Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




сряда, 2 ноември 2016 г.

Баницата, която не спада / The Banitsa that Doesn't Deflate







Тя ще се надигне, докато я печете, а когато я извадите, няма да спадне.
Без да я обръщате, докато изстива.
И ще остане пухкава, мека и пружинираща под пръстите ви дори след като напълно изстине.


Много се чудехме как да назовем тази баница, накрая я решихме да я представим просто описателно. Защото тя действително е точно това: баницата, която не спада.



Необходими продукти :

500 г фини кори за баница
7 яйца
650 г кисело мляко 2 %
400 г.сирене
2 с.л. с малък връх бяло брашно
100 мл слънчогледово олио
150 мл газирана вода
1 ч.л. бакпулвер
 сол




Фурната загряваме до 190 градуса.

В малка купа натрошаваме сиренето на малки бучици

В друга купа разбиваме 500 г кисело мляко и 6 яйца.
Добавяме 2 с.л. пресято бяло
брашно, 1 ч.л. бакпулвер и сол на вкус.

Разбъркваме сместа. Плънката ни е готова.


Дъното на тавата намазваме с олио.

Разстиламе две кори, напръскваме ги с капки олио и намазваме с обилно количество от течната плънка.




Поръсваме равномерно с натрошено сирене.

По същия начин подреждаме останалите пластове на баницата.






Завършваме баницата с последните две кори, които намазваме с олио.

После нарязваме баницата на парчета...

... и поливаме със смес от 1 разбито яйце, 150 г. кисело мляко и 150 мл газирана вода.













Печем баницата на 190 градуса до приятно зачервяване на коричката.

По време на печенето плънката се надига и остава пухкава и мека до последната трошичка.

Добър апетит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар