Представена публикация

Пикантна аджика с ябълки / Spicy Adjika with Apples




сряда, 12 октомври 2016 г.

Тарт о сюкр (Традиционен френски захарен пай) / Тarte Аu Сucre (A Traditional French Sugar Pie)







"Тarte Аu Сucre" (или просто "захарен пай") е сладко печиво, приготвено с мая, захар, прясно мляко, сметана, масло и яйца и е толкова ароматно, меко, пухкаво като памук, нежно, апетитно, колкото може да бъде само кулинарно творение от френската кухня.

С две думи - простичко и великолепно!

Паят произхожда от северния регион на Франция, но е много популярен също в Белгия и канадската провинция Квебек, чиито жители са френскоговорящи заселници. Придобил е популярност и е разпространен и харесван също и в целия западен свят.
Произлязъл е от френската простолюдинска (селска) кухня, но това не му пречи да бъде с фин вкус и изящен вид, както всичко,  което излиза от ръцете на френските майстори-кулинари.

Френските домакини са го приготвяли когато настъпят есенните мрачни и дъждовни дни и през студената зима, защото той дава сили, енергия, засища и  стопля в студеното време и е чудесно допълнение към чаша топло прясно мляко или силно, горчиво кафе.

Днес ви предлагаме да си го приготвим и ние.





Необходими продукти за 4 порции ( нашата тавичка е с размери 21 х 21 см):

За тестото:
300 г фино бяло брашно (2 пълни чаши с обем 200 мл)
80 г меко краве масло
100 мл прясно мляко
2 яйца
50 г захар ( 2 1/2 с.л.)
10 г суха мая
1 пакетче ванилова захар

За посипката :
80 г. кафява тръстикова захар (светла или влажна тъмна "мусковадо")
50 г краве масло

За заливката :
150 мл сметана 12 % или 15%

Ние използвахме млечна сметана за кафе, 12%, в опаковка от 200 г, която си купуваме в Кауфланд.






Фурната загряваме до 180 градуса.

Тавичката подготвяме, като я намазваме с малко мазнина и посипваме с малко брашно. Излишното брашно изтръскваме.

Маята изсипваме в 100 мл топло мляко, добавяме 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно, разбъркваме и оставяме на топло за 10-15 мин.

Брашното пресяваме в удобна за месене купа. Добавяме захарта, ваниловата захар, изсипваме млякото с маята, чукваме двете яйца.

Започваме да месим тестото с ръка, то е лепкаво и много меко. Не трябва да се добавя излишно брашно,тестото трябва да е такова - меко и лепкаво.

След като омесим тестото добре, добавяме мекото масло и продължаваме месенето, докато тестото поеме всичкото масло и стане хомогенно.

Тестото оставяме в купата, покрита с фолио за свежо съхранение или капак на топло място, за около час и половина или докато удвои обема си. (Ние оставихме нашето през нощта отвън на откритата тераса, покрито с капак, до сутринта то беше втасало).


Втасалото тесто изсипваме в тавичката, ...



 
... посипваме пръстите си с малко брашно, за да не ни лепи и внимателно го разстиламе равномерно по тавичката.

После с един пръст надупчваме цялата повърхност, така че да останат видими дупки по тестото, както е показано на снимката.

Разбиваме сметаната с едно яйце...





... и заливаме цялата повърхност на пая с половината от заливката, като разнасяме равномерно навсякъде със силиконова четчица или с плоската страна на лъжица.

Посипваме подготвения по този начин пай с кафява захар и по цялата повърност разхвърляме малки бучици краве масло.

Слагаме подготвения пай във фурната да се изпече на 180 градуса за около 30 минути.

Полуизпечения пай ние поляхме повторно с остатъка от заливката от сметана и яйце и поръсихме повторно с кафява захар, за да получим тази апетитна златиста коричка.


Паят се получава мек като памук, коричката също е много фина и деликатна.



Сервираме топъл, с чаша топло мляко или силно кафе.

Добър апетит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар