неделя, 30 октомври 2016 г.

Ромска ябълкова баница (Пабаяки баница) / Romani Apple Banitsa (Pabayaki Banitsa)







Видяхме тази баница в предаването на Иван Звездев "Kухнята на Звездев", но всъщност рецептата беше показана от две симпатични ромки в дома на ромското семейство в Брестовица, Пловдивско. Домът беше чист и спретнат, жените - също, а баницата ни се стори много апетитна.

Приготвихме я и ние и наистина - извънредно апетитна, сочна, вкусна и засищаща!
Плънката е 2 пъти повече от тестените кори, които всъщност служат само за обвивка, за да не се разпадне апетитният ябълков пълнеж.
Баницата се получава извънредно сочна и ароматна, а корите отгоре са приятно хрупкави.

Това е едно извънредно лесно и бързо за приготвяне, с малко продукти, но много апетитно предложение за Коледните пости, които наближават.
А защо не и за трапезата на Бъдни вечер ?

Ние направихме някои промени в рецептата, но сме посочили и оригиналните продукти и количества.



Необходими продукти:

500 г. кори за баница
1 кг сладко-кисели ябълки (ние използвахме 1.2 кг)
1 ч.ч. бяла захар (ние използвахме 1/2 ч.ч. бяла захар и 1/2 ч.ч. кафява захар Мусковадо)
1 с.л. канела
1/2 ч.ч. олио

Ние използвахме също и
1 1/2 ч.ч. натрошени орехи
2 с.л. грис
3 с.л. пудра захар за поръсване на баницата


Обем на мерителната чаша: 200 мл




Фурната загряваме до 190 градуса.

Ябълките (освен ако не са от домашната градина) измиваме много добре с твърда домакинска гъба и сапун, изплакваме обилно.






После ги настъргваме на едро ренде.




Още първите две настъргани ябълки ние поръсихме със захарта и канелата, за да не се окисляват, докато настържем останалите.

След това  добавяме всяка настъргана ябълка в сместа и разбъркваме, за да предпазим настъргания плод от окисляване.



След като настържем цялото количество ябълки, добавяме натрошените орехи и 2 с.л. грис и разбъркваме.

Плънката е готова.

Намазваме тавата с малко олио и слагаме на дъното и първите две кори за баница, като ги намачкваме.
Корите се разстилат намачкани и застъпени по средата на тавата.

Поръсваме ги с малко олио и слагаме върху тях, пак така намачкани, още две по същия начин. Поръсваме с олио и тях.

Слагаме от плънката.

Нататък редуваме пластове от по 2 кори,  намачкани и застъпени по средата на тавата, поръсени с олио и плънка - докато свършат продуктите.


Завършваме подреждането на баницата с две кори, които не поръсваме, а намазваме старателно с четка навсякъде.






Нарязваме баницата на парчета ...















... и печем на 190 градуса до приятно зачервяване на коричката.

За да не прегорят корите отгоре, към края на печенето може да покрием с домакинско алуминиево фолио.





Поднасяме баницата студена, поръсена с пудра захар.
Изключително вкусна!

Добър апетит!










Няма коментари:

Публикуване на коментар