неделя, 20 ноември 2016 г.

Сованка (автентична българска селска манджа) / Sovanka (Authentic Bulgarian Country Dish)




 
Тази толкова простичка, но и така вкусна зеленчукова манджичка открихме съвсем неочаквано за нас в сайта dama.bg. Авторите на сайта коректно уведомяват читателите си , че рецептата е от Еленка Щерева от с. Йоглав, обл. Ловеч и е публикувана в книгата  „Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век” на издателство Ciela.

Книгата не ни е попадала и май ще трябва да поправим този си пропуск, докато все още я има в продажба. Вероятно там ще открием немалко кулинарни съкровища, които заслужават интереса и вниманието на ценителите на хубавата храна.

Но тази рецепта така силно ни впечатли с простотата на приготвяне и с апетитните продукти, вложени в нея, че ние тутакси я сготвихме. Нужни ни бяха буквално 40 минути от идеята до снимките!

А имаме и подходящ повод - коледните пости вече започнаха и за хората, решили да постят, тази апетитна селска гозба е идеална възможност да разнообразят вкусно постната си трапеза.



Необходими продукти за 2-3 порции (според апетита на хранещите се):

2 големи глави червен лук
1 голяма месеста червена чушка
1 голяма месеста сладка зелена чушка (може да се използват и сушени чушки)
1 голям домат (или 400 г консервирани домати)
2 с.л. брашно за сгъстяване (ние никога не използваме брашно за сгъстяване, затова го заместихме с фин пшеничен грис)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сушена ронена чубрица
сол на вкус
200 мл олио (ние използвахме 100 мл)
300 мл вода

Ние използвахме и сушен девесил, с който поръсихме готовата гозба.




Лука и чушките нарязваме на дребни ивички.

В тенджерка задушаваме лука с олиото ...






 
... и след като лукът омекне, добавяме нарязаните чушки.

Разбъркваме зеленчука, похлупваме тенджерката и оставяме да се задуши на умерен огън   .


След като чушките се задушат и омекнат малко, сипваме лъжичката червен пипер, разбъкваме, ...




... добавяме доматите, нарязани на дребни късчета и посоляваме.

Разбъркваме и оставяме гозбата да покъкри десетина минути.






Добавяме брашното (ние добавихме пшеничен грис), разбъркваме, доливаме вода, за да получим умерено гъст сос.

Оставяме да поври на умерен огън  още 10 - 15 мин.




Към края на готвенето добавяме стритата сушена чубрица.











След като поври още 2-3 мин заедно с чубрицата, ястието ни е готово за сервиране.














Сервираме гозбата гореща, поръсена по желание със сушена или прясна зелена подправка.
Ние я поръсихме със сушен ситно стрит девесил.

Много е вкусна!
Добър апетит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар