко много работа има да се свърши, за да се промени тази печална картинка!...

За да не бъдем голословни, ще публикуваме коментара на безкрайно уважаваната от нас наша читателка:


Стана ни малко тъжно и малко кофти - дори за един толкова високо интелигентен и умен човек като Весето мултикукърът, оказва се, бил "джаджа, с която се забавляваме..."

Мила Весе, дори представа си нямаш в каква горчива заблуда си! 
Забавляваме се, да! Но се забавляваме само защото готвенето е толкова комфортно и леко, че трудът в кухнята става забавление, а храната ни никога досега не е била толкова вкусна! Твърдим  това с най-чиста съвест на всеослушание и ти пожелаваме от сърце някога и ти да опиташ и да се убедиш! 

Също така ще цитираме няколко мнения от бг форуми по въпроса за мултикукърите, публикувани тук без наша редакция:

Въпрос:
... "Това чудо какво точно прави? Функция за бавно готвене има ли? Нещо като гювече може ли да прави

 Отговор 1:
" ^сега са модерни и "здравословни"..
За мен са за абсолютно начинаещи в готвенето...- това го формулирах така, за да не засегна тези, които са си купили "мулти печките"
.

 Отговор 2:
... "Тенджера с вграден котлон, все трябва да има един терморегулатор... " 

Отговор 3:
..." Точно това е ->принципно, измислено преди 50 години и имало частично приложение в битовата кухня.
Сега се нарича "Мулти глупост", с която взимат парите (не малко) на хората.
След няколко изпълнения на "здравословни и бързи рецепти" ще залежава в мазето/тавана за неопределено време.(изключение колегата по горе)
..баси, по добре да си взема китайски телефон.
"

 Отговор 4:
 ..." ^ ако знаеш, колко може да спорим..
горе-долу толкова и колкото тези уреди са навлезли в професионалните кухни, например.
..а тази ти част, как една тенджера с долен/горен реотан(измислена много отдавна) може да замени фурна, скара, котлон и т.н мислех да я пускам в "бисерите", ама айде ще изчакам малко."

Тук ще спрем с цитатите, за да не отегчаваме нашите читатели. Ако ви е интересно обаче, може да проследите цялата прелюбопитна дискусия на тази тема в този източник >>> .

Тъжно е и е жалко, че през 21 век, в 2016 година, когато е водена тази дискусия, има уж грамотни и цивилизовани хора, които, без да са се опитали да вникнат в същността,  гледат на  едно от най-чудесните изобретения на техниката, облекчаващи неимоверно много нелекия труд на човека в домашната кухня с толкова много недоверие, нихилизъм и откровен сарказъм. 

Същевременно въпросният форум, но и някои от отговорите в една наша анкета в блога ни "Мултикукър ревю">>>  ни накараха да решим, че тази публикация е важна, ако наистина искаме да популяризиранме този толкова по-интелигентен, удобен, комфортен, чист и вкусен начин за приготвяне на храната в българския дом, колко важно въведение е тя в темата за мултикукърите въобще и за мултикукърите на българския пазар в частност.


И така, що за уред е мултикукърът и за какво служи той?

В началото на съществуването си като самостоятелен, различен от оризоварката уред, той е бил замислен като многофункционален кухненски прибор с програмно управление за приготвяне на храна в автоматичен режим.

С течение на времето конструктори, технолози, дизайнери и производители са разширили функциите на тези уреди и са създали хиляди модели с различни функции и възможности, някои от които буквално надхвърлят нашето въображение.

Към момента съществуват четири основни вида мултикукъри:

1. Мултикукъри с автоматични програми за времето и температурата на обработка на храните под налягане.

2. Мултикукъри, готвещи в автоматичен режим на времето и температурата (a при уредите от по-висок клас - и с ръчен избор на температурата) без налягане. 

3. Мултикукъри-хибриди, работещи в режим под налягане и в режим без налягане.

4. Индукционни мултикукъри, които готвят без налягане,  но по-скорост на приготвяне на храната са съизмерими с мултикукърите под налягане.


1. Мултикукърите , работещи под налягане са много и различни видове, но в България като че ли са представени основно с този модел First Austria FA5130, който е на практика един от най-семплите представители на този тип уреди, машина от среден към нисък клас:



Тези модели (особено бюджетните такива)  обикновено предлагат ограничен брой автоматични програми , само с възможност за промяна на времето за обработка на храната, а това означава - ограничен брой температурни режими. Основното им достойнство е, че готвят по-бързо.

Има мултикукъри от много висок клас, работещи под налягане с много повече програми и  есктри, с много по-качествени купи, като за пример можем да посочим канадските Instant Pot, американските COSORI, испанските Olla  и други, но те струват значително по-скъпо и за момента внос на подобни кукъри в България няма.


2. При мултикукърите, работещи без налягане има множество разновидности, като с течение на времето производителите са обогатили менютата им от автоматични програми с различни допълнителни екстри:
– Функция за отложен старт, 
– Функция за поддържане на топлината на готовата храна,  
– Програми за ръчни настройки на времето и температурата, 
– Възможност за запаметяване на ръчните настройки и създаване по този начин на собствени програми, 
– Възможност за промяна на времето и температурата по време на самото готвене (при някои модели последно поколение). 

Най-ценното при тези уреди е възможността за ръчни настройки на времето и температурата. Те дават възможност на истинските кулинари по душа да проявяват творчество и да изпълняват в мултикукъра разнообразни и най-сложни рецепти, изискващи изпълнение в много стъпки. 

Един от най-добрите примери за мултикукър от този клас на пазара, съчетаващ в себе си всички предимства  на мултикукърите без налягане, с множество екстри, като 3D нагряване>>>, малка стъпка на ръчно задаване на температурата (само 5С) в широк диапазон, 17 автоматични програми за готвене, като много от програмите са с автоматично зададени стъпки на промяна на температурата за най-добър  резултат, керамична чаша с дръжки, великолепен дизайн и още многo други екстри, е този великолепен Redmond RMC M90E, който може да се закупи и в България с осигурено гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване: 




Съществуват по-нови модели мултикукъри с брайлова азбука на менюто в помощ на незрящи хора, 

с гласови команди и 

дори с възможност за управление на уреда дистанционно чрез смартфон приложение, като този чудесен Redmond RMC 151E, който също вече се продава в България с осигурено гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване:



Техническата мисъл на инженерите обаче не спира с новите разработки - вече са създадени т.нар. "мултикухни", в които освен да варите, печете, пържите, задушавате, готвите на пара, да приготвяте компот, сладко, пица, кисело мляко, сладкиши, хляб или паста във вътрешния съд ("чаша" или "тенджера"), можете да повдигнете дъното с нагревателния елемент и да го използвате като стандартен котлон, за да изпържите продукти в класически тиган или да си сварите сутрешното кафе по турски в джезве например. 

Дай Боже да дочакаме мултикухните да достигнат и до българския пазар. В студентската квартира, на вилата, в хотела по време на почивка или просто в кухненския бокс на ергенската боксониера с ограничена площ те са просто незаменими:


 



3. Мултикукърите - хибриди, които могат да работят и под налягане, и без налягане, са едни от най-добрите възможни избори. Един великолепен представител на този вид уреди е този страхотен  Redmond RMC 140:



И, забелзвате ли?! Лепенките върху уреда са на руски език! Защото в Русия тези уреди са ежедневие, пазарът е наводнен с хиляди, един от друг по-добри, по-нови, модерни и съвременни  модели... 
За жалост обаче у нас подобни чудесни уреди  засега са само в сферата на добрите пожелания и светлите мечти...
Но кой знае?... Може някой прекрасен ден това да се промени!? Човек е така устроен, че винаги иска да си пожелае и да повярва в най-доброто...


4. При индукционните мултикукъри готвенето се осъществява на принципа на индукцията на магнитното поле около съда на кукъра, който задължително е метален. На практика  това е 3D нагряване>>>  осъществено от магнитното поле, което се създава около купата на мултикукъра. Готвенето с такъв мултикукър е по-бързо дори от това в уредите под налягане. 

Остава да си пожелаем такива уреди да се появят някога и у нас.


A ето за такава техника от най-висш клас, като този индукционен мултикукър с функция за работа под налягане Element FWA 01 PB El'Chef , произведен в Южна Корея, не е ясно дали изобщо ще можем някога и да си мечтаем. Факт е обаче, че те съществуват, за да ни докажат, че за  човешките възможности предел няма:



Общото в огромното разнобразие от умни домашни машини за готвене, наречени мултикукъри е, че:

– Те всички имат вътрешен съд ("тенджера" или "чаша"), изработена от здрава дебела неръждаема стомана или дебел лят алуминий с нанесено върху него различен вид незалепващо покритие (подробности в отделна статия);

– Управлението на процеса на приготвяне на храната се осъществява от микропроцесор, който е отговорен за поддържане на необходимите температура, време, налягане, както и за изпускане на парата чрез парния клапан  във всеки един етап на съответната програма.

A разликите... 
Разликите са много и  големи, и ще бъдат предмет на публикации и коментари през цялото време, докато е активен блогът.

Но как така в един единствен съд могат да се осъществяват толкова много различни готварски  процеси и да се приготвят толкова много различни видове храни!? 

Тъкмо този въпрос терзае повечето скептици и невъзможността да асимилират това чудо на инженерната мисъл ги кара  да се отнасят крайно недоверчиво към тези буквално "вълшебни готварски гърнета" - мултикукърите.

Обобщено отговорът е много простичък:

– От различните зададени температурни режими и от количеството течност зависи дали храната ще се готви бавно, дали ще къкри на умерена температура, ще ври на силен огън или пък ще се задушава в собствения си сос.

– От зададената температура и количеството мазнина зависи дали в мултикукъра ще се запича, пържи или пече.

Или както отдавна е известно: 
Всичко гениално е просто, трябва само някой да е бил умен и да се е сетил.

Освен гореспоменатите видове програми  мултикукърите  обикновено имат и още много функции: в тях може да се закваси кисело мляко, да се свари сладко, мармалад или конфитюр, да втаса и да се изпече хляб, да се изпече кекс, блат за торта или пица, да се вари на пара и много други.

В основата на всички готварски процеси, осъществявани в мултикукъра, е правилното задаване на температурния режим, времето и средата, в която ще се извършва готвенето - течност и/или мазнина, и тяхното количество.  Правилното съчетаване на тези фактори дава възможност в един съд да приготвяме толкова много различни видове храни. 

За улеснение на потребителите инженери и технолози разработват съвместно различните автоматизирани програми за готвене. 

А за тези, които не обичат да готвят по предварително зададена програма и предпочитат да приготвят храната по собствени рецепти, е създадена функцията мултишеф (мултикук) за ръчно задаване на температурен режим и времетраене на процеса.

Неслучайно водещите производители прилагат към инструкцията за употреба подробни схеми с температурата и времетраенето на обработка на различните видове продукти и храни.


В следваща наша публикация ще ви запознаем с нашите лични аргументи да изберем да приготвяме ежедневната храна на домакинството си в мултикукър. 


Убедени сме, че след като се запознаете с тях, и вие ще проявите интерес да си купите поне един такъв уред.
Останете с нас!


3 коментара:

  1. Момичета,
    хубаво е,че сте решили да направите публикация за този уред мултикукър.Но не само за него цари объркване.На пазара има толкова много уреди днес,че наистина те могат да ни объркат.Същото е положението и по отношение на сокоизтисквачките, пасаторите и блендерите.В хлебопекарната също се получават добри тестени изделия, но много хора по селата са отказали да я ползват поради твърде многото време за работа и харченето на ток.Така,че нека всеки сам избира според финансовите си възможности и условия на живот.Твърде много уреди се произвеждат вече, пазърът буквално е заринат от уреди за дома.Така,че трябва да изберем най - доброто по отношение на време за работа, вкус на храната и харчене на ел. енергия.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А най-лошото от всичко е, че понеже хората отхвърлят от невежество мултикукърите, търговци и вносители не са заинтересовани да внасят в страната качествени уреди, няма никакъв избор, 95% от и бездруго мизерния избор са абсолютни боклуци. Ужасяващо е например, че китайският (ама от китайски по китайски - и фирмата производител, и контролата и вноса - всичко му е китайско и е като стоките на Илиенци...) треторазреден Зефир 5135 мултикукър е "топ 2" по продажби у нас. А качествените уреди бяха избутани или въобще не се внасят, защото всеки иска да си купи "по-ЙеФтинкУ", а не по-качествено. Без да си даде сметка, че качеството рикошира върху вкуса на храната, удобството на експолатация и разхода на електроенергия. И няма никой, който да му обясни тези неща. Пазарът затъва и страдат и тези, които ИСКАТ да си купят качествен мултикукър, а няма какво... Омагьосан кръг... :( Е, ние сме се заели да обясняваме, защото сме оценили удобството на уредите и не ни мързи да четем и събираме информация. Да видим докога, дали и ние няма да махнем с ръка като големите вносители и да оставим всеки да се спасява поединично - при този нихилизъм...

      Изтриване
  2. Ели, разбира се, че всеки ще избира според възможностите си (ако въобще реши да избира). Това сме го писали в друга публикация, но вероятно не си имала време да четеш всичко наред. Все пак няма как да го пишем наред навсякъде. Тук проблемът е съвсем друг: отхвърля се по презумпция с недоверие, скептицизъм и дори ирония нещо, с което не си запознат. Информация няма, хората не знаят предимствата на готвене в тези уреди. Не знаят например, че качественото на нагряване на храната в купата, освен че прави храната по-вкусна, а готвенето в пъти по-удобно, пести и много електроенергия. Както и че има различни видове нагряване. И това сме писали, но очевидно не си имала време да стигнеш дотам.
    Ние не искаме нищо друго, освен да помогнем на хората да правят информиран избор, когато решат да си готвят на котлона или в този или онзи модел кукър. Да правят информирано своя избор, а не от позицията на невежеството. И не става въпрос само за хората по селата - ние си знаем, че има много (не всички, но много) изостанали хора в нашите села. Но в големите градове и в София?!...
    Искаме да им помогнем да са информирани, но те май не го искат... И това е тъжното.

    ОтговорИзтриване